100 de lucruri jenante în Bistrița: azi, RESTAURANTUL PARC – abandonul civilizației și proprietatea privată, sau definiția termenilor „focar de infecție” și „pericol public” (FOTO)

Rar ne-a fost dat să vedem o imagine mai spurcată chiar în buricul târgului, în cel mai aglomerat loc al unui municipiu fălos, frumos și preponderent curat! Ceea ce a fost odată punctul terminus al promenadei bistrițene, acum este o sfidare a istoriei locale și un pericol public pentru mii de bistrițeni.

Restaurantul Parc se află, după cum îi spune și numele, în Parcul Municipal, chiar la intrarea dinspre Sala Polivalentă, în imediata apropiere a locului de joacă pentru copii și a fostei „băi populare”, actualmente Casa Ema.

Intrarea în acest restaurant se făcea cu preponderență de pe aleea din parc. Accesul era unul emblematic pentru bistrițenii ce-și mai aduc aminte de această locație, căci trebuia să cobori niște scări pentru a intra pe larga terasă a restaurantului.

Mai exista o intrare, dinspre strada Ecaterina Teodoroiu, folosită mai mult de personalul care deservea acest restaurant, sau ceva mai recent, pentru accesul în discoteca ce a funcționat în clădirea respectivă. Întregul spațiu al Restaurantului Parc este amplasat pe un teren de 2.000 de metri pătrați și există toate facilitățile (curent, gaz, apă-canal).

Complexul cuprinde un salon restaurant cu suprafața totală de 275 mp, pe doua nivele, o terasă acoperită cu suprafața de 325 mp, 3 baruri, un separeu, bucătărie, spălător, grupuri sanitare interioare și exterioare, spații de depozitare, camera tehnică - centrala termică și beci.

Imobilul ar aparține fostului prefect de Bistrița-Năsăud, Grigore Rus, cel care a administrat acest complex până în ziua închiderii definitive. Restaurantul Parc a fost scos la vânzare de câteva ori, fără succes. Un anunț datat prin anul 2011 vorbește de o sumă de 200.000 de euro pentru vânzare, dar și posibilitatea închirierii spațiului cu pricina pentru suma de 1.500 de euro lunar.

Conform vorbelor din târg, mai mulți întreprinzători au fost interesați de afacere, dar au renunțat atât din cauza neînțelegerilor din timpul negocierilor, dar și din cauza unor avize foarte greu de obținut în ceea ce privește funcționarea în continuare a locației ca restaurant.

Anul 2019 ne arată cum ajunge o clădire ce poartă în ea milioane de amintiri să ajungă o ghenă imensă, plină de gunoaie din toate categoriile existente, cu ziduri care stau să cadă în orice moment. Dincolo de focarul de infecție din inima Parcului, acolo unde zilnic se joacă sute de copii, există și pericolul prăbușirii acoperișului și a clădirii în sine.

La doar câteva zeci de metri se află Sala Polivalentă, gazdă de câțiva ani încoace a unor evenimente sportive naționale și internaționale. Oaspeții care vor să facă o plimbare relaxantă prin parcul aflat la intrarea în sală, se ciocnesc cu această priveliște dezolantă doar după câțiva pași făcuți.

Riveranii ne-au povestit faptul că în interiorul complexului, noaptea, se strâng diverse personaje cu pungi argintii în mâini. Chiar și pentru ei există pericolul iminent de a sfârși îngropați în molozul unei clădiri lăsate de izbeliște.

Știm că este vorba de o proprietate privată, iar ceea ce se întâmplă în interiorul ei nu ar trebui să ne doară, dar ne doare, deoarece liberatea acelui intreprinzător privat care deține proprietatea se termină atunci când libertatea și siguranța celorlalți este pusă în pericol, caz evident în situația Restaurantului Parc.

Așa a fost cândva...

Și în acest caz autoritățile ridică din umeri, un sport la care ar câștiga orice competiție din această lume, căci Bistrița nu duce lipsă de astfel de locații părăsite, abandonate, uitate...

 

 

Comentarii

Balan Marius- e...

28.04.2019 13:23

Acestea sunt cacaturile Bistritei NEEUROPENE. Avem in schimb struti si mere si oua de poliester. Dar domnul RIAN va rog sa insistati asa cum am facut eu. O vizita la Politia Locala serv. disciplina in constructii. Puteti vizualiza filmuletele de pe TIMP ONLINE cu titlul; Ce obiective turistice a gasit Balan pe pasaje. Dupa ce le-o vizualizat vicele Nicolae si dupa ce am amenintat cu sesizari in la Garda de Mediu si DSP situatia a fost rezolvata. Cu scandal se face treaba in Romania .

Adauga comentariu