Politica

Amânări peste amânări în dosarul în care este judecat primarul Sorin Hognogi pentru fapte de corupție

Primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi a fost trimis în judecată la finalul anului 2022, pentru fapte de corupție. Deși a trecut mai bine de un an de atunci, judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au dat deja patru amânări. Următorul termen de judecată este stabilit pentru final de mai, înainte cu o săptămână de alegerile locale.

Primarul din Spermezeu, Sorin Hognogi se pregătește să candideze pentru încă un mandat în fruntea comunei. Nu pare să-l încurce dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, în care este judecat pentru fapte de corupție.

Sorin Hognogi a fost trimis în judecată la finalul anului 2022. Deși a trecut mai bine de un an de atunci, judecatorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au amânat cauza de nu mai puțin de 4 ori, informează bistriteanul.ro.

Următorul termen a fost stabilit pentru finalul lunii mai, cu doar o săptămână înainte de alegerile locale. Întrucât nu există o soluție a instanței în acest dosar, lui Sorin Hognogi nu i-a fost afectat dreptul de a candida pentru un nou mandat.

Potrivit procurorilor DNA, care au și dispus trimiterea în judecată a primarului, Sorin Hognogi s-ar face vinovat de „instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene” și „fals intelectual, în formă continuată”.

„În perioada 2018-2022, inculpatul Mizgan Marian-Constantin, la instigarea primarului Hognogi Sorin și cu complicitatea inculpatului Șoș Ioan-Vasile, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (adeverințe) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 268.721 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii”, preciza DNA într-un comunicat de presă.