Accesul auto în incinta Spitalului Județean de Urgență Bistrița va fi INTERZIS din 3 august: încep lucrările la noua Unitate de Primire a Urgențelor!

Unul dintre cele mai dificile momente din istoria recentă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița este pe cale să înceapă în zilele următoare: modernizarea UPU!

De ce dificil? Modernizarea UPU implică o anumită stare de fapt destul de incomodă pentru toată lumea: medici și personal medical, pacienți, aparținători și administratori, deoarece se va începe un șantier pe măsura investiției.

Este vorba de o lucrare întinsă pe o durată de 11 luni (2 luni proiectare și 9 luni execuție), în valoare de 9,3 milioane lei (2 milioane de euro), bani din fonduri europene prin Programul Operațional Regional (1,5 milioane euro) și cofinanțare din bugetul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (500.000 de euro), în care, pe scurt, se va măsri suprafața secției de la nici 300 de mp la peste 1.400 de mp, cu toate modernizările necesare, dar și achiziție de aparatură de specialitate de ultimă oră.

Acest șantier implică însă o serie de inconveniente. Unul dintre acestea este funcționarea UPU într-un spațiu amenajat temporar într-o altă zonă din incinta unității, respectiv o magazie a instituției ce a fost dezafectată. Un alt inconvenient major este desființarea temporară a parcărilor din incinta spitalului, ceea ce va aduce un disconfort destul de mare:

„Săptămâna următoare începem să mutăm UPU în noua locație, iar după data de 3 august se va interzice accesul auto în incinta spitalului, pentrucă nu vrem să blocăm accesul ambulanțelor. În actuala zonă a UPU se va face organizare de șantier, iar în partea din spate, unde este magazia și unde vom muta temporar UPU, trebuie să facem o zonă de rotație a ambulanțelor. După prima săptămână, când vom vedea exact cum se vor așeza lucrurile, vom decide dacă o să dăm voie, sau o să deschidem anumite locuri de parcare. Nu le-aș deschide, este un lucru riscant, pentru că suntem indisciplinați! Noi, dacă vedem loc gol, ne punem acolo, nu contează dacă trebuie să vină ambulanța sau pompierii, n-are nicio importanță”, a precizat managerul SJU, Gabriel Lazany.

Legat de găsirea variantelor pentru rezolvarea problemeilocurilor de parcare, Lazany a identificat o variantă, fiind vorba de un teren aflat în incinta spitalului, dar care a fost retrocedat:

„Noi am avut partea de la intrarea în incinta spitalului, din zona dreaptă, care a fost retrocedat. Am făcut un memoriu către Consiliul Județean și am solicitat, dacă există posibilitatea, de reîntregire a proprietății. Consilierii județeni au fost deschiși și au aprobat achiziția pentru acel teren. Am mai făcut și o altă propunere de achiziție a altui teren pentru a rezolva al doilea acces în spital, pentru că avem planurile de extindere, construcția noului spital, din păcate, în această a doua situație nu am ajuns la o înțelegere cu proprietarii terenului deocamdată”.

Noua secție UPU va aduce, pe lângă mărirea efectivă a spațiului, scăderea timpului necesar pentru diagnosticare și tratament prin utilizarea de echipamente medicale complexe, cu aproximativ 5%, creșterea calității actului medical și reducerea infecțiilor nosocomiale cu aproximativ 2%, facilitarea accesului la serviciile medicale de urgență pentru persoanele cu dizabilități, prin crearea infrastructurii necesare (lift, rampe de acces, etc.), precum și dotarea Unității de Primiri Urgență cu aparatură medicală modernă, de ultimă generație. Se vor achiziționa 85 de dotări specifice activității medicale.

Adauga comentariu