Acuzațiile mamei care a făcut valuri pe facebook încep să se piardă în realitate! Spitalul bistrițean vine cu precizări clare asupra perioadei de internare! Ce spun celelalte mame care au fost internate în aceeași perioadă

Începutul lui 2019 a adus în vizorul public un scandal legat de anumite tratamente neadecvate primite de o mamă din Rodna care a fost internată în secția pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița și care a răbufnit pe rețelele de socializare după ce s-a transferat împreună cu copilul suferind la o clinică din Cluj-Napoca.

Rebeca Rebrean, în vârstă de 20 de ani, este mamă a patru copii, cei mai mici fiind o pereche de gemeni de 9 luni. Băiețeii sunt mai bolnăvicioși fiind internați de patru ori în cursul anului 2018 cu patologie respiratorie, prima data în luna mai, apoi în septembrie, noiembrie și apoi în luna decembrie. La penultima internare, cea de la sfârșitul lunii noiembrie, Rebeca Rebrean s-a prezentat cu gemenii la Unitatea de Primire a Urgențelor Pediatrie și a rămas în spital până în 8 decembrie, dată la care a cerut externarea din proprie inițiativă, pe semnătură, contrar indicațiilor și acceptului medicilor.

„În data de 14 decembrie 2018, Rebeca Rebrean a revenit pentru a patra oară la serviciul de urgență-pediatrie, moment când a fost din nou internată, împreună cu cei doi gemeni, simptomatologia fiind aceeași. Evoluția stării de sănătate a copiilor a fost favorabilă până la un punct, moment când a reapărut simptomatologia respiratorie. La data de 31 decembrie mama a cerut să fie transferată cu copiii la o clinică de specialitate din Cluj-Napoca, cererea fiind aprobată de către șeful de secție și de conducerea SJU” – relatează purtătorul de cuvânt al SJU, Camelia Strungari.

Această perioadă este cea despre care tânăra mamă afirmă că s-au petrecut acele acte reprobabile ale personalului medical, conform postării acesteia de pe facebook:

„Oare de ce? e atata inconstienta in lume oare de ce? copilul meu era sa moara la spitalu județean Bistrita oare de ce? nu a luat nimeni măsuri oare de ce?daca nu dai bani te lasa sa mori copilu meu era sa moara la mine in brate si Doamna doctor Cojoln de la Bistrita nu a facut nimic ma lasat sa urlu pe coridoru spitalului de la ora 8 dimineața până la 3 după amiază când so albestrit copilu tot la fata
Copilu era sub tratament de o lună de zile la doamna doctor Cont ....dansa era plecată în concediu și a inlocuito Doctorita cojoln nu inteleg un lucru de ce copilu meu se agrava pe zi ce trece tot mai rau copilu era sub tratament până nu am facut scandal si am anuntat Directoru spitalului ce se intampla la pediatrie ca copilu meu moare si nimeni nu ia masuri atunci o știut sa ma trimita mai departe cu copilu .
Cand am ajuns la Cluj cu copilu medici de aici de la pediatria 2 mia spus că viata copilului era contra cronometru deci era sa moara mo ținut o lună la bistrita si ma ttrimis cu copilu la cluj aproape mort
Va rog din suflet distribuiti aceasta postarea sa vada mai mulți parinti ce se intampla la pediatrie la Bistrita acolo e morga nu e pediatrie
Lucrurile no sa ramana asa când ies de la spital de la cluj am sa dau spitalu in judecata si am sa chem si televiziunea sa vada o țară întreagă cum te lasa medici sa mori cu zile le trebuie numai bani
Aveți salarii pe luna după copii sunteti platiti si mai faceti si figuri handicapatilor ori cum de mine nu scăpați până nu zburati de la pediatrie ca nu sunteti in stare de nimic fu*&%a in gura sa va f*t”
– postarea integrală a mamei de la care a început povestea care va duce la o premieră în sistemul sanitar, cel puțin bistrițean, cea de a se acționa în instanță o mamă în urma postării acuzelor pe rețelele de socializare.

Cel mai important pasaj din declarația mamei nu este, așa cum s-ar crede, finalul, acolo unde apar injurii, cauzate de o stare ce poate fi înțeleasă, ci acel pasaj în care mama afirmă că medicii din Cluj-Napoca i-ar fi comunciat faptul că viața copilului era „contra-cronometru”, dar și faptul că ea se afla de o lună în spital. Bineînțeles, există și celelalte acuze, legate de faptul că se pretinde și se așteaptă în continuare bani de la pacienți, precum și un anume comportament al medicului Cojol.

Despre situația medicală a copilului, respectiv copiilor, managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, nu s-a pronunțat, pentru aceste aspecte fiind alte structuri competente, reacția lui fiind îndreptată către alte acuze, conform postării acestuia tot pe facebook:

Ieri, am primit zeci de mesaje prin care am fost întrebat care este punctul meu de vedere, referitor la acest caz. Medical vorbind, nu pot să mă pronunț, pentru că nu sunt medic, dar există specialiști, comisii medicale, constituite conform legii, care se pot pronunța în cazul exprimării unor nemulțumiri, formulate legal. Ca manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, pot spune că reprezint o instituție onorabilă, în care muncesc aproximativ 1300 de persoane (medici, asistente, personal administrativ etc.), unii dintre ei având în urmă zeci de ore de studiu, ore pe care le-au pus în slujba pacienților.
Am susținut și susțin drepturile pacienților, dar și a personalului medical, atâta timp cât respectăm prevederile legale, conduita etică și morală. În anul 2018, porțile spitalului au fost trecute de 115.106 pacienți, iar o astfel de postare și un astfel de limbaj, nu cred că este reprezentativ pentru aceștia.
Consider că această postare este jignitoare atât la adresa instituției pe care o reprezint, cât și la adresa întregului personal, sub nicio formă nu reprezintă o cale legală și morală de remediere a unei situații, motiv pentru care voi proceda în consecință”.

Referitor la pasajul menționat mai sus, scos în evidență în textul postat de Rebeca Rebrean, SJU a făcut demersuri și prin Colegiul Medicilor să identifice dacă medicii de la Clinica Pediatrie II din Cluj-Napoca, implicați în acest caz, susțin afirmațiile mamei făcute în numele lor, potrivit cărora viața copiilor ar fi fost contra-cronometru. Un astfel de demers a făcut și publicația noastră în data de 3 ianuarie 2019, deocamdată fără un răspuns din partea instituției clujene.

Postarea făcută de Rebeca Rebrean în data de 1 ianuarie 2019, dată la care era deja internată la „Pediatrie II” în Cluj-Napoca, s-a viralizat foarte repede, în momentul de față fiind nu mai puțin de 1.600 de distriburi și aproape o mie de comentarii. Majoriatea dintre acestea sunt mesaje de susținere a mamei și a unui eventual demers împotriva SJU. Multe „profile” susțin că și ei au pățit una-alta prin SJU, dar niciunul nu a acționat pe bază legală, oferindu-se ca eventuali martori într-un eventual proces.

Reacțiile oamenilor pe rețelele de socializare sunt de înțeles. Empatia vine față de o mamă aflată la ananghie, mai ales atunci când vine vorba de o instituție a statului. Atacurile asupta personalului medical din SJU Bistrița sunt cu atât mai virulente cu cât această instituție este într-o profundă și continua schimbare, nu numai pe palnul infrastructurii și al dotărilor, cât mai ales pe cel al resurselor umane.

Despre comentatori, numai de bine! Însă „sprijinul” arătat de aceștia este unul... virtual. Publicația noastră a postat un material legat de abandonul unui copil în SJU Bistrița, material care a strâns zeci de mesaje, majoriatatea dintre „comentatori” fiind profund intrigați de acel caz, dar care vroiau să ajute într-un fel sau altul copilul părăsit, prin donații de bani, hăinuțe, alimente, unii fiind interesați chiar de adopție. La o bună perioadă de timp după publicare am încercat să alfăm dacă și câte persoane s-au interesat efectiv de starea și soarta lui „Florinel” la spital. Răspunsul a fost unul care ne subliniază diferența dintre „faptele” de pe facebook și realitatea nonvirtuală: nimeni, nici unul, zero!

Rebeca Rebrean este căsătorită cu Marian Ionaș. Împreună au patru copii. Din familie doar el am muncit, Rebeca având propria filozofie în această privință: „n-am lucrat si nu lucrez imi traiesc viatza la maxim”. Singura sursă de venit a familiei este indemnizația de creștere a copiilor pe care o încasează tatăl acestora, la care se adaugă alocațiile de stat ale copiilor.

Primarul comunei Rodna, Tinu Grapini, a declarat pentru stiridebistrita.ro faptul căfiecare casă are o cruce. Nu suntem noi îndreptățiți să scormonin în viețile nimănui. Familia respectivă nu a avut comportamente sau manifestări deosebite sau ieșite din comun în societate. Știu povestea, dar nu mă pot pronunța”. În schimb, atât cadrele medicale din secția pediatrie, cât și unele mămici care au fost internate alături de copii în aceeași perioadă în care a fost prezentă și Rebeca Rebrean cu cei doi gemeni, consideră că tânăra nu este o mamă resposnabilă:

„Pe toată perioada internării mama și-a neglijat copiii, fapt relatat inclusiv de paciente internate în aceeași perioadă, paciente care deocamdată doresc să rămână anonime, vis-a-vis de comportamentul mamei respective față de propriii copii, dar și față de asistentele și personalul medical al secției de pediatrie. Pe această cale, comitetul director al spitalului se adresează opiniei publice să ia în considerare că reacțiile emoționale ale mamei, bazate doar pe afirmațiile acesteia, nu sunt întotdeauna juste și întemeiate” – a specificat purtărorul de cuvânt al SJU Bistrița, Camelia Strungari.

Una dintre mamele internate în aceeași perioadă la „pediatrie” și care dorește să rămână deocamdată sub protecția anonimatului, ne-a povestit că Rebeca fuma mult, fapt pentru care ieșea foarte des la fumat. Una dintre „reprizele” consumate între tânăra mamă din Rodna și personalul medical s-a consumat atunci când aceasta trebuia să rămână lângă copiii perfuzați, dar a preferat să iasă la fumat, fiind vorba totuși de niște copilași de numai 9 luni de zile. La revenirea în salon, mama supărată fiindcă i-a fosta atrasă atenția cu privire la acest aspect s-a răzbunat tocmai pe copilași, fiind multe situații în care atât mamele care vedeau aceste aspecte, cât și personalul medical se gândeau să apeleze la „protecția copilului”. Această situație, fiind considerată un precedent periculos, l-a îndemnat pe managerul SJU să ceară modificarea procedurii în sensul obligativității de anunțare a protecției copilului în astfel de cazuri, prin serviciul de asistență socială din spital.

Un alt aspect care ne-a fost relalat de către o altă personă a fost legat de faptul că micuții, fiind de multe ori lăsați singuri, nespuravegheați, se jucau ce ceea ce aveau la îndemână. Astfel a ajuns pe mâna unuia dintre micuți și un pachet de țigări al mamei, copilul ingerând o țigară.

Durerea unei mame cu un copil bolnav nu poate fi nici măsurată și nici înțeleasă pe deplin. Situațiile critice aduc și reacții sau manifestări pe măsură. Nimeni nu condamnă durerea unei mame, inclusiv Gabriel Lazany fiind unul dintre cei care a recunoscut acest fapt într-o conferință de presă desfășurată înaintea acestor episoade.

Pesonalul medical este și el supus unor presiuni și stresuri specifice muncii, una deloc ușoară. Tot ei, însă, au depus un anume jurământ, practică această meserie din anume considerente și sunt plătiți ca atare. Dacă există anumite „ieșiri”, acestea evident că sunt punctate de către pacienți ca atare, însă toate acestea trebuie rezolvate pe căi legale, căci există comisii de specialitate, un manager poate prea aplecat către gurile pacienților în detrimentul personalului medical, precum și modalități legale de a porba și demonstra anumite aspecte, în special cel al mitei cerute.

Cum se va termina această poveste destul de încâlcită, o poveste care va crea un precedent prin acționarea în instanță a pacientului supărat de către instituția spitalicească, vom mai vedea. Dacă se va ajunge la un proces, tânăra mamă va avea ocazia de a proba toate acuzele, dar mai mult decât atât, va beneficia și de o mulțime de martori care și-au oferit deja aceste servicii via facebook.

 

 

Adauga comentariu