Un singur echipaj de poliție, sucevean, verifică traficul înspre Moldova, în Pasul Tihuța. Intrarea în județul Bistrița-Năsăud este liberă, fără nici măcar un filtru local! (FOTO-VIDEO)

Paza bună trece primejdia rea, spune o vorbă străveche, una mai degrabă moldovenească decât ardelenească. Cum ne „păzim” noi la granița cu județul cel mai afectat de noul coronavirus? Păi...

Conform protocoalelor, la granița dintre județe nu s-a impus prezența unor filtre ale autorității de stat din ambele părți, ci numai a unui echipaj de poliție care aparține județului considerat „zona roșie” a României. Este vorba de un echipaj de la Vatra Dornei care nu face altceva decât să verifice documentele celor care tranzitează zona, așa cum o fac colegii lor din toată țara, indiferent de zonă.

Cu alte cuvinte nu există măsuri mai drastice legate de traficul prin zona respectivă. Mașinile mici, autoturismele, sunt oprite aleator de către echipajul respectiv. Dacă ai „docomentul”, treci, dacă nu, probabil amendă. Dar... Intrarea în județul Suceava a autovehiculelor altele decât cele de marfă se face în convoi cu un echipaj de poliție în față și unul de jandarmi în spate:

Însă vorbim de intrarea în județul Suceava și nu de ieșirea din acest județ către Bistrița-Năsăud. Adică sucevenii se „păzesc” să nu intre cineva fără vreo treabă anume în județul lor. Cam atât fac cei de la poliția din Vatra Dornei și îi înțelegem.

Până la urmă e problema noastră cine ne intră în județ, cu ce treabă, dacă și cum tranzitează teritoriul. O simplă privire către numerele de înmatriculare ale autovehiculelor de pe drumurile noastre se poate vedea o afluență a celor cu numere din zona Moldovei, iar cele de SV sunt majoritare.

Specialiștii spun că folosirea prezervativului este o metodă preventivă bună, însă nu este 100% sigură. Noi nu folosim nici măcar această metodă la intrarea în județ dinspre Suceava. Era mai „interesant” dacă Bistrița-Năsăud avea un plan, elaborat local, căci putere de decizie locală încă mai există (vezi cazul ordinului prefectului de Maramureș care și-a închis județul).

De exemplu, la intrarea în județ ar putea exista un filtru serios. Un echipaj de poliție permanent care să oprească tot ce nu are legătură cu transportul de mărfuri, iar aceste mijloace de transport să fie însoțite, la anumite intervale de timp, de un alt echipaj de poliție care să se asigure că toți din convoiul respectiv tranzitează județul fără oprire, sau chiar merge în sau la locul declarat. De fapt, așa cum fac sucevenii la intrarea în județul lor!

Această decizie ar fi trebuit luată cu mult înaintea declarării carantinei în Suceava, evident cu o punere în aplicare serioasă. Noi trebuie să ne păzim, nu să fim la mâna altora, căci ei au grijă de județul lor, asta fără să-i acuzăm de lipsă de atenție pe vecinii noștri de la Vatra Dornei.

În fapt, singurul „filtru” existent de la intrarea în județ și până în Bistrița este cel de la intrarea din municipiu, de pe Calea Moldovei!

 

Prefectul județului Bistrița-Năsăud face apeluri. Apeluri către voluntari, pentru a se implica în acțiuni de întrajutorare ale persoanelor vârstnice, apelui către firmele din județ pentru a produce materiale necesare în această criză, însă numai apeluri către sine, către aparatul propriu sau către propriul Guvern nu face!

Comentarii

Balan Marius- Horea

01.04.2020 16:01

Deci putem pune de o excursie pana la PUTNA sau la CETATEA de SCAUN ..?

comentator

03.04.2020 10:07

Exista natarai si in randul celor care ar trebui sa institutie, organizeze si sa controleze TOTAL accesul dintr-un judetz in altul ... chiar daca ar sicana pe toata lumea , mai ales acuma cand s-a declarat Judetul Suceava, ca judetz inchis . Sa vi-i spun io care-s astia ? 

Adauga comentariu