Agresiunile în școlile bistrițene continuă: CN „Andrei Mureșanu” din nou în vizor! Corecții fizice și presiuni psihice asupra copiilor. Victime – două fetițe de clasa a IV-a

Profesorii sunt și ei oameni, cu apăsări și trăiri, cu încărcătură nervoasă acumulată, ce așteaptă să fie descarcată într-un fel sau altul. Dar să te descarci pe un copil de 10 ani este un act josnic indiferent de profesie sau meserie, cu atât mai mult pentru un pedagog!

Două cazuri relativ asemănătoare au avut loc vineri, 18 mai, în două locuri diferite din acest județ cu adânci rădăcini în ale educației. Primul caz vine tocmai de la Bistrița-Bârgăului, o localitate deloc ferită de diferite întâmplări cu caracter violent, în care sunt implicați și copii.

Head-line-ul ziarelor a văzut cel puțin de două ori în ultima perioadă numele localității, fiind vorba de cazul femeii ce și-a omorât pruncii și i-a lăsat într-un pod al blocului unde locuia, precum și cazul unei mame care își speria copilul cu un Moș Niculaie extrem de rău.

Vineri a fost vorba de un profesor pensionat care a revenit la catedra din Bistrița-Bârgăului pentru a ține locul unei învățătoare intrată în concediu de maternitate. Conform bistriteanul.ro, Dumitru Dragotă i-a aplicat niște corecții fizice unei fetițe de clasa a IV-a care, fiind scoasă la tabla, în fața clasei, probabil din cauza tracului, s-a blocat și nu a mai putut scoate niciun cuvânt. Profesorul enervat de „tăcerea” copilei i-a aplicat acesteia câteva lovituri cu un arătător, folosit în trecut pe post de „corector”. Copila a cedat și a făcut pe ea, atenție!, fiind în fața întregii clase.

Al doilea caz s-a întâmplat în cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, acolo unde profesorul de sport Adrian Podișor a plesnit efectiv o altă fetiță, tot de clasa a IV-a, precizează aceeași sursă. Indiferent de motivația profesorului, aceste gesturi nu reprezintă un comportament de cadru didactic, indiferent de școala la care predă acesta, fie ea un colegiu național sau o școală generală de la capăt de județ.

Stiridebistrita.ro a relatat în urmă cu doar câteva zile alte „scăpări” ale unor cadre didactice din colegiul bistrițean, publicației noastre fiindu-i aduse acuze de rea-voință sau mai grav, de încercare de manipulare a tinerilor elevi. Faptul că aducem la cunoștința publicului cititor astfel de ieșiri în decor ale unor pedagogi „de modă veche” nu ne cataloghează în manipulatori sau plini de rea-voință.

Aceste cazuri, din păcate se întâmplă, poate chiar mai des decât am crede noi, de multe ori elevii fiind prea timorați pentru a spune cuiva cele întâmplate. Noi ne menținem apelul către cititori, acela de a ne informa asupra acestor tipuri de manifestări nocive din partea cadrelor didactice. Trebuie înțeles faptul că NU așa se face educație, indiferent de „scuzele” găsite de unii sau de alții, indiferent că anumite nume sunt sau nu „tabu”-uri ale unui oraș sau județ boem!

Adauga comentariu