În anul 2000, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, se făceau tije pentru implant din electrozi de sudură. Acum se lucrează cu aparate 3D de ultimă generație

Cu o mică întârziere, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a prezentat bilanțul instituției pe care o conduce, bilanț aferent anului 2018. Printre datele oferite jurnaliștilor prezenți, în care s-a arătat că SJU și-a încheiat anul financiar „pe plus”, Lazany a prezentat și cauza singurului „eșec”.

Este vorba de „ratarea” înscrierii SJU Bistrița în programul național de traumă, program pe care nu l-a mai prins în anul 2018, dar în care dorește să intre în acest an.

„Intervențile chirurgicale din ortopedie sunt niște intervenții foarte costisitoare și pentru acest motiv Ministerul Sănătății are un program național de traumă, pe care SJU Bistrița nu l-a putut accesa pentru că nu am reușit să îndeplinim anumiți indicatori. Acum lucrăm la un memoriu pentru a solicita includerea spitalului în programul național de traumă, iar având în vedere faptul că, în urma analizei pe anul trecut toți indicatorii îi indeplinim, am avut deja discuții la nivelul a doi secretari de stat. Cred că vom reuși să intrăm în programul național de traumă. Dacă vom reuși acest lucru, cum este și firesc, și secția de ortopedie va fi pe plus” – a explicat Lazany.

Acesta a mai explicat că marea parte a consumabilelor în aceste cazuri de intervenții ortopedice, aici făcând referire la tije sau șurube din anumite materiale, sunt extrem de costisitoare deoarece nu se vrea un rabat de la calitate și se preferă acest tip de materiale, cum ar fi cele din titan în detrimentul celor de inox, care sunt mai ieftine.

Unul dintre aparatele achiziționate de SJU în anul 2018, un aparat de reconstrucție 3D în timp real, cu braț în C, în valoare de 499.800 lei, este un exemplu în ceea ce privește dotarea cu aparatură de vârf, acest aparat fiind unul dintre puținele aflate în dotarea unui spital județean din România.

Pentru a a exemplifica atât evoluția în domeniul medicinei, dar mai ales cea referitoare la investițiile făcute în SJU Bistrița, Gabriel Lazany a făcut o paralelă cu perioada în care s-a angajat în această unitate și a găsit, din punctul de vedere al unui șef de aprovizionare, o achiziție exagerată de... electorzi de sudură:

„M-am angajat în SJU în anul 2000, ca șef al serviciului de aprovizionare. Atunci am început să pun niște întrebări vis-a-vis de numărul mare de electrozi de sudură care se cumpărau la spital, electrozi din inox. Dar noi ce sudăm atât? Răspunsul a fost – nu sudăm, facem tije din electrozi! Cu alte cuvinte, în atelierul mecanic al spitalului aveam angajați doi oameni care băteau pilitura de pe elctrozi, îi șlefuiau bine cu șmirghelul, le măsurau, le tăiau și se sterilizau, iar apoi se implantau în oameni” – își amintea Lazany.

SJU Bistrița a încheiat anul 2018 cu un plus de 17.885.000 lei, veniturile fiind de 174.490.000 lei, iar cheltuielile de 156.605.000 lei.

Adauga comentariu