ANDRA încasează 11.000 de euro la „Zilele Năsăudului”! Începe sezonul MOCANGELILOR: să vină micii, să cânte muzica!

Manifestările publice de tipul „pâine și circ” au fost, sunt și vor mai reprezenta o formă de „apropiere” între populimea unei localități și conducerea (administrația) acesteia peste tot în lume, nu doar în „eterna și fascinanta Românie”, asta ca să-i parafrazăm pe bistrițenii retrași de la Ca$$a Locco.

Pâinea și circul este linatul în vremuri de restriște dintre talpă și încasatorii de biruri, un bâlci care are menirea de a îndulci starea coclită a populației unei zone. Acest tip de manifestări se regăsește în toate colțurile lumii, indiferent de orânduire, dar diferă prin compoziție și manifestarea propriu-zisă.

În România post-decembristă aceste manifestări de tipul mocangelilor, adică a „circului” fără bani, au început să prindă la public odată cu invenția partidelor politice de a aduce în campaniile electorale diverși artiști bine plătiți și urcați pe scene. Ideea a fost preluată rapid de administrațiile locale, indiferent de forma unității administrativ teritoriale (catun, sat, comună, oraș sau municipiu) și s-au născut celebrele deja „zile” ale localităților.

Manifestările românești aflate sub aceste titulaturi au un format comunistoido-occidental, căci au în componență atât discursuri și afișări publice ale conducătorilor din „mila” cărora se organizează, slujbe religioase, depuneri de coroane (?), spectacole folclorice care nu au făcut decât să ducă într-un registru desuet și deplorabil toată ideea de folclor, obiceiuri și tradiții, concerte susținute de „marii” artiști în vogă, plătiți destul de bine și care își fixează agendele estivale în funcție de „invitațiile” primite de la primari, precum și alte manifestări „culturale” păpătoare de bani publici și fără absolut niciun feedback real.

Sezonul 2019 începe în Bistrița-Năsăud cu „Zilele Orașului Năsăud” aflate la ediția cu numărul 18! Perioada de desfășurare: 6 – 7 iunie. Locația: centrul localității.

„Tiparul” este respectat de Romocea & Co.: Te Deum, alocuțiunea primului fiu al orașului (evident primarul Romocea), depuneri de coroane, ședință festivă a Consiliului Local, târg de produse tradiționale, încă un rând de alocuțiuni din partea unor „personalități” publice (a se citi politice) și nelipsita defilare.

Apoi urmează partea „aristică” a „zilelor”, în cazul Năsăudului fiind vorba de „evenimentul” folcloric „De Ispas la Năsăud”: cântări și jocuri prezentate de „marele” artist național Văru Săndel. Asta în prima seară, cea de joi, căci vineri urmează partea cool a evenimentului, cea dedicată „tineretului”.

Capetele luminate ale afișului modern sunt Andra – o lele cosmopolită măritată cu un deținător de canapele can-can-iste și care percepe tarife de mii de euro pentru 30-40 de minute de scălâmbăială hispano-rumenă (pe surse, la Năsăud va încasa 11.000 de euro), precum și „reinventata” Anda Adam – o guristă încadrată în categoria „bunoacelor” din industria muzicală românească, și ea cu tarife pe măsura... talentului bustier (2.500 euro din partea năsăudenilor). Finalul, evident apoteotic – focuri de artificii!

Aceasta este partea de „circ”, iar cea de „pânie” nu lipsește nici ea. În centrul orașului academicienilor vor exista și clasicele tarabe și terase ambulante dătătoare de mici, hamsii, kurtos și B.R. R.C.! Ei bine, partea de „pâine” nu mai e free precum wi-fi-ul, ci pe bani, iar în cazul acestor tipuri de manifestări prețul este unul crescut față de normal.

Pâine și circ – un concept inventat de romani. Zilele localității – un concept tipic românesc, înfruptat din bugetul comunității care este sărbătorită. Este nevoie și de așa ceva, întru destinderea și relaxarea cetățenilor. Lăsând răutăcismele la o parte, și năsăudenii merită artiști de top!

La mulți ani, Năsăud!

Adauga comentariu