Zece tineri curajoși au sărit în apă, la Susenii Bîrgăului! Va spune „adio” burlăciei cel care a prins Crucea de Bobotează?! (VIDEO)

Aruncatul Sfintei Cruci în apele reci, urmat de prinderea acesteia de către un tânăr holtei, face parte din obiceiurile din ziua de Bobotează. La Susenii Bîrgăului, obiceiul adună suflarea satului lângă râul Bistrița, din moși-strămoși, iar cel care înapoiază Crucea preotului, spune tradiția, se va căsători în acest an.

Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătorită de credincioșii ortodocși la data de 6 ianuarie, reprezintă, alături de ziua Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie), sfârșitul sărbătorilor de iarnă începute în Ajunul Crăciunului.

De Bobotează, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca sa îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec pentru a scoate crucea aruncată de preot în apele reci sau chiar înghețate din apropierea localităților.

Un astfel de obicei este perpetuat și la Susenii Bîrgăului. Localnicii participă mai întâi la o slujbă specifică în biserică, iar mai apoi se pornesc toți către râu pentru momentul sfințirii apei, denumită popular și Aghiasma Mare.

Momentul „terminus” al zilei este aruncarea Sfintei Cruci în apele râului, acolo unde tinerii holtei se aruncă pentru a o recupera, fiind vorba de o adevărată competiție bărbătească. În acest an, tânărul care a reușit recuperarea crucii din apele reci ale Bistriței are 19 ani și crede, conform tradiției, că în acest an își va găsi aleasa și se va căsători.

Un alt sătean, cu ceva „experiență” în plus, susține că legenda potrivit căreia cel care prinde crucea se va căsători în acel an este adevărată, doar că în cazul lui a fost nevoie de trei ani consecutivi în care a prins Sfânta Cruce și abia apoi s-a căsătorit, acesta participând în total la opt astfel de „concursuri”.

Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

Cine este tânărul de 19 ani care a recuperat Sfâta Cruce din apele înghețate ale Bistriței

Numele lui este Paul Niculiță Crăcană din Susenii Bîrgăului și este sportiv de performanță. Acesta practică kaiak-canoe de la vârta de 14 ani, atunci când a fost selectat la Orșova în cadrul Clubului Sportiv Școlar din localitate. A făcut parte din lotul național de juniori, iar acum este legitimat la Clubul Sportiv al Armatei, Steaua București.

Până acum, Paul a câștigat 29 de medalii, din care 18 de aur, șase de argint și patru de bronz. Țelul lui Paul, ca și al orcărui sportiv de performanță, este aurul olimpic.

 

 

Adauga comentariu