Alianțele dreptei la Bistrița: tot câte doi, de mânuță, ca la grădiniță! După „cuplul” Turc-Sas apare „tandemul” Stan-Ciobănică. Vă rugăm, țineți dreapta, pe trotuar!

Din ce în ce mai mult se vorbește în târg de o anume alianță pe partea dreaptă a eșicherului politic, o alinanță care să dea și mai ales să susțină un candidat unic, menit să schimbe „tradiția” social-democrată de la conducerea Primăriei Municipiului.

Votanții de dreapta își doresc și ei o astfel de alianță care să-l înfrunte pe candidatul celeilalte alianțe, de stânga, mai bine zis candidatul PSD-ului, Cristian Niculae. Însă ce-și doresc votanții și ce-au înțeles politicienii vizați?

Răspunsul poate fi legat de orgoliile unor politicieni, sau așa-ziși politicieni care dimineața se uită în oglindă și se închină în fața imaginii respective. Narcisismul este prezent în mai toate cazurile, căci fiecare dintre candidați se vede cel mai bun, cel mai frumos, apoi apar termenele de comparație legate de „curățenie”: cel mai curat, neprihănit, virgin...

Prima „alinață” a fost parafată între liderul PNL BN, candidat la fotoliul de primar, Ioan Turc, și liderul PLUS BN, Lorant Sas, lăsând să se înțeleagă că această susținere (din partea liderului PLUS pentru Turc) ar fi una la nivel de partide, însă mai multe voci din partidul lui Cioloș susțin că Lorant Sas a vorbit în nume propriu. Evident, nu există, cel puțin public, un document semnat între cele două formațiuni.

Citește și... PLUS BN merge pe mâna PNL și sprijină candidatura lui Ioan Turc la primăria Bistriței

Mai mult decât atât, PLUS se află încă într-o alianță cu USR, alinață care ar fi trebuit să dea un candidat unic, care la rândul său să facă anumite înțelegeri legate de susțineri, dacă ar fi fost cazul. Ei bine, alianța USR-PLUS nu are un candidat unic desemnat, așa că fiecare partid „defilează” cu ce vrea el.

USR-ul are un cadidat, Călin Stan, cunoscut ca „Captain Avon”. Acesta are și un grup de susținători, unii dintre aceștia destul de vocali. Din această categorie face parte și Nicolae Păvălean, o portavoce haștagistă a USR-ului bistrițean.

Păvălean, în habar n-avem din ce poziție, pozează alături de un alt candidat la Primărie, de această dată din Partidul Verzilor, Dan Ciobănică. Pe scurt, mesajul useristului Păvălean, considerat mâna dreaptă a căpitanului Avon, sună așa:

„Personal, susțin cu tărie o alianță a partidelor de centru dreapta, pentru a maximiza șansele de eliminare a PSD din administrația locală și sunt convins că asta se poate întâmpla numai cu oameni cinstiți cu un trecut curat.

Cea mai bună alternativă pentru Primăria Bistrița pe care eu personal o văd și pe care o susțin, este un tandem Calin Stan (USR) - Ciobanica Dan Dumitru (PV). Doi oameni tineri, noi în politică, care și-au câștigat experiența și tot ceea ce au prin muncă cinstită. Doi oameni potriviți oricare pentru pozițiile de primar/viceprimar al municipiului Bistrița”.

Putem înțelege o opțiune personală, fapt subliniat de userist în textul de mai sus, însă fotografia în care apare Păvălean cu Ciobănică are un fundal cel puțin interesant, în care tronează un banner USR. Ce să mai înțelegem de aici?!

Pe de altă parte, Ciobănică, într-un interviu publicat pe la sfârșitul lunii mai, preciza foarte clar faptul că „nu face jocul nimănui”, însă joacă acest episod dubios. Tot Ciobănică este persoana care ar merge totuși pe o variantă a unei alianțe de centru-dreapta, una eventual fără PNL (pe care îl consideră la fel de periculos ca PSD), dar cu el candidat unic.

Ce spune Călin Stan? Păi probabil încă nu a fost anunțat oficial de Păvălean legat de acest „armistițiu” cu Ciobănică, căci căpitanul Avon tocmai ce a postat un slogan electoral din care reiese că este candidatul USR la Primărie, și nimic mai mult:

Cam așa se joacă de-a alianțele dreapta bistrițeană. Se unesc în nume personal, toți se vor „alesul” primordial, însă nimic semnat și parafat. Evident, astfel de înțelegeri trebuie să aibă și alte „elemente” în cuprins, cum ar fi negocieri legate de poziții pe listele de consilieri, eventuali viceprimari etc. Aici e baiul cât casa, căci, pe lângă faptul că fiecare dintre candidați se vede „alesul”, nici tratativele legate de listele de consileri nu converg către vreo înțelegere.

Ionuț Simionca, candidatul PMP, ar merge și el într-o astfel de alianță, evident cu el exponent, însă se pare că nu-i dă voie partidul, deocamdată. Doris Rai, candidat independent, a specificat faptul că nu intră în astfel de jocuri și nu este interesată de alte poziții negociate în urma unor astfel de tratative. Mai mult, Doris Rai și-a anunțat intenția de a nu fi prezentă și pe listele de consilieri, mergând pe „totul sau nimic”.

Mai rămân, cel puțin la acest moment, încă doi candidați pe eșicherul drept: Rodica Dobraniș (POL) și Marius Conon (PER). Dobraniș vine după o părăsire a PLUS-ului local, acolo unde, fiind vorba de o barcă mică, nu a încăput alături de Lorant Sas. Marius Conon este și el o „oaie rătăcită” din aceeași alianță USR-PLUS, acesta „dezertând” din USR după o luptă considerată de el inegală și incorectă, din care a ieșit învingător „captain Avon”.

Cam asta este dreapta bistrițeană. Dacă se va ajunge într-adevăr la o alianță reală, atunci Cristian Niculae ar trebui să-și pună semne de întrebare. Până atunic, însă, Niculae se gândește doar la o „confruntare” electorală cu Ioan Turc, singurul candidat de dreapta viabil în această luptă.

Adauga comentariu