Al cincilea titlu de „cetățean de onoare” din panoplia președintelui CJ Radu Moldovan i-a fost oferit de către Primăria comunei Negrilești. Să fie primit, căci vrednic este!

Ați crezut cumva că plecăciunile smerite ale edililor din Bistrița-Năsăud în fața dumnezeului local Radu Moldovan s-au încheiat și că pupincurismul s-ar rarefia? Nici vorbă! Tradiția limbilor în dosul preapreședintului continuă și în ediția iarnă-primăvară 2019!

Tradiționalismul mistico-administrativ cu puternice influențe politice înfipte deja prea adânc în străbunul pământ sărutat de Ion a ajuns la cote extrem de înalte de servilism și adulație.

Primarii comunelor bistrițene stau la mila Consiliului Județean, cel puțin așa au ei impresia. De fapt, orice investiție județeană care se face pe teritoriul unei anume unități teritorial-administrative este rezultatul unui efort normal din punct de vedere administrativ, un efort de echipă, cuprins într-o fișă a postului celor implicați, chiar dacă aceștia au un lider, un conducător, cu deschidere mai amplă către astfel de investiții decât predecesorii lui.

O altă cutumă inoculată sau autoinoculată este cea în care se lasă impresia că banii necesari acestor investiții sunt veniți din buzunarul propriu al liderului/conducătorului mai sus amintit, ceea ce-l face pe acesta un semi-zeu în ochii edililor respectivi. Bineînțeles că este o idee preconcepută și falsă, căci banii respectivi sunt fie europeni, fie naționali sau locali, deci ai noștri, ai tuturor. Aici acel lider are într-adevăr un mare rol, cel de lobby efectiv, de organizare sau de acțiune politică pentru a obține liniile de finanțare, asta după ce echipa pe care o coordonează își face treaba corespunzător în documente.

Cultul personalității ajunge astfel să fie propagat în mai toate UAT-urile din județ, iar un simplu mulțumesc venit din partea administrațiilor locale adresate președintelui de CJ și echipei acestuia nu este suficient. Primarii recurg la tertipuri josnice, nicidecum mărețe, așa cum au impresia ei, prin acordare de titluri și distincții „celui mai iubit fiu” al județului.

Comuna Negrilești devine a cincea administrație locală care îngenunchează în fața lui Radu Moldovan cu titlul de cetățean de onoare ridicat deasupra propriului cap (a se citi demnitate), după Leșu, Lunca Ilvei, Târlișua și Năsăud.

Și de această dată s-a constituit o scenă a evenimentului în care sunt implicați copii și prelați, căci inclusiv IPS Andrei Andreicuț și-a luat „cezăreala”, fiind și domnia sa cadorisită cu același titlu.

Ca și în cazul comunistoidelor tăieri de panglici, Radu Moldovan se complace în această situație pe principiul „dacă ei vor, eu ce să fac, să refuz?”. Dacă într-adevăr Moldovan nu ar mai vrea lingușeli de acest gen ar putea foarte simplu să transmită un mesaj în teritoriu în care să „roage” primarii să înceteze cu astfel de laudatio, dar nu o face. De ce?

Pentru că-i place, pentru că a prins gustul, pentru că s-a „baronizat psihologic”, parafrazându-l pe Liviu Alexa, și va continua să „primească” aceste daruri mărunte spre lauda și îndestularea propriului orgoliu.

 

foto: facebook/emil.radu.moldovan

 

N.B.:

Cetățean de onoare este un titlu onorific acordat de autoritățile unei localități unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau pentru talentul și serviciile deosebite aduse de aceasta localității.

De obicei, titlul se acordă unor personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății, dar și unor sportivi și oameni de afaceri care au valoare, competență, moralitate recunoscute de către comunitatea locală, au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și la creșterea prestigiului localității sau al țării pe plan național și internațional, persoane care, prin acțiunile lor, au contribuit la preîntâmpinarea producerii de evenimente deosebit de grave, în cazuri de calamitate naturală sau situații de urgență sau care au contribuit la salvarea de vieți omenești etc.

Adauga comentariu