100 de lucruri jenante în Bistrița: azi, Teatrul de Vară din „Eminescu” (FOTO)

Una dintre locațiile principale ale Bistriței, punct de reper, loc de întâlnire sau simplă piață, este zona parcului și piațetei „Mihai Eminescu”, cuprinsă între Bulevardul Republicii, Poliție – Policlinică – Biserica Greco-Catolică, complexul Dallas și zona rezidențială „Mihai Eminescu”.

Pe lângă parcul cu același nume, care are o spectaculozitate tipică în momentul înfloririi merișorilor din zonă, există un mastodont de clădire rămasă neterminată de 30 de ani: „noua casă de cultură a sindicatelor” – așa cum a fost inițial proeictată, un edificiu care s-ar fi vrut a fi cultural, dar din care a rămas doar o clădire multi-funcțională, cu un aspect exterior deplorabil.

credit foto: Darius Cârmaci

Privită dinspre Bulevardul Republicii, clădirea reflectă o impotență (nu numai administrativă) a peisagisticii și arhitecturii locale, iar ceea ce se dezvăluie în lateralul ei, mai exact în partea dreapă, considerată ca fiind spatele clădirii, este de-a dreptul penibil: un amfiteatru în aer liber, un fel de teatru de vară, fără cap și fără coadă, rămas pradă timpului și indiferenței:

Este vorba de un ansamblu de trepte, de scări din beton, dispuse pe modelul unui stadion comunistoid. Probabil, în vechiul plan a ceea ce trebuia să fie complexul noii case de cultură a sindicatelor, această dispunere continuă de locuri din beton avea un sens. Poate că s-a vrut existența chiar a unui teatru de vară situat la parterul unui bloc de 10 etaje, în spatele unei clădiri culturale. Poate că s-a dorit amenajarea unei piațete în acest sens, cu o eventuală scenă în aer liber care nu a mai fost construită lângă clădirea respectivă.

Acum este doar un peisaj dezolant, în continuă degradare, lăsat de izbeliște atât de administrația locală, cât mai ales de proprietarul locației. Imediat după anul 1989, ansamblul arhitectonic a căzut pradă intereselor „băiețior deștepți” ai imobiliarelor momentului, fiind vândut pe bucăți de către liderii de sindicat ai acelei perioade. Teatrul de vară a fost doar o componentă tranzacționată în acele momente, iar în anul de grație 2019 nimeni nu mai știe cine îl are în proprietate. Bine, la nivelul administrației locale nu ar fi fost o dilemă, dacă exista un interes real.

Problema Teatrului de Vară a mai fost ridicată sporadic prin Consiliul Local, ultima dată vorbindu-se prin vara anului trecut, atunci când primarul Ovidiu Crețu spunea cu un aer demn de compasiune că „eu răspund de tot ce se întâmplă în acest oraș și îmi asum acest lucru”, dar când a venit vorba punctual de această locație, răspunderea și asumarea s-a rezumat la „o zonă cu care, practic, nu avem ce face”.

Din când în când, iar asta înseamnă de Crăciun sau de Paște, câte o „echipă” de la salubritate mai curăță peisajul deplorabil, mai smulge câte-o buruiană, mai adună câte-un pet. Zona este una destul de circulată, este un loc de promenadă, de petrecere a timpului liber. Mulți își aduc aminte de tinerețe, de grupurile de tineri care se întâlneau la „amfiteatrul din Eminescu”.

Sunt voci care spun că acolo s-ar putea face proiecții de filme pe clădirea-mastodont, deși locatarii blocului susțin că orice activitate de tipul „amfiteatru” i-ar deranja (proiecții filme, terasă, etc.). Cu alte cuvinte, activitățile organizate în aer liber, dacă ar fi amenajată locația într-un fel sau altul, ar depinde de voința locatarilor.

Până atunci, însă, zona zace așa de 30 de ani! „Civilizația” își spune cuvântul, administrația locală este preocupată de pârtii de schii deschise 10 zile pe an, sau de stadioane FIFA de 10.000 de locuri, dar nu este în stare să elaboreze un set de regului urbanistice concrete care să salveze fața orașului!

De pe treptele Teatrului de Vară din „Eminescu”, vă invităm să vizionați spectacolul jenantului peisaj urban bistrițean. Vizionare plăcută!

Comentarii

Balan Marius- c...

12.03.2019 08:55

Jenanta este toata Primaria cu edilii ei cu tot. Si mai ales HURBANISMUL . Sa va fie botul gros ! Incapabililor !

Balan Marius- c...

12.03.2019 11:43

Vedeti parculetul cu caisii ornamentali infloriti ? este superb NU ? Ganditi-va domnule RIAN ca si pt. pastrarea acestei oaze de recreere a trebuit sa organizez strangeri de semnaturi. Am dus la CL 550 semnaturi sa nu intre drujba lu Cretu in ei pt. a face o parcare subterana pt masini. Si asta in timp ce in oras sunt 37 de puncte termice dezafectate pline de boschetari, sobolani si pisici comunitare care macar isi gasesc mancarea  oferita tot de administratia habarnista .

Adauga comentariu