Aproape 28 de milioane de lei aprobați pentru spitalele din Bistrița-Năsăud! Grosul merge la SJU Bistrița, iar spitalele din Beclean și Năsăud primesc cât au cerut

Împărțirea banilor pentru spitalele din județul Bistrița-Năsăud a fost la mâna Comisiei de Evaluare a solicitărilor privind echipamentele medicale și a solicitărilor de reparații de modernizare infrastructură, comisie inființată prin ordin de ministru în cadrul Ministerului Sănătății.

Această comisie a analizat toate cererile de finanțare trimise de unitățile sanitare din țară, iar pentru județul Bistrița-Năsăud, cel puțin până acum, s-a aprobat suma de 27.987.000 lei astfel: 8.000.000 lei pentru finalizarea lucrărilor în cadrul proiectului de modernizare al secției ATI din Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bistrița, 1.477.000 lei pentru spitalul din Năsăud, 510.000 lei pentru spitalul din Beclean și alte 18.000.000 de lei pentru SJU Bistrița, ultimele trei sume fiind destinate achiziționării de materiale și aparate medicale.

„Această comisie a aprobat solicitările acestor două spitale (n.r. – Năsăud și Beclean) în toalitate! Atât au solicitat, atât as-a aprobat. Pentru SJU Bistrița s-a aprobat o sumă de 18 milioane de lei necesari pentru achiziția de aparatură medicală pentru toate secțiile spitalului. Vă dau și câteva exemple, un sistem de neuronavigație pentru neurochirurgie, un nou computer tomograf, al doilea, truse de laparoscopie pentru secțiile urologie, ginecologie, chirurgie generală, ecografe de înaltă performanță, stații de sterilizare (obișnuită și cu plasmă)” – a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății, într-o conferință de presă la Bistrița.

Ministrul a recunoscut faptul că SJU Bistrița a solicitat o sumă mai mare pentru realizarea și finalizarea invetițiilor legate de secția terapie intensivă, bani care însă pot face obiectul unei viitoare rectificări bugetare:

„Într-adevăr, aici s-au cerut ceva mai mulți bani, o sumă mai mare pentru RK-urile la terapie intensivă, dar dacă spitalul se dovedește destoinic și consumă banii eficient, atunci putem avea și o rectificare” – a specificat Pintea.

Managerul Spitalului orășenesc Năsăud, Daniel Marcu, a primit vestea alocării filei bugetare chiar de la reporterul stiridebistrita.ro. Acesta ne-a declarat faptul că suma respectivă este dedicată achiziționării unor aparate medicale noi, de care spitalul năsăudean are nevoie urgentă:

„Am cerut finanțare pentru un aparat necesar laboratorului de imagistică-radiologie medicală, avem unul foarte bătrân, depășit deja de 15 ani, un aparat de anestezie medicală, o lampă de operație cu lumină specială pentru secția chirurgie, o masă hidraulică de operații la ginecologie precum și una electrică pentru consultații și intervenții, la laboratorul de analize un analizor automat de hematologie, unul de biochimie, precum și a doua componentă a sistemului endoscopic, noi având numai gastroscopul” – a declarat Daniel Marcu pentru stiridebistrita.ro.

Managerul spitalului din Năsăud susține faptul că aceste aparate constituie o nevoie urgentă pentru funcționarea acestei instituții, fiind prima alocare bugetară serioasă către Năsăud de mulți ani încoace.

 

Adauga comentariu