100 de lucruri jenante în Bistrița: azi, cea mai SCÂRBOASĂ toaletă dintr-o instituție publică! Nu o să vă vină să credeți din care instituție... (FOTO-VIDEO)

În anul de grație 2019, într-un oraș european, așa ca Bistrița, a avea nevoie de o toaletă în timp ce te afli într-o instituție publică, nu ar trebui să constituie o problemă, sau măcar nu una majoră! Dar când într-o instituție de rang înalt, călcată de sute de persoane zilnic, toaleta destinată publicului arată și pute efectiv mai rău ca o budă din fundul unei curți, atunci e clar că avem o problemă!

Ni se întâmplă rar sau des, în funcție de vezica fiecăruia, să avem nevoie de o toaletă atunci când suntem într-un anumit loc, altul decât acasă. Se întâmplă la restaurant, la mall, sau chiar într-o instituție publică, în special acolo unde, conform „obiectului de activitate”, se presupune că ai de stat mai mult.

Nu vorbim de faptul că nu există o toaletă, că este pur și simplu închisă sau se află în „renovare”, așa cum se întâmplă destul de des într-unul din „mall”-urile bistrițene. Dar acolo e o chestiune privată care poate costa sau nu un anume antreprenor.

Vorbim de o toaletă publică aflată în interiorul unei instituții cu denumire „împărătească”. Da, e vorba de un „palat” cu o budă infectă și scârboasă: toaleta publică de la parterul Palatului de Justiție din Bistrița! O instituție „vizitată” de sute de persoane zilnic, mulți petrecându-și ceva timp pe holuri în așteptarea unei înfățișări, a unui proces, indiferent de calitatea procesuală a fiecăruia.

Buda, căci toaletă nu-i putem spune, de la parterul Palatului de Justiție, cel puțin în secțiunea „bărbați”, te întâmpină cu o ușă în paragină, cu tot felul de hârțoage lipite pe ea și apoi rupte, care nu stă închisă din cauza lipsei mecanismului de închidere, adică o banală broască de 30 de lei de la „fierul”.

În micul hol, un mic lavoar, apare primul șoc vizual: două chiuvete vai de mama lor. Prima cu un robinet plin de rugină, absolut insalubru, lângă care ies din perete două fire, probabil cu curent ele (cândva exista un uscător de mâini).

Cea de-a doua chiuvetă, însă, ne oferă imaginea zilei: un robinet fără cioc, cu un dispozitiv făcut de un „dorel” prin care este legat un furtun cu utilizare incertă! Chiuveta este spartă și înfundată, deci neutilizabilă și parcă iți taie din „elanul” folosirii toaletei.

Pisoarul, următoarea încăpere, are unicitate prin ceea ce nu avem cum să relatăm în scris, foto sau video: mirosul! Sau mai bine zis putoarea, căci izul de urină este atât de intens încât dă senzația de sufocare! Cele două recipiente pe post de pisoare, deși s-ar crede că sunt racordate la canalizare, nu conduc lichidul ce se revarsă în ele pe conductele cu pricina, ci pe jos! Mai mult decât atât, ceea ce ar trebui să fie o gură de canalizare... refulează! Ultima încăpere, „privata”, este la fel de insalubră ca celelalte două, mirosul persistă deși există un geam mare și deschis, nu există hârtie igienică așa cum nici săpun nu este la presupusele chiuvete!

Cu excepția lavoarului, celelalte încăperi, pisoarul și „privata” nu sunt luminate!!!

În urmă cu o lună de zile, Palatul de Justiție din Bistrița a avut parte de un eveniment cu totul și cu totul deosebit: inaugurarea unei investiții în valoare totală de peste 10 milioane de lei!!! Este vorba de darea în folosință a unui nou corp construit, precum și de anveloparea termică a întregului Palat. Peste 10 milioane de lei investiți și nu s-au mai găsit câteva sute de lei pentru măcar o igienizare a singurei toalete destinate publicului?!

Reprezentanții Tribunalului Bistrița-Năsăud ne-au declarat faptul că în lucrările de extindere și modernizare a Palatului nu au putut fi prinse și alte lucrări din interiorul corpului principal, cu excepția unor îmbunătățiri aduse la mansardă, fiind vorba de acoperișul clădirii, deși s-ar fi dorit acest lucru.

Cât ar costa un minim de investiție într-o astfel de baie? O chiuvetă se poate achiziționa la prețul de 70 de lei bucata, o baterie pentru lavoar în jur de 60 de lei, iar repararea sistemului de scurgere la pisoare nu ar fi mai mult de 200 de lei (materiale și manoperă). Total... nici măcar 500 de lei, investiție minimă pentru o baie decentă, cu condiția întreținerii acesteia, fără să fie nevoie neapărată de schimbarea gresiei și a fainței. Atât!

Avem Palat, cu buda din fundul curții în interior...

Adauga comentariu