100 de lucruri jenante în Bistrița: azi, strada Nicolae Titulescu – „bijuteria” burgului! Contrastele caselor și nepăsarea edililor (GALERIE FOTO)

Strada Titulescu din Bistrița este una dintre acele străzi care au un farmec aparte. O stradă liniștită, prea puțin exploatată, cu un potențial arhitectonic și de locație destul de interesant. Este o zonă de legătură între Centrul Vechi al burgului medieval și alte locații ale orașului: Parcul Municipal, Tribunal, strada Al. Odobescu (și ea cu un farmec aparte).

Strada Titulescu este traversată de câteva pasaje istorice care fac parte din rețelistica turistică a orașului, din păcate și acestea punctate doar la capitolul impresie electorală, apoi lăsate de izbeliște. Evident, aici e o problemă de fușăreală în execuția lucrărilor de reabilitare a pasajelor, dar și de „civilizație”, tot medievală...

Pe lângă aceste imagini care ar îmbina vechiul cu noul, există și aceste imagini care îmbină nepăsarea, indolența și veșnica activitate de debitare a frunzelor pentru câini din partea autorităților locale, în special a Poliției Locale, cea cu atribuții inclusiv în disciplina în construcții.

Mirifica pânză de păianjen a cabliștilor sau a altor furnizori de servicii „prin cablu”, prinsă pe una dintre clădirile rămase fără schimbarea la față, la care se adaugă și un burlan spânzurat de nepăsare, cu reale semne de pericol public, toate acestea întregesc tabloul unei străzi ce ar putea fi „bibeloul” orașului.

Nu, nu este vreun film sub franșiza Marvel, este o imagine statică a unui film în care suntem toți figuranți. Regia aparține altor figuranți, denumiți edili bistrițeni, iar scenariul ne aparține nouă, cetățenilor...

Imaginea de ansamblu a străzii cu potențial neexploatat continuă cu fațadele unor clădiri monumente care în nici 10 ani au suferit la capitolul integritate mai mult decât au suferit în cei peste 100 de ani de existență. Pe lângă integritatea fațadelor acestor clădiri este însă și o problemă de integritate a cetățenilor care trec pe lângă aceste imobile.

O parte a proprietarilor au înțeles faptul că grija față de construcția în sine le aparține. Alții nu, sau poate nu își permit. Acest subiect a mai fost dezbătut în materialele stiridebistrita.ro, însă fără nici măcar o intenție de rezolvare a acestei probleme din partea autorităților locale.

Ce pot acestea să facă? Există modele de bună practică în toată Transilvania, că tot ne batem cu pumnii în piept că facem parte din Siebenburgen. Este varianta în care municipalitatea să intervină atât financiar cât și logistic în anumite cazuri, urmând ca mai apoi să-și recupereze, parțial sau integral, eventual în rate, sumele puse la dispoziție. Ar mai fi și varianta impozării supradimensionate acolo unde nu există înțelegere și bunăvoință, toate aceste acțiuni fiind un atribut al Consiliului Local, cel în măsură să emită anumite Hotărâri în acest sens.

E mai simplu să se născociască proiecte futuriste/execrabile de genul pârtiilor de schi, decât să valorificăm ceea ce avem chiar aici, în buricul târgului, la doi pași chiar de sala de ședințe a CL, sau de biroul cel mai râvnit, cel de primar.

 

 

Adauga comentariu