Vă mai aduceți aminte de Tănase? Dumitru Tănase – „partenerul” de afaceri și călătorii al primarului Ovidiu Crețu? Ei bine, Curtea de Conturi îi amintește edilului de el

Unul dintre personajele interesante ale Bistriței, evident în raport direct cu Ovidiu Crețu, deocamdată numărul 1 la nivel de municipiu, a fost patronul Eurocompozite - făuritorul de struți, ouă și mere din materiale compozite: Dumitru Tănase!

Relația dintre cele două personaje a fost una foarte strânsă, atât de strânsă încât omul de afaceri și-a făcut o firmă special pentru a-l ajuta pe bunul său prieten Ovidiu Crețu să administreze pârtia de schi de pe Cocoș, asta la nivelul sezonului 2017-2018, respectiv EuroAlpin.

Până la EuroAlpin însă, saga dintre cei doi prieteni are alte episoade, cu încărcături melodramatice. Struții, ouăle și merele din materiale (euro)compozite au fost doar un mic preludiu al împreunării metaforice, evident, dintre cei doi preiteni, Dumitru Tănase și Ovidiu Crețu.

Unul dintre primele episoade care au rulat în mod public a fost legat de începuturile Wonderlad-ului. Istoria, pe scurt, e cam așa: Woderlandul este un concept prin care se dorește (din 2008 încoace) construirea unei zone de agrement și sport pentru bistrițeni. Primul proiect în acest sens a fost aerodromul din zonă, o investiție privată (a potentului iubitor de avioane Dumitru Tănase).

Municipalitatea a considerat că trebuie să vină în spijinul investitorului care dă startul Woanderlandului, deoarece în cadrul acestui aerodrom se va construi și un heliport atât de necesar intervențiilor aeropurtate ale SMURD. Pe acest considerent a fost aprobată scutirea de taxe pentru terenul concesionat de către Eurocompozite tot de la Primăria Bistrița, o sumă care a ajuns, conform unui raport al Curții de Conturi, la valoarea de peste 100.000 de lei, aici fiind incluse și majorările de întârziere. Heliportul nu a fost făcut, sau cel puțin nu așa cum s-a „dorit” inițial, iar elicopterele SMURD nu au aterizat/decolat de pe aerodromul lui Tănase.

Curtea de Conturi a înaintat o adresă prin care cere Primăriei Bistrița să recupereze datoriile pe care alte firme le au, datorii identificate de instituție în urma controalelor din 2017 și 2018. Primăria Bistrița a cerut o păsuire până la finalul lunii mai a acestui an. Se pare că termenul inițial dat de Curtea de Conturi a expirat la finalul anului 2018, conform gazetadebistrita.ro.

Cu alte cuvinte, prietenul Ovidiu Crețu nu a recuperat banii de la prietenul Dumitru Tănase, deși exista o concluzie în acest sens venită din partea unei instituții de control!

Din contră, Crețu îl contractează din nou pe Tănase, de acestă dată prin EuroAlpin, și îl face administrator al pârtiei de schi Cocoș. Deși pârtia a fost nefuncțională doi ani, au existat cheltuieli de întreținere ce au intrat în conturile lui Tănase. Doar pentru sezonul noiembrie-decembrie 2017, Tănase a încasat din bugetul local aproximativ 130 mii lei, echivalentul a peste 28.000 euro. Trecutul i-a mai adus niște bani lui Tănase, pentru aceleași servicii, însă fără nicio funcționabilitate publică: peste 70 mii lei pentru operare telescaun și nocturnă, aceasta din urmă fiind pornită de multe ori chiar și în timpul zilei, pentru a avea și justifica cât-de-cât un consum de curent.

Acum, de ce să ne oprim aici?! Relația dintre cei doi merge mai departe și se mai găsesc și alte variante de întrajutorare (nu știm dacă reciprocă). Eurocompozite vrea să-și facă un punct de lucru în eșuatul proiect al Parcului Industrial Sărata Sud. Pentru această „onoare” pe care Tănase o face Primăriei primește încă un rând de facilități fiscale.

Pilotul Dumitru Tănase - sursa foto - Zig Zag prin România

Este vorba de cadorisirea a aproape un milion de lei noi, mai exact a 200.000 de euro, acordați de municipalitate firmei SC Eurocompozite SRL, sub forma unui ajutor de minimis, pentru o perioadă de de trei ani fiscali. Nici n-a investit încă niciun leu, dar Tănase primește asigurări oficiale prin care îi sunt asigurate „relaxări” fiscale.

Ajutorul de minimis constă în renunțarea la veniturile bugetare încasate de Primăria Bistrița prin scutirea firmei Eurocompozite de la plata următoarelor taxe și impozite datorate: impozit/taxa pe clădiri, teren, taxe pentru eliberare certificate de urbanism și a autorizațiilor de construție.

Toate aceste scutiri sunt cerute de Eurocompozite prin adresa 101.844/06.12.2017 înregistrată la Direcția Economică-Venituri a Primăriei Bistrița și se referă la HCL 40/2017 ce are ca subiect acordarea ajutorului de minimis pentru investițiile agenților economici în Parcul Industrial Bistrița Sud.

Un alt „ajutor” binemeritat acordat acestui investitor local a fost și asfaltarea cu prioritate a străzii care duce către sediul Eurocompozite, în plină criză a asfaltărilor în municipiu Bistrița. Studiul de fezabilitate pentru această lucrare datează încă din 2007 (conform HCL 183), dar nu a fost prinsă ca lucrare în niciun document. Asfaltarea propriu-zisă s-a finalizat în 2014, costurile ridicându-se la 720.094 lei pentru câteva sute de metri de asfalt, fără a fi vorba de vreo concetrare urbană. Străzi ca Valea Ghinzii, stradă care și azi este una de pământ, sau Colibiței, nu au beneficiat de „atenția” edilului așa cum a reușit „importanta” stadă Livezi.

Cireașa de pe tort ne-a fost oferită de începutul de an 2018, pe vremea când Bistrița aștepta cu nerăbdare să schieze pe Cocoș. Exact atunci, cei doi buni prieteni se relaxau împreună pe pârtiile din Austria, primarul Ovidiu Crețu fiind surprins cu mașina Primăriei pe un drum către Innsbruck, mașina preitenului Tănase fiind în imediata apropiere.

Revenind la ultimul episod, cel în care Curtea de Conturi atrage atenția Primăriei Bistrița cu referire la sumele pe care municipalitatea trebuie să le recupereze în cazul Eurocompozite, dar și în cazul altor debitori, trebuie precizat faptul că există posibilitatea de prescriere a dreptului la acțiune pentru recuperarea pejudiciilor de la debitori, „situație în care sunteți direct răspunzător pentru prejudiciul produs bugetului public prin inacțiunea dumneavoastră”, așa cum se arată în adresa Curții de Conturi, conform gazetadebistrita.ro.

Bineînțeles, Ovidiu Crețu nu consideră că a greșit prin acordarea de anumite facilități și/sau scutiri de natură fiscală în cazul Eurocompozite (în alte cazuri s-a conformat) și a acționat în instanță aceste decizii, dar a pierdut inclusiv la Curtea de Apel.

„Respinge ca neîntemeiat recursul formulat de recurenții P.M.B și M.B. împotriva încheierii de ședință din data de 19 octombrie 2018, pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, în dosarul nr. 472/112/2018, pe care o menține în întregime. Definitivă” – sentința fiind dată în cursul lunii ianuarie.

Cât va mai dura această sagă Tănase-Crețu, nu știm. Struții au fost ridicați din toate zonele unde au fost plasați și duși la „recolorare”, adică la elevii Liceului de Artă „Corneliu Baba” pentru o reîmprospătare a „penajului”. Cei doi prieteni se văd mai rar (în public) și nici alte relații contractuale nu mai au (pe față). Probabil își reîmprospătează și ei relația...

 

Comentarii

Balan Marius- c...

26.02.2019 08:30

Ar fi cazul ca DNA-ul lui Kovesi sa faca o vizita la primarie si sa numere ouale, strutii si tate cele. NO !

Adauga comentariu