Are și Dobra dreptate: „CENTENAR RATAT!”. Fostul senator liberal crede în Unirea cu Basarabia și s-a alăturat unui demers al unioniștilor. Există totuși și un paradox la limita ipocriziei...

Unul dintre cei mai febrili susținători ai unionismului, George Simion, s-a aflat în aceste zile în Bistrița-Năsăud alături de alți susținători ai ideii de unire cu Basarabia, în vederea lansării unui program de strângere de semnături intitulat „Un milion pentru Unire”.

Printre unioniștii din județul Bistrița-Năsăud, recunoscuți pentru acțiunile lor deja puse în aplicare, cum ar fi primarul comunei Parva – Ioan Strugari – primul primar din România care a făcut o declarație de unire cu Basarabia, s-a aflat și fostul senator liberal, profesorul universitar Dorin Dobra, de altfel cunoscut și el ca un susținător al acestui principiu, autoproclamat ca „integratorul în Bistrița-Năsăud” al eforturilor unioniste.

Cea mai mare durere a profesorului Dobra din 2018 este legată de o anumită impotență, atât politică, cât și administrativă românească în ceea ce privește Unirea cu Basarabia, cu atât mai mult cu cât acest an este unul jubiliar – Anul Centenarului.

„Căutăm împreună să păstrăm vie această flacără?! În anul Centenarului în care am fi sperat să putem face pași mulți înainte, din punctul ăsta de vedere, nimic n-ar fi fost mai onorant pentru o țară decât o astfel de realizare. AM RATAT! Guvernanții au ratat, noi toți, clasa politică, poporul, am ratat Centenarul și n-am reușit să inaugurăm nimic și nici măcar să inițiem nimic național, ca să nu mai spun că n-am reușit să îndeplinim un vis de neam” – a spus aproape poetic, dacă n-ar avea o mică tentă demagogico-patriotică, Dorin Dobra, referindu-se la momentul simbolic al Centenarului în care s-ar fi putut realiza o unire cu Basarabia.

Discursul lui Dobra are ascuns între cuvintele desprinse parcă din moțiuni de pe la 1 Decembrie 1918 și niște adevăruri. Chiar nu s-a făcut nimic „de Centenar”, iar „ratarea” este evidentă! Prefectura anunța în urmă cu doar câteva zile că la nivelul județului Bistrița-Năsăud, de la începutul anului și până în prezent au fost nu mai puțin de 74 de activități culturale dedicate Centenarului, dar acest număr nu poate contrazice afirmația lui Dobra, căci goliciunea acelor evenimente în care punctul terminus era prezența pe scenă a „autorităților” binefăcătoare care au dat parcă bani de la ei pentru așa ceva, au dus efectiv la ratarea Centenarului.

Însă, la același capitol al „ratării Centenarului” se poate înscrie și faptul că, mai ales în 2018, România a fost dezbinată mai mult ca oricând! Deși unioniștii sunt prin definiție niște anti-federaliști, sunt cazuri greu de înghițit moralmente chiar în Bistrița-Năsăud.

Doi dintre cei mai „destoinici” primari ai județului, așa cum i-a alintat însuși Dobra, Valer Avram de la Măgura-Ilvei și mai sus numitul Ioan Strugari, sunt adevărate exemple de unioniști prin acțiunile lor legate de înfrățirea efectivă cu frații de peste Prut. Aceștia susțin și intreprind, alături de Consiliul Județean, investiții în localitățile înfrățite, comunele conduse de ei fiind destul de „bogate” încât să-și permită acest lucru.

Tot ei fac apel la toți primarii pentru a intreprinde acțiuni asemănătoare, aceștia considerând că prin aceste demersuri se va putea face acea unire mult mai pragmatic. Paradoxal și ipocrit în același timp, dacă un primar român, chiar din Bistrița-Năsăud, are probleme, spatele se întoarce și nu mai interesează pe nimeni.

Comuna Chiuza, o comună „mai săracă” decât cele două aminitite mai sus, are probleme financiare inclusiv la nivelul plăților profesorilor navetiști, aceștia din urmă fiind într-o situație ingrată de a apela la primar, iar acesta să le spună că „nu sunt fonduri”.

Cu respectul pentru inițiativa și simțămintele unioniste ale celor în cauză, oare o unire în cugete, simțiri și fapte cu cei din jur, nu are merge, măcar așa, de încălzire?!

 

Adauga comentariu