Albă ca Zăpada și ce Șapte Consilieri - Poveste cu iz de tragi-comedie în Consiliul Local Bistrița: Referendumul propus de opoziție NU va mai avea loc!

Cu sufletul la gură, șapte consilieri locali bistrițeni s-au prezentat vineri, 28 septembrie, în sala de ședințe a Primăriei pentru a-și vota primul proiect legislativ local comun al opoziției unite din acest mandat.

Este vorba de un proiect de Hotărâre ce ar fi vizat organizarea unui referendum local, în paralel cu cel pentru revizuirea Constituției, referendum care se referea la trei proiecte ce se vor desfășura în Bistrița: centrul Intermodal de transport din zona Gară-Autogară, pasarela pietonală de pe Independenței și „mineralizarea” Pieței Centrale a orașului.

Proiectul a foat inițiat de șapte consilieri locali, numărul minim de consilieri care pot să convoace o ședință de CL, toți din opoziție: cinci PNL și cei doi consilieri PER. Ședința nu s-a ținut din lipsă de cvorum, în sală nu au fost prezenți decât cei semnatarii proiectului plus secretarul Primăriei, Floarea Gaftone.

Viceprimarul Gelu Muthi a refuzat să fie prezent în sală din postura de înlocuitor al primarului (Ovidiu Crețu fiind pe alte meleaguri), motivând ilegalitatea întâlniri:

Din punct de vedere legal, în acest moment, în primăria Bistrița, nu am identificat, vreun act prin care să mi să dovedească că această ședință este legală. De asemenea, nu am fost informat de o convocare făcută consilierilor în afară de un e mail, ceea ce din punct de vedere legal nu reprezintă nimic. În mod normal, responsabilitatea convocării ședinței de consiliu local, revine secretarului UAT-ului” – a declarat Muthi pentru propolitica.ro.

De cealaltă parte a gardului stă Floarea Gaftone, responsabila pentru viza de legalitate a oricărui document care intră sau iese din instituție, care are altă variantă în ceea ce privește convocarea ședinței extraordinare a CL:

Am solicitat viceprimarului Muthi Gelu să convoace prin Dispoziție ședința extraordinară, sau prin Direcția Comunicare, prin care să se aducă la cunoștința cetățenilor și a consilierilor locali convacarea pentru data de 28 septembrie 2018, ora 12:00. Am văzut în mass-media că a apărut Convocarea în termenul prevăzut de lege. Nu știu dacă această convocare s-a făcut la solicitarea direcțiilor din cadrul Primăriei, sau la solicitarea inițiatorilor. În conformitate cu Legea 215, ședința este legal organizată dacă participă jumătate plus unu din numărul consilierilor locali în funcție, respectiv 11 consilieri. În calitate de Secretar al municipiului constat că sunt prezenți un număr de șapte consilieri, lipsește și președintele de ședință, domnul Gheorghe Sabău, apreciez că nu este îndeplinit cvorumul necesar. Mulțumesc”.

Dincolo de joaca de-a câinele și pisica dintre viceprimarul Muthi și secretarul Gaftone în ceea ce privește convocarea ședinței, rămâne inițiativa celor șapte consilieri ai opoziției de a organiza un referendum local în concomitent cu cel național, care deși a rămas fără vreun rezultat, poate bifa la capitolul statistică în dreptul conlucrării opoziției, fiind și unicul punct în acest sens.

Semnatarii acestui proiect de Hotărâre sunt cei doi consilieri ai Partidului Ecologist Român, Archiudean Mircea și Mârza Teodor, precum și cei cinci consilieri ai Partidului Național Liberal, Sorin Hangan, Ioan Peteleu, Filip Moisil, Mioara Seica și Diana Morar.

Adauga comentariu