In vizor

La Bistrița Năsăud, titlul de cetățean de onoare se dă pe bandă rulantă. Printre nominalizați sunt și trei afaceriști

Managerul firmei Agrostar, directorul general al TeraPlast și directorul general al TeraSteel sunt propuși pentru a deveni cetățeni de onoare ai județului Bistrița Năsăud.

Pe agenda ședinței Consiliului Județean din 28 noiembrie se află și propunerile de anul acesta pentru titlul de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, pentru aprobare în plen. Distincțiile vor fi acordate luna viitoare, în cadrul unui eveniment festiv, potrivit timponline.ro

Cele nouă propuneri sunt:

Patricia Vlad, profesoară la German European School din Singapore pentru elevii de la design din clasele a 8-a și a 10-a și administrator al unui club social ce conectează 200 de cetățeni români care locuiesc în Singapore. Titlul se acordă ”în semn de apreciere și recunoștință a unui parcurs educațional de excepție la universități internaționale de prestigiu (Universitatea Cambridge – Regatul Unit al Marii Britanii, Universitatea Harvard – Massachusetts, Statele Unite ale Americii și Universitatea Oxford – Regatul Unit al Marii Britanii) și pentru contribuția importantă adusă în promovarea imaginii județului Bistriţa-Năsăud, la nivel național și internațional”.

Mihaela Ioana Șteff, antrenor de tenis de masă, fostă multiplă campioană națională, europeană și mondială, ”în semn de apreciere și recunoștință pentru o carieră de excepție ca jucător și antrenor de tenis de masă și pentru contribuția importantă adusă la creșterea prestigiului județului Bistriţa-Năsăud, la nivel național și internațional”.

General-maior Cristian Daniel Dan, locţiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Terestre, ”în semn de apreciere și recunoștință pentru rezultatele remarcabile obținute în întreaga carieră militară și pentru reprezentarea cu onoare și demnitate a Armatei Române și a județului Bistriţa-Năsăud, în țară și în străinătate”.

Octavian Harșian, ”în semn de apreciere și recunoștință pentru deosebita contribuție adusă în dezvoltarea domeniului agricol, viticol și zootehnic din județul Bistriţa-Năsăud”.

Alexandru Stânean, directorul general al TeraPlast Group, ”în semn de apreciere și recunoștință pentru aportul de excepție adus antreprenoriatului românesc prin dezvoltarea unei afaceri de succes și pentru promovarea și creșterea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud”.

Cosmin Ioan Pătroiu, director general la TeraSteel SA, ”în semn de apreciere și recunoștință pentru aportul de excepție adus antreprenoriatului românesc prin dezvoltarea unei afaceri de succes și pentru promovarea și creșterea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud”.

PS Macarie Drăgoi, Episcopul ortodox al Europei de Nord, ”în semn de apreciere și recunoștință pentru nobila misiune de păstrare a credinței strămoșești și pentru promovarea spiritului tradițional românesc în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei și promovarea județului Bistriţa-Năsăud”.

Prof. univ. dr. Teodor Rus, din 1982 stabilit în SUA, unde a devenit profesor emerit al Universității din Iowa și și-a dedicat activitatea simplificării metodologiei de utilizare a calculatorului, ”în semn de apreciere și recunoștință pentru impresionanta carieră academică în domeniul dezvoltării sistemelor software și al cercetării științelor tehnologice ale calculatorului și pentru promovarea județului Bistriţa-Năsăud, în întreaga lume”.

Academicianul Dorel Banabic, președintele Secției Tehnice a Academiei Române, membru în Prezidiul Academiei, titular al Academiei de Științe Tehnice din România, președintele Filialei Cluj-Napoca a aceleiași academii, membru titular al Academiei Internaționale de Ingineria Producției (CIRP), ”în semn de apreciere și recunoștință pentru vasta activitate academică desfășurată în domeniile ingineriei și științelor tehnice și pentru promovarea județului Bistrița-Năsăud, atât pe plan național, cât și internațional”.

Județul Bistrița-Năsăud are în prezent 45 de cetățeni de onoare: Ioan Birişiu, Marcel Lupşe, Liviu Maior, Heinrich Schnatmann, Lucian Sănmărtean, Georg Lecca (din 2014), Paul Ilieş, Vasile Zbâncă, Pompei Cocean, Emanoil Viciu, Gabriela Szabo, Miron Duca (din 2015), Adrian Crișan, Dumitru Protase, Andreea Grad, Emil Iugan, Cleopatra Lorințiu (din 2016), Ioan Lumperdean, Alexandrina Vasilichi, Anuța Cătuna, Virgil Pop, Dorel Goia (din 2017), Ioan-Aurel Pop, IPS Andrei Andreicuț, Ioan Manci, Liviu Zăpârțan, Ioan Repede, Ștefan Dărăbuș, Cristian Bodnar (din 2018), Niculae Gheran, Mircea Gelu Buta, Ioan Suciu, Ioan Scurtu, Rareș Fortuneanu, Raul Gălan (din 2019), Ioan Bolovan, Nicolaie Băciuț, Ioan Sbârciu, Vasile Lechințan, Emanuel Babici, Traian Larionesi, Virginia Linul, Gavril Balint, Mircea ”Bravo” Popa, Iosif Ciunterei (din 2022). În 2020 și 2021, anii pandemiei, nu s-au acordat titluri.

Titlul de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud reprezintă cea mai înaltă distincţie conferită de CJ unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. El se conferă celor care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului în plan naţional şi internaţional. Acordarea titlului conferă titularului următoarele drepturi: a) de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor Consiliului Judeţean, la dezbaterile materialelor care privesc comunitatea; b) de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean; c) accesul gratuit în cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud; d) accesul gratuit la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură. Posesorul titlului are următoarele obligaţii: a) promovarea imaginii judeţului Bistriţa-Năsăud; b) susţinerea dezvoltării economice şi sociale a judeţului Bistriţa-Năsăud; c) susţinerea intereselor judeţului Bistriţa-Năsăud şi ale ţării.