25 de milioane de lei. Este valoarea unui credit pe care îl va accesa primăria Bistrița. PSD Bistrița taxează intenția primarului Turc- Ipocrizie liberală

Ședința de consiliu municipal de săptămâna viitoare nu este una tocmai ușoară, pe ordinea de zi fiind trecute 25 de proiecte de hotărâre. Unul dintre acestea face referire la accesarea unui împrumut bancar în valoare de 25,1 mil. lei (cca. 5 mil. euro).

Potrivit raportului de ședință, practice, banii  ar urma să fie folosiți pentru finanțarea unor proiecte pentru care au fost accesate fonduri europene și pentru care autoritățile locale trebuie să asigure partea de cofinanțare, bani de care Primăria Bistrița nu dispune.

 Astfel,  proiectul prevede contractarea unei finanţări rambursabile interne prin credit bancar de tip linie de finantare revolving, în sumă de 25.136.816 lei, cu o maturitate de maxim 10 ani, din care maxim 3 ani perioadă de grație, necesară suplimentării valorii aprobate prin Hotărârea nr.20/30.01.2020 a Consiliului local al municipiului Bistrița, pentru asigurarea  contribuției la proiectele finanțate prin fonduri structurale ale Uniunii Europene din perioada de programare 2014 – 2020, contractata anterior in baza Contractului de credit -pentru investiții- nr. 9517731 din data de 28.07.2020 încheiat cu Banca Transilvania.  Din acești bani se vor asigura cofinanțări pentru mai multe proiecte europene”

 În 2020, municipalitatea  a mai contractat un împrumut bancar, creditul fiind accesat la Banca Transilvania. Atunci, banii împrumutați au fost pentru 16 proiecte pentru care municipalitatea trebuia să asigure o cofinanțare de cca. 10 mil. lei.

 Prin Hotărârea Consiliului local nr. 20/30.01.2020, administrația publică locală a municipiului Bistrița a aprobat contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 9.476.463 lei necesară finanțării cheltuielilor eligibile aferente contribuției proprii la 16 proiectele finanțate prin fonduri structurale ale Uniunii Europene din perioada de programare 2014 – 2020. În iulie 2020, în urma finalizării procedurii de achiziție directă și în baza Hotărârii favorabile nr.6183/18.06.2020 a Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, municipiul Bistrița a semnat cu Banca Transilvania contractul de credit -pentru investiții- nr. 9517731 din data de 28.07.2020. La 31.12.2020 valoarea utilizată din împrumutul contractat de la Banca Transilvania a fost de 2.254.778,01lei.

Conform aceluiași raport ce există în dosarele de ședință, având în vedere  faptul că cheltuielilor neeligibile asociate celor 16 proiecte amintite anterior sunt la această dată de 22.961.918 lei și nu există resurse financiare suficiente pentru a fi finanțate din bugetul local și că, la data semnării contractului de credit cu Banca Transilvania și până în prezent, municipiul Bistrița a semnat alte 4 noi contracte de finanțare cu fonduri europene  iar cheltuielile neeligibile si eligibile aferente contribuției proprii pentru aceste proiecte sunt de 2.174.898 lei, resurse financiare suplimentare de care municipiul Bistrița nu dispune la momentul actual, se propune aprobarea contractării unei noi finanțări rambursabile interne in valoare de 25.136.816 lei, conform anexei la Proiectul de Hotărâre.

           Contractarea împrumutului se va face pentru cofinanțarea contribuției proprii, inclusiv a cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor de investitii finanțate prin fonduri structurale ale Uniunii Europene din perioada de programare 2014-2020 conform Anexei la Proiectul de Hotărâre

În ceea ce privește gradul de îndatorare prin luarea în considerare a tuturor contractelor de împrumut existente, inclusiv a celor contractate pentru derularea proiectelor finanțate prin fonduri structurale ale Uniunii Europene și a noului împrumut, la o dobânda estimativă a pieţei bancare, acesta se situeaza la cca. 9,30% fata de  30% aşa cum prevede art. 63, alin. 4 din Legea nr. 273/2006 „Legea finanţelor publice locale”.

Așa cum era de așteptat, social-democrații bistrițeni atacă la baionetă intenția Executivului primăriei de-a accesa un nou împrumut:

Ipocrizia PNL Bistrița-Năsăud este vizibilă de la o poștă! După ce ani de zile au atacat administrația Crețu că ia împrumuturi pentru derularea proiectelor cu finanțare europeană, Ioan Turc și liberalii din Primărie au descoperit rețeta succesului: contractăm credite! Adică, exact ceea ce făcea și fostul primar al Bistriței!  În campania electorală, Ioan Turc își dădea cu cărămida în piept despre cum va atrage el fonduri guvernamentale pentru dezvoltarea orașului nostru.  La 5 luni de la alegeri, Ioan Turc a uitat de aceste promisiuni și decide să ia credite de la bănci!  Cam la asta s-a rezumat performanța managerială a liberalilor în administrația publică – aplică aceleași măsuri ca vechea administrație.

Comentarii

Balan Marius- Horea

23.01.2021 10:12

Eu cred ca ipocrizia este fix in curtea pesedeului care de ani de zile a impartit soc. bistriteana in doua. Cetateni de la blocuri , cu apartamente culmea tot particulare si care au dreptul la anvelopari din bani publici si cetateni de la case, vile care iau praful de pe toba din acesti bani si sunt lasati sa isi faca singuri aceste lucrari. Acuma eu cred ca a venit timpul ca DNA-ul si Curtea de Conturi sa intervina si sa puna de o cercetare sa vada daca este corecta masura  cu pricina. Deci tovarasi pesedisti si liberali ! Nu jucati corect nici unul. Adevarul este la mijloc adica dupa lege  nu puteti cheltui bani la lucrari de imoblle private.

Adauga comentariu