Am întâlnit o Grădiniță „fericită”! Cum își întâmpină cursanții cea mai nouă instituție de învățământ din Bistrița – Grădinița Nr.2 de pe Bălcescu (FOTO)

Nu este perfectă, dar minusurile pe care această instituție le are în acest moment sunt puține și mici. Nu este o capodoperă arhitectonică, dar iese în evidență, așa cum ar trebui să iasă o astfel de instituție de învățământ, una de stat, acolo unde statul a putut să impună standarde și calitate.

Este cea mai nouă grădiniță din oraș, de fapt este singura construită de la zero de la Revoluție încoace, singura unitate de învățământ ce a renăscut din molozul unei demolări, să zicem, necesare: Grădinița Nr. 2 de pe strada Nicolae Bălcescu din Bistrița.

Citește și... Prima grădiniță de stat construită în Bistrița de la zero în ultimii 30 de ani: Grădinița nr.2 de pe Bălcescu! Copiii vor reveni din „vacanță” într-o casă nouă

Suntem înaintea începerii unui nou an școlar, unul evident atipic, în care factorul socio-sanitar primează în fața oricăror alți factori, un an în care se pornește cu „Covid” pe buze, și nu cu flori și bucurie. Cu toate acestea, copii, părinți, cadre didactice și auxiliare, se pregătesc, fiecare pe părticica sa, pentru un an școlar în condiții cât mai bune.

Grădinița Nr. 2 din Bistrița își va deschide pentru prima dată, în această ipostază, porțile luni, 14 septembrie, Consiliul de Administrație hotărând să aplice scenariul galben pentru partea de program prelungit, iar pentru grupele aferente programului normal să se meargă pe scenariul verde. Ce implică acest lucru, ne spune noul director al Grădiniței, doamna Carmen Sabău:

„Datorită numărului mare de preșcolari înscriși pentru acest an școlar la program prelungit, neîncăpând în sălile de grupă, acolo unde în momentul orelor de somn este necesar un anumit cubaj, am hotărât să mergem pe un scenariu galben, un scenariu care poate fi modificat pe parcurs. Este vorba de alternarea prezenței grupelor, adică o venire prin rotație la grădiniță a copiilor, într-o ordine ce se va stabili de comun acord cu părinții, la două săptămâni. Repet, asta în funcție și de deciziile părinților, căci în aceste zile, azi, mâine și poimâine, ne întâlnim cu aceștia pentru a discuta inclusiv aceste aspecte. În cazul grupelor de la program normal nu sunt probleme, acolo urmăm scenariul verde, adică așa cum ne-am obișnuit până acum”, a precizat pentru stiridebistrita.ro, directorul Grădiniței Nr.2 Bistrița, Carmen Sabău.

Clădirea grădiniței este una proaspăt edificată și beneficiază de foarte mult spațiu. Ei bine, perfecțiunea nu s-a putut atinge, căci întotdeauna încape loc de mai bine. În momentul proiectării și execuției acestei lucrări nu s-a avut în vedere situații pandemice, așa cum nicăieri nu s-a discutat vreodată de așa ceva, astfel că, pentru anumite grupe de copii, spațiul mai mare ar fi fost ideal.

Chiar și așa, sălile sunt generoase și foarte luminoase, un mic detaliu care lipsește în multe dintre instituțiile de acest gen. Absolut tot mobilierul și dotările adiacente sunt noi și conforme, toaletele sunt acum la standarde europene, iar din săli nu lipsește tehnica, acestea fiind dotate cu tot ceea ce este necesar într-o astfel de sală: computer, imprimantă, videoproiector, televizor și chiar aspiratoare speciale, căci covoarele sau mochetele au dispărut, podeaua fiind realizată dintr-un material special.

Holurile sunt deja marcate cu săgeți care indică direcția de deplasare, iar la intrare se va face și deja clasicul triaj epidemiologic, grădinița fiind dotată cu temormetre de tip scaner. Mai mult, un alt atuu al acestei grădinițe îl cosntituie cabinetul medical care are evident și un cadru de specialitate, cabinetul fiind dotat cu toate cele necesare.

Pentru grupele de la program prelungit, masa nu se va mai servi din bucătăria proprie, nu că acesta nu ar exista, ci din motive legate de situația epidemiologică actuală s-a hotărât apelarea la serviciile unei firme de catering:

„Masa se va servi în sistem catering, în sala de mese, a fost aprobat în Consiliu de Administrație. Am reușit un preț bun, iar serviciile și mâncarea propriu zisă sunt de cea mai bună calitate. Ne-am mai interesat și noi, am văzut despre ce e vorba și suntem mulțumiți. Până la urmă e vorba de copii și dorim să le oferim ce este mai bun”, a mai declarat Carmen Sabău.

Grădinița mai are și un spațiu de joacă exterior destul de generos și dotat. Sosirea la grădiniță se va face în intervale orare stabilite de comun acord cu părinții, iar copiii vor fi preluați de la poarta instituției de către personalul acesteia. La Grădinița Nr.2 vin 200 de copii, împărțiți pe 10 grupe, cinci la program normal și alte cinci la program prelungit.

Carmen Sabău este succesoarea regretatei Corina Țifrea, cea care a ținut stindardul Grădiniței Nr.2 din Bistrița foarte sus. Ea este cea care s-a zbătut până la ultima suflare pentru ca această casă a educației să revină într-o locație dragă ei, însă nu a mai apucat să-și vadă visul cu ochii, lăsând moștenire această Grădiniță generațiilor care vin.

Citește și... Corina Țifrea, directorul Grădiniței nr.2 Bistrița, s-a stins din viață înainte să revină în noua „căsuță cu flori de liliac la poartă”

Având în vedere faptul că pe vechea locație a acestei grădinițe, înainte de demolare, a existat un liliac de care Corina Țifrea a legat toate amintirile și speranțele, știridebistrița.ro propune actualei conduceri, precum și administrației locale, sădirea unui liliac în curtea din fața instituției, un liliac care să-i poarte numele, în aminitirea și cinsitrea acesteia.

Adauga comentariu