Topul celor mai apropiați oameni din viața baronului Radu Moldovan

Despre Radu Moldovan se pot spune multe, însă prea puține despre anturajul consecvent al președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Este Moldovan un lup singuratic, sau are în preajma sa prieteni pe care se poate sprijini, atunci când sufletul i-o cere?!

Evoluția baronului politic Radu Moldovan s-a bazat întotdeauna pe amiciții și prietenii scurte de durată, dar cu efecte machiavelice profitabile. Este cunoscută balansarea liderului bistrițean în leagănul conducerii centrale a Partidului Social Democrat, acolo unde a știut exact pe ce picior să-și fixeze centrul de greutate. Susținerile și trădările au decurs tot timpul în favoarea lui, acesta având un simț politic de un vicleșug ieșit din comun. Năstase, Goană, Ponta, Dragnea – sunt doar niște exemple de „prieteni la nevoie”, mizând all in sau spunând pas exact la timp.

Este Moldovan un om prevăzător, calculat și înțelept atunci când își alege adevărații prieteni? Cine sunt cei care se află  în preajma „vânătorului” de prieteni, oameni ce s-au regăsit alături de omul Radu Moldovan aproape tot timpul?

Fără drept de tăgadă, unul dintre personajele lipite de sufletul lui Radu Moldovan este chiar fratele acestuia, Macarie Alexandru Moldovan, cel care și-a sacrificat înclusiv căsnicia pentru „big brother”. Liu, așa cum este alintat fratele mai mic, a fost trimis la București într-un post călduț în Ministerul Transporturilor, nu foarte înalt, căci există riscuri mari la înălțimi, dar nici prea jos, fără niciun ham în mână. Este aproape de structurile centrale ale partidului, ține și comunică pulsul intern, iar la nevoie vine la Bistrița pentru ajutor și susținere. Fratele rămâne frate, orice s-ar întâmpla!

Cine se aseamămă, se adună...

Un personaj ce este văzut aproape în exclusivitate de-a dreapta lui Radu este primarul comunei Lechința, Romeo Florian. Istoria și evoluția acestuia este o copie aproape fidelă cu cea a tovarășului de arme, Radu. Romeo Florian a evoluat la umbra șefului său de partid, atât din punct de vedere politic, cât și din cel social, cizelarea pe parcursul timpului fiind un exemplu clar. Primarul de Lechința a ieșit dintr-un barbarism mitocănesc și miștocăresc, acesta fiind acuzat de multe ori în trecut de fapte și vocabular grobian, în special în campaniile electorale bătăioase cu rivalii pedeliști. Acum, a devenit asemenea prietenului său de la Bistrița, un politician și administrator mai calculat și mai serios. Toate aceste evoluții au un tipar clar, cel al prietenului Radu Moldovan.

„Opposites attract”, Yin și Yang de Bistrița-Năsăud

Nicu Moldovan s-a arătat întodeauna aproape de Radu. Primarul Becleanului, chiar dacă diferit ca stil de viață și politic, și-a ascultat liderul, l-a ajutat enorm la capitolul voturi și chiar a fost pe punctul de a lăsa Becleanul pentru un post de secretar de sat la Interne, propus de Radu, retrăgându-se și revenind în parohia proprie la timp. Dovada prieteniei dintre cei doi Moldovani se poate citi inclusiv în realizările din mandatele de primar al Becleanului punctate de Nicu, Băile Figa fiind un succes invidiat de mulți, succes la care a pus umărul din greu și Radu Moldovan. Chiar dacă nu e vorba de vânătoare sau alte preocupări extra comune, Nicu și Radu au rămas aproape unul de celălalt, prietenie marcată de interese politice și administrative, dar care s-a cimentat și la nivel personal.

Liantul din umbră sau discreția unei prietenii

În multe situații stategice, Radu Moldovan a știut să-și țină aproape oameni cu viziuni, constructori și lianți de situații. Unul dintre aceștia este Dan Tanko. Strategul pesediștilor bistrițeni, chiar dacă invizibil în lumina reflectoarelor publice, a reușit să mențină partidul coagulat la nivel local. Tanko a fost elementul de legătură dintre Moldovan și Crețu, primarul Bistriței, relația directă dintre edil și președinte fiind una șubredă. Prietenia lui Moldovan cu Tanko a rămas discretă, dar solidă, în ciuda unor evidențe ce îl plasează pe Tako mai mult în tabăra crețiană. Până la urmă e vorba de strategie...

Misticism și rotarieni

Având nevoie de ieșire către lumea bună, cultă, a orașului și județului, Radu Moldovan leagă prietenii cu personalități din cercuri înalte. Mircea Gelu Buta a fost și este un deschizător de astfel de drumuri pentru Moldovan. Fostul manager al spitalului județean i-a deschis președintelui CJ ușa către cluburi selecte, de elită. Clubul Rotary Bistrița este spațiul unde Radu Moldovan are o plajă largă de interese. Buta, membru fondator al acestui club elitist, a înțeles oportunitatea amiciției cu Radu Moldovan și i-a deschis acestuia un sector civic de care avea nevoie. Tot pe baza relațiilor și legăturilor pe care Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta le are din postura sa de „intelectual îmbiresicit” (sintagma poartă denumirea unei cărți semnate chiar de Buta), Radu Moldovan este plimbat de Buta literalmente prin lume, în diaspora culturalo-mistică, primid chiar și distincții și onoruri, ultima promenadă de acest gen aducându-i lui Moldovan „Crucea Nordului”, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, la Stockholm, în Suedia.

BONUS...

Radu Moldovan fiind un om aplecat către cele sfinte, și-a căutat un prieten și printre duhovnici. Cum nivelul de personalitate este unul crescut, acesta s-a aporpiat de sfinți părinți de high-level: IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului. Nu există sărbătoare importantă în care Radu Moldovan să nu-l aibă apropape pe IPS Andrei, slujbe de Crăciun, Paște, liturghii, sau inaugurări de locașuri sfinte, în Bistrița sau oriunde în județ. Prietenia dintre cei doi are valori intrinsece, dar și de ajutor reciproc, extrinsec, imaginea fiind necesară amândurora.

Pe lângă aceste persoane enumerate mai sus, Radu Moldovan mai are și alți apropiați, cu nume sonore sau mai puțin sonore, dar de care se știe foarte puțin către deloc. Teo Răcilă, chiar dacă a fost la un moment „adversar” politic, acesta fiind președinte al defunctului PPDD, sau omul de afaceri Traian Larionesi, un vânător de calibrul lui Radu Moldovan, sunt doar câțiva dintre cei de care se vorbește pe la colțuri că ar împărtăși prietenia cu liderul bistrițean, nume confirmate de surse apropiate acestuia. Singurul prieten cert pe care Radu Moldovan îl are este Voichița, soția acestuia. Restul sunt doar niște personaje trecătoare, prietenii, chiar dacă solide, bazate pe interese reciproce.

 

Surse foto: facebook/emil_radu_moldovan, timponline.ro, observatorbn.ro, ziardebistrita.ro

Adauga comentariu