Acuzații de DETURNARE DE FONDURI în ministerul lui Deneș: beclenarul și camarila sa din ABA Someș - Tisa folosesc fondurile destinate „lucrărilor în regim de urgență” pentru „investiții” FANTOMĂ! Peste 70% din suma alocată prin HG se scurge în BN

Inundațiile din perioada februarie – mai 2019 ce au afectat aproape întrega țară au băgat Guvernul în priză și, după mai multe cercetări ale buzunarului cu eticheta „urgență”, neapărat cu acordul lui Orlando Teodorovici, s-au alocat aproape 200 de milioane de lei în vederea intervenției de urgență în scopul „prevenirii și înlăturării a efectelor calamităților naturale”.

Mai precis este vorba de suma de 194.606.000 lei aprobați și îndreptați prin Hotărârea de Guvern nr.441/2019 către județele afectate, 16 la număr: Argeș, Bihor, Bistrița -Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Vaslui și Vrancea.

Din totalul de peste 194 de milioane de lei, peste 70% sunt direcționați către Bistrița-Năsăud, adică 140 de milioane, sumă confirmată inclusiv de prefectul de BN, Ovidiu Frenț:

„Au fost întocmite rapoarte de calamitate care au fost trimise Ministerului Apelor și Pădurilor, rapoarte care au arătat mărimea dezastrului lăsat de furtuni și de ploile ce au măturat județului Bistrița-Năsăud în mai și iunie. În acest fel am obținut respectiva finanțare. Din păcate, trebuie să spunem că doar 6% din lungimea cursurilor de apă din județul Bistrița-Năsăud au cunoscut lucrări de amenajare hidrotehnică. Este un procent infim, având în vedere dezastrul lăsat de ploi și furtuni”, a spus prefectul de Bistrița-Năsăud în cadrul unei emisiuni radio pe un post local.

Frenț a mai precizat că suma este foarte importantă și că a contat foarte mult sprijinul Ministerului Apelor și Pădurilor, a ministrului Ioan Deneș:

”Nu numai că am obținut acești bani, e bine de știut că luna aceasta vom începe și lucrările pe multe cursuri de apă, dar o referire specială o am pentru Valea Șieului care a fost cea mai afectată la ultima serie de inundații. Lucrările nu sunt destinate doar la o deschide șantiere în județ, creând locuri de muncă, aceste regularizări și protejări de maluri urmând să protejeze locuitorii satelor respective. Sunt niște lucrări cât se poate de utile pentru întreg județul Bistrița-Năsăud” – a mai precizat Frenț.

Însă substraturile acestei afaceri par să fie altele, căci oportunitatea bate legalitatea! Mica-mare șmecherie cu acești bani este dată de chiar de „regimul de urgență” în sensul în care acești bani nu trebuie să treacă prin transparența sistemului clasic de atribuire al unor lucrări obișnuite, împărțirea banilor către firmele de construcții fiind la cheremul ordonatorului de credite, fără licitație, prin atribuire directă!

Astfel, Administrația Bazinală De Apă Someș-Tisa (ABAST) a primit o sumă de 140 de milioane de lei, banii fiind virați din conturile Ministerului Apelor și Pădurilor păstorit de beclenarul Ioan Deneș, bani care vizează lucrări pe cursurile de apă din județul ministrului. Firmele angajate sunt din ”curtea” instituției, patronii având legături cu șefii ABAST.

„Unul dintre constructori (Global Industrial ) se pare că apropiat al domnului Moise și al directorului general ANAR – Victor Sandu, a și dus utilajele pe amplasamentul lucrării, Dipșa Teaca, o lucrare de peste 22.000 ron. Cu toate că firma nu a executat lucrări pe Ape, în total de nici 5000 lei anul trecut, și nu mai vorbim de ceilalți ani unde se pare că nu au lucrat nimic, cu sprijin a ajuns unde trebuie. Anul trecut având în asociere cu CML, o altă firmă de casă a ministrului Deneș și tot o lucrare pe HG. S-au calificat pentru efectuarea lucrărilor numai firme de casă, cu toate că firmele mari precum SOCOT, LESCACI și altele, au fost descalificate, pentru că nu intra în grațiile directoarei Ioana Diaconescu” - se precizează în ziarul local Timpul de Vâlcea.

Ioan Deneș și Ioana Diaconescu (centru) - sursa foto Timpul de Vâlcea

Gazeta de Bistrița a semnalizat la începutul acestei luni „sifornarea” și „tunul” aflat în pregătire pe birourile ABAST, iar Timpul de Vâlcea, pornind de la acest material și-a continuat investigația. Astfel, conform jurnaliștilor vâlceni, camarila lui Deneș, începând cu consilierul acestuia, Costică Șofronie, și până la actualul vârf din ABAST, Ioana Diaconescu, folosesc firmele de casă pentru lucrările finanțate pentru lucrările „de urgență”. Potrivit unor informații, actualul director ABAST, Ioana Diaconescu, este ”conectată” la Costică Sofronie, consilierul Ministrului Apelor Ioan Deneș care, la rândul lui, face ce poate pentru campania de la prezidențiale.

Citește și... Ministrul bistrițean Ioan Deneș și-a tras un consilier „frate” de cult, cu petele unui dalmațian în CV. O publicație centrală și-a retras postarea cu acestă informație de pe site

Mânăreala descrisă de Timpul de Vâlcea nu se oprește aici. Suspiciunea rezonabilă ajurnaliștilor în ceea ce privește o posibilă deturnare de fonduri se regăsește în ANEXA HG 441/2019, acolo unde sunt prezentate lucrările „de urgență” ce vor fi finanțate din bani de la buget destinați evident „urgențelor”, dar unde apar și lucrări interpretate ca „investiții”, multe dintre acestea fiind fictive.

În acest sens sunt prinse foarte multe lucrări care nu au existat niciodată, adică sunt lucrări noi care sunt lucrări de investiții ce trebuiau atribuite prin portalul electronic – SICAP, precizează ziarul vâlcean.

Lucrarea nr. 3 din HG 441 – Apărare mal râu Șieu la Chintelnic, județul Bistrița-Năsăud, Râul Șieu, localitatea Chintelnic, județul Bistrița-Năsăud, are alocată suma de 525.000 lei pentru următoarele obiective: Reprofilare albie - 800 m, Consolidare de mal - 500 m, Prag de fund - 1 buc. Numai că lungimea de 500 ml consolidare nu există!

Lucrarea nr. 4 din HG 441 –  Apărare mal râu Șieu la Crainimăt, județul Bistrița-Năsăud, Râul Șieu, localitatea Crainimăt, județul Bistrița-Năsăud, sumă alocată 525.000 lei, obiective: Reprofilare albie - 800 m, Consolidare de mal - 350 m, Prag de fund - 1 buc. Cei 350 ml consolidare nu există!

Exemplele continuă, iar pentru comparație vă prezentăm Anexa HG 441/2019 cu obiectivele din Bistrița-Năsăud:

Lucrarea nr. 5 din HG 441nu există jumate nici consolidare nici praguri

Lucrarea nr. 7 din HG 441consolidarea este propusă pe toată Valea Șieu – nu există în acte

Lucrarea nr. 9 din HG 441nr de praguri foarte multe față de realitate

Lucrarea nr. 10 din HG 441praguri inexistente în inventare

Lucrarea nr. 11 din HG 441lungimea consolidării și praguri inexistente în acte, Teaca, plus fiind o albie destul de dreaptă nu era necesar nici 300 ml de consolidare

Lucrarea nr. 12 din HG 441 lungimea de consolidare este exagerată

Lucrarea nr. 13 din HG 441nr. de praguri mărit

Lucrarea nr. 14 din HG 441lungimea mai mare la consolidare și la nr. de praguri

„Deci, lucrările din H.G., dacă s-ar verifica ar rămâne undeva la jumătate, dar așa banii cheltuiți din buget, banii contribuabililor, ajung în buzunarele cui trebuie. Restul lucrărilor de investiții fiind cât de cât normale. Din informațiile unor angajați care au vrut să oprească aceste excrocherii cu bani publici, făcute se pare de Ioana Diaconescu, metehne dobândite de la ABA Crișuri, unde s-au plătit lucrări fără a fi executate, acum, sunt puse în practică aici la Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa – ABAST Cluj, cu sprijinul lui Sofronie, consilierul de încredere la ministrului Deneș și fost director și el, cândva, la ABAST” – arată sursa citată.

Jurnaliștii vâlceni sparg digurile anti-camarilă și introduc în viitura acuzațiilor numele președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, dar preferă să nu-l amestece pe acesta în „mafia apelor”, locul lui fiind luat de ministrul bistrițean:

„Prietenii” din Ape ai doamnei Ioana Diaconescu, pe lângă faptul că își tot pun întrebarea dacă Emil Radu Moldovan (baron de Bistrița definit de media locală) președintele CJ Bistrița-Năsăud și președintele PSD Bistrița-Năsăud, este cumva părtaș la „prăjitura Ioanei”, intuiesc că de data asta a făcut-o lată domnul ministru care cică „ar fi deja prins în lațul mafiei Apelor Române, pentru că s-au prins cam mulți că oamenii lui Dragnea au căpușat bugetul Românie și unii, pe ultima sută de metri, încă o mai fac”. Ca idee, poate mulți nu știu, dar județul Bistrița-Năsăud, unul dintre cele mai mici județe din România, a dat totuși doi miniștri – unul la Dezvoltare și unul la Ape și Păduri. Și totuși, ne întrebăm, lucrările pe HG 441 care nu există, se pot încadra la deturnare de fonduri?

Se pare că, în baza specificației ”regim de urgență” ABAST nu a mai organizat nicio licitație, alegând pentru acordarea contractului formula de ”negociere fără publicarea prealabilă a unei invitații”. În cadrul acestei proceduri s-a făcut o listă de aproximativ 10 societăți comerciale cu care cei de la ABAST ar fi trebuit să negocieze contractele, însă doar 3 societăți de casă au intrat în biroul lui Diaconescu și au primit contracte de 5 milioane de lei, aici fiind vorba doar de proiectarea lucrărilor efective.

Deși, unii specialiști în lucrări hidrotehnice consideră că nu vorbim despre regim de urgență în efectuarea acestor lucrări, părerile sunt împărțite, asta în contextul în care neîndiguirea cursurilor de apă din Bistrița-Năsăud a avut consecințe dramatice în comunele de la Valea Șieului sau Budacului.

 

Comentarii

Galatan Tiberiu...

24.06.2020 17:34

smecherii smecherii sa faca ei ce or stii de tot nu ne pot prostii.sa i demaste haiducii sa le ia averilifacute doar din hotii si de or mai fura ei boierii sa le taiem limbili saturasar de hotii. si mincaiar virusii futeleas intentiili , bagaias in puscarii si sa i futa ungurii 

Adauga comentariu