ANALIZĂ pe discursul lui Iohannis de la Bistrița: Nasol! Conform DEX, Iohannis e analfabet

Fost jurnalist la Gazeta Sporturilor, Fanatik și Academia Cațavencu, acum rezident londonez, Daniel Sendre face, pe pagina sa de socializare, o analiză acidă a discursului ținut de Klaus Iohannis la Bistrița în acest weekend. Concluzia? Se zice bine că prostul nu confirmă până nu deschide gura.

Am ascultat discursul lui Iohannis de la Bistrița şi am înțeles, în sfârşit, de ce alege să tacă. Pentru că dacă vorbeşte înlătură orice dubiu și el.

"Mulțumesc pentru primirea pe care mi-ați făcut-o încă de când am ajuns" - Bine naibii că nu te-au primit când ai plecat!

"Voi aici în Bistrița ați reuşit bine" - Nu ştiam că poți reuşi şi rău, sincer acum. Profesor zici!?

"De ei avem nevoie pentru ca să preia frâiele" - Păi ce exprimare e asta, dom’ profesor? Pentru a prelua frâiele, poate.

"Lângă mine stau astăzi, şi m-am simțit bine, 2 bistrițeni" - Sigur doar au stat? (Asta e doar o mică răutate de-a mea)

"Vă amintiți că am mai avut câteva prezențe în campania electorală, câteva chiar mai multe" - Boss, ne hotărâm şi noi? Câteva sau mai multe? Că profesor îmi vine greu de tot să-ți zic.

"Nici n-au ajuns bine în palatul Victoria şi au început să încerce să subjuge justiția" - Au început să încerce, ha? OooooK.

"Guvernul PSD-ului a luptat, în stradă, la propriu, împotriva românilor" - Da, păi i-am văzut pe miniştri cum i-au făcut un nicorotikava unui român, altuia i-au sucit mâna la spate şi în general le cărau pumni în spinare protestatarilor. Cum!? Nu aşa? Păi atunci nu cunoşti sensul expresiei "la propriu", şefu.

"Pânâ acolo i-a dus mintea, să încerce să-i îngenuncheze pe români cu forța" - Boss, fără supărare, eşti analfabet!

ÎNGENUNCHEÁ, îngenunchez, vb. I. 1. Intranz. A se așeza în genunchi. 2. Tranz. Fig. A supune, a aservi. ♦ (Rar) A da în stăpânire, a închina (unui dușman). [Prez. ind. și: îngenúnchi] – Lat. ingenuculare.

"Cum să-i îngenunchezi cu forța?" Păi, n-auzi, mă, analfaboss, căcu vorba bună nu se putea în sensul folosit de tine? Eşti panicat, ce-ai?

"Schimbarea mare a început în mai" - Domnule profesor, schimbare în sensul folosit de către dvs în discurs, înseamnă înlocuirea unui lucru cu altul, iar asta nu e nici mare, nici mică, se întâmplă şi atât. Nu mă crezi pe cuvânt, ha!? OK, încearcă aşa: "Înlocuirea mare a început în Mai". Suna ca dracu, ştiu, d-aia zic că eşti analfabet!

Şi să nu crezi că te las la greu.

analfabét, ~ă [At: DA / Pl: ~eți, ~e / E: lat analphabetus, -a, -um, ngr αναλφάβητος] 1-2 smf, a (Persoană) care nu știe să citească și să scrie. 3-4 smf, a (Pex; dep) (Persoană) care nu știe să se exprime corect, oral sau în scris Si: agramat. 5 a (Pex; dep) Incult Cf ignorant.

P.S. Menționez că discursul n-a durat mai mult de 12-13 minute, restul au fost aplauze și muzică. Oamenii au încercat, bravo lor, dar, cum zic, nu poți acoperi chiar totul cu zgomot.

Comentarii

ecologistul

17.11.2019 16:50

Acuma ce mai vreti ? Va asigur ca  doar un  profesor academician de limba romana  cand va candida , o sa puteti spune ca nu face greseli. Daca stai la vanatoare sa vezi micile scapari de limbaj, va asigur ca in toata tara nu gasim mai mult  de 1000 de romani care sa vorbeasca perfect gramatical aceasta limba grea, cu multe cuvinte grele cu cratima si multe alte sinonime fara sens. Pe cand o resetare si la gramatica limbii romane ? Va asigur ca Academia daca se pune bine si serios pe studiat, gaseste cu siguranta aceste elemente netrebuincioase limbii noastre. Este greu foarte greu sa pretinzi ca stapanesti chiar limba ta de bastina. Nicaieri in lume nu cred ca cineva poate sa sustina ca nu a facut vreodata greseli gramaticale. Exista si pe fond emotional mici greseli, care apuca sa iti sara din gura ca si un porumbel din cusca in mare viteza. Nu asta este ceea ce trebuie scos neaparat in evidenta la un candidat. Sunt o sumedenie de alte valori sau greseli mult mai grave care trebuie explicate. In ultimii 30 de ani in vocabularul romanilor au intrat o gramada de cuvinte noi folosite in tehnica in comert, scoli. Este un talmes- balmes ceea ce auzi pe strada, la stiri la Tv etc.

GIba Cristiana

18.11.2019 11:28

" mici scăpări de limbaj" ? Păi e ditamai agramatul! Tot discursul e plin de greseli de exprimare! Ar fi mai usor sa arăti ce a spus corect,  decât ce a gresit! Un discurs greșit,  dar nu numai asta ! Un discurs fad, prostesc, idiot! Stiu copii de 5 ani care ii dau clasa domnului asa-zis președinte! Rușinos! Chiar scandalos ! Nu e bun nici sa mintă! Rusine celor care il votează ! Nu e numai trădător, mai este si idiot ! Congenital!

Roth-Gross Cristian

17.11.2019 21:35

Am auzit odata o zicere tare interesanta: atunci cand arati cu degetul aratator catre cineva, alte trei degete se indreapta catre tine. Scurt ca se termina Black Friday1.primirea din centru (acolo a ajuns) si primirea din polivalenta2.ati reusit sa depasiti asteptarile, bine de tot! E o vorba ardeleneasca, probabil nenea de la Fanatik nu o cunoaste.3.exprimarea ar cam trebui cantarita in context.4.sa vedem marea rautate5.aici e mai incurcat, intr-adevar6.ideea care ni se transmite e ca au incercat, dar nu au reusit in totalitate. Si ca a fost primul lucru inceput de pesedisti dupa ce au preluat guvernarea7.adica s-au impartit pumni si pulane de catre oameni aflati in subordinea guvernului8.imaginea care rezida din acesta expimare e a unei persoane care apasa pe umerii alteia, fortand-o sa ingenuncheze. E un fel de hiperbola9.Schimbarea mica a fost cand Dragnea si-a ras mustata, aia mare a fost cand si-a schimbat pozitia fata de gratii. 

daniel ionescu

18.11.2019 15:00

si matale esti tot "ecologist"!!

Mircea

18.11.2019 12:14

Când eşti dispus să scuzi pe oricine, eşti dispus doar emoţional, nu şi GÂNDIND ceea ce este realmente de JUDECAT!

daniel ionescu

18.11.2019 14:59

eu m'am obinuit cu prostii, da' matale taica esti mult peste medie, esti idiot!!

Adauga comentariu