Vicepremierul Daniel Suciu a semnat acasă cinci contracte de finanțare în valoare de 20 milioane de euro. Îl așteptăm să semneze și pentru reabilitarea CN „Liviu Rebreanu”

La exact o lună de mandat, Daniel Suciu, vicepremier și ministru al dezvoltării, a semnat la Bistrița contracte de finanțare pentru cinci proiecte aparținând Bistriței, Becleanului și nu în ultimul rând ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Linia Verde (12.8 milioane de euro) și rebilitarea termică a încă șapte blocuri de locuințe (1.4 milioane de euro) au fost proiectele aparținând municipiului Bistrița, contractele fiind contrasemnate de către viceprimarul Cristian Niculae.

În ceea ce privește Becleanul, Nicu Moldovan, primarul urbei de pe Someș, a semnat contractul de finanțare în valoare de 1,4 milioane de euro pentru obectivul „Modernizare Grădința Albă ca Zăpada”, un proiect considerat de edil ca fiind unul „de suflet”.

În ceea ce privește contractele SJU Bistrița, acestea au fost semnate de președintele CJ BN, Radu Moldovan, proiecte în valoare totală de 4.6 milioane de euro. Este vorba de proiectul de reabilitare, extindere și modernizare a Unității de Primire a Urgențelor, dar și de reabilitarea termică și modernizarea clădirii „spitalului de pe Alba Iulia”, o secție externă a SJU.

Legat de varianta ocolitoare a municipiului Bistrița, Daniel Suciu susține faptul că sunt deja prevăzuți banii necesari pentru un nou studiu de fezabilitate în bugetul anului în curs. În ceea ce privește reabilitarea Corpului A al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, vicepremierul a declarat că acest obiectiv a fost primul de care s-a interesat exact acum o lună, când a preluat frâiele ministerului dezvoltării:

„A fost primul subiect pe care l-am abordat când am ajuns în minister pentru că e un simbol al orașului și știm cu toți acest lucru. Am dat, și nu doar la compartimentul juridic din minister, să-mi prezinte o situație foarte clară, pe etape, de ce s-a ajuns în această situație. După cum bine știți, Primăria municipiului Bistrița se judecă cu Ministerul Dezvoltării Regionale pe acest subiect. S-a ajuns la ÎCCJ, până acum fiind pierdute procesele de către Primărie, dar aceste lucruri sunt mai puțin importante. Vă spun că Colegiul Național „Liviu Rebreanu” va fi reabilitat! Fie discutăm de PNDL, fie găsim altă sursă de finanțare, pentru că alocarea este extrem de consistentă, vorbim de o sumă foarte mare și cred că vom găsi altă variantă pentru finanțarea reabilitării Colegiului” – a precizat ministrul Daniel Suciu.

Comentarii

Vizitator

23.03.2019 16:51

Mai usor cu laudele . Proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”, a fost finalizat cu o intarziere de 8 luni si cu o paguba la bugetul local de 17.900.000 lei. Trebuie stiut ca la inceputul lunii septembrie, 2014, cu ocazia unei vizite la Bistrita, Liviu Dragnea la vremea aceea Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi primarul Ovidiu Creţu au semnat, contractul de finanţare pentru proiectul intitulat ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Dupa semnarea contractului, Liviu Dragnea a atras atenția asupra termenului-limită, care trebuie respectat în acest caz: ”Am semnat un contract de finanţare, o parte dintr-un program ambiţios al Guvernului de investiţii masive în educaţie. Vreau să vă atenţionez, domnule primar şi domnule director, că acest contract are termen de finalizare 15 luni, vă atenţionez că după decembrie 2015 nicio factură nu mai poate fi trimisă la Bruxelles şi vreau să fiţi atenţi, dar şi constructorul, ca termenul să fie respectat şi calitatea lucrărilor să fie ireproşabilă. Vom monitoriza calitatea lucrărilor”. Daca era respectat termenul prevazut in contract, intreaga suma de 32.500.979,77 lei (7,4 milioane euro), era acoperita din fonduri europene. Astfel, cu cei 17,9 milioane lei cheltuiti de la bugetul local putea fi inceputa reabilitarea cladirii vechiului gimnaziu evanghelic, veche de peste 100 de ani si care nu este eligibila pe fonduri europene.

Adauga comentariu