Acreditarea spitalelor – spaima managerilor?! Cum stă Spitalul Județean de Urgență Bistrița la acest capitol și ce zice Lazany despre condițiile de acreditare

În momentul actual, spitatele din România funcționează pe baza unui plan de conformare la autorizațiile sanitare de funcționare eliberate de Direcțiile de Sănătate Publică și nu în baza unui certificat de acreditare. Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a semnalat de mai multe ori deficiențele în eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare și a solicitat îndreptarea acestora.

Actualele standarde de acreditare a spitalelor sunt acreditate la nivel internațional de către ISQua din februarie 2018. Acestea au fost elaborate și adoptate după ce A.N.M.C.S. a constat că deficiențele unităților sanitare nu pot fi identificate pe baza precedentelor standarde aprobate prin Ordinul Ministrului sănătății nr. 972/2010.

Potrivit legii calitatea serviciilor de sănătate furnizate de către unităţile sanitare ar trebui verificată pe baza standardelor de acreditare de către structurile de control al calităţii serviciilor de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică.

Până la această dată, în cadrul A.N.M.C.S. nu s-a înregistrat, din partea Ministerului Sănătății sau vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformități care ar putea conduce la retragerea acreditării. Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătății, cineva cu responsabilități în domeniu nu cunoaște prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora, se arată într-un comunicat al ANMCS în care suntem informați că numai 15,65% dintre spitalele evaluate pe baza standardelor recunoscute internațional îndeplinesc condițiile de acreditare, cifră care se referă la ciclul II de acreditare.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița este programat pentru acreditare (ciclul II) în anul 2020, timp în care managementul acestei instituții lucrează la fiecare punct din schema de acreditare. Având în vedere investițiile făcute în ultima perioadă de timp la Bistrița, precum și faptul că managementul de aici se arată a fi unul performant, șansele de acreditare sunt destul de mari.

Cu toate acestea, managerul Gabriel Lazany susține că aceste condiții impuse de standarde sunt greu de îndeplinit în actualul sistem:

„Condițiile sunt destul de greu de îndeplinit. Nici când le termină toate de evaluat, procentul nu cred că va crește foarte mult. Problema este alta... ce vor face? Vor închide spitalele? Nu prea cred. Părerea mea este că aceste acreditări ar trebui legate de finanțarea spitalelor. Esti performant? Iei bani mai mulți! Așa ar fi impulsionați managerii să crească în calitate și să îndeplinească cât mai multe puncte din standard. Dar atâta timp cât orice faci în plus față de alții (ceea ce atrage costuri suplimentare) și nu este corelat cu plata serviciilor, mi se pare total nedrept!” – a declarat pentru stiridebistrita.ro managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany.

SJU Bistrița a primit acreditare pe ciclul I cu un punctaj aproape de maxim, acreditare valabilă până în anul 2020 (cliclul II). În această a rundă de acreditări accentul se va pune mai mult pe practică decât pe teorie, așa cum a fost cazul primului ciclu de acreditare, acolo unde „hârtiile” au vorbit mai mult decât aplicabilitatea acestora. Dacă în ciclul I de acreditare s-a punctat existența unui protocol la nivel scriptic, ciclul II va verifica punerea în practică a protocolului respectiv.

 

 

Comentarii

ecologistul

11.12.2018 12:38

Fereasca Domnul de al treilea razbel, si de niste lupte ca elea de la Marasesti. Sa va vad atunci cine mai umbla si mai asteapta acreditari. Deja lumea este prea fitoasa si va da socoteala cat de repede. Nemultumitilor li se ia darul, spune o vorba inteleapta.

Adauga comentariu