1 Noiembrie – Luminația sau Ziua Morților – o tradiție specifică Ardealului, dar „împrumutată” tot de la occidentali, exact ca Halloween-ul, Valentine s Day sau chiar Black Friday

Luminatia, cunoscuta in popor si sub denumirea de Ziua Mortilor este o sarbatoare de origine celtica adusa de catolici in regiunile din Nord-Vest-ul si Sud-Vestul teritoriului romanesc. In bisericile occidentale, cea Romano-Catolica, cea Anglicana si cele Protestante, sarbatoarea Tuturor Sfintilor se ține in ziua de 1 noiembrie, dupa calendarul gregorian.

Sarbatoarea a fost implementata in zona Ardealului de populatia catolica fiind asimilata mai apoi de toata suflarea. Astfel, indiferent de „orientarea” religioasa, de 1 Noiembrie se merge la cimitir cu flori si lumini (Luminație), dar si cu „pomene”, mici prajiturele sau cornulete, in general dulciuri, precum si bautura, care sunt date „de pomana, pentru sufletul mortilor”.

Desi aceasta sarbatoare are mai mult un caracter religios, partea comerciala a napustit asupra traditiei. Sute de florari au fost vazuti in aceste zile in localitatile in care acest obicei se tine, pietele, florariile si mai ales trotuarele fiind ocupate de acesti comercianti.

Daca Valentine s Day si Halloween au si ele radacini religioase, fiind vorba de celebrarea unui sfant in primul caz, de „toti sfintii” in al doilea, Black Friday este un moment pur comercial, imprumutat cu succes si el de la occidentali.

La Bistrita inca din primele ore ale zilei a fost luate cu asalt cimitirele din oraș, traficul pe drumul de centura fiind insuportabil pe toata durata zilei, nu numai atunci cand de fac schimburile in zona industriala, asa cum este de obicei.

Cei care au rude ingropate in cimitirul de pe Tarpiului s-au gandit sa-si faca datoria fata de cei morti din timp, pentru a evita aglomeratia, dar se pare ca in acest mod au gandit foarte multi. In jurul orei 15:30, atunci cand se inregistreaza un maxim de trafic in zona respectiva, a mai avut loc si o coliziune intre mai multe autoturisme pe pasarela veche, traficul catre sau dinspre „centura” fiind efectiv oprit.

 

Adauga comentariu