STAREA DE ALERTĂ: Prima zi de „relaxare” în Bistrița a stat sub semnul cumpătării, cu câteva excepții (FOTO)

Totul e bine când se termină cu bine, însă acum suntem doar la începutul unei noi etape din această perioadă pandemică. Starea de alertă în Bistrița a început așa cum s-a termiat strea de urgență, adică într-o „ușoară” relaxare...

Bistrițenii au intrat în această stare încă de la 1 mai, moment critic în care a fost anunțată relaxarea ce va urma. Atunci au început concetățenii să încerce modulul de relaxare, fiind evidentă „aglomerația” din ultima perioadă, premergătoare intrării în starea de alertă.

Cel mai mult s-a simțit această relaxare în supermarketuri, acolo unde regulile de distanțare socială și de protecție au cam dispărut, dacă e să ne amintim de începuturile crizei sanitare. De asemenea, traficul auto a fost un alt semn al acestei relaxări înainte de vreme.

Ziua de vineri, 15 mai, prima din starea de alertă, a găsit Bistrița într-o continuare a stării deja existente. De fapt, putem spune că, cu excepția parcurilor și a magazinelor din centrele comerciale din zona Calea Moldovei, situația este neschimbată: plimbări au fost și înainte, însă acum sunt „la liber”.

Parcul Municipal a fost locul la care mulți bistrițeni au visat în ultimele 60 de zile. Spre bucuria autorităților, această locație nu a fost luată cu asalt, cumpătarea fiind gândul principal al locuitorului acestui mic burg. Micile plimbări au redat viață parcului, fără aglomerație, fără excese.

Situația este aproape identică în pădurea-parc Schullerwald, acolo unde grătăreala nu a început, cel puțin deoacamdată, iar iubitorii de natură s-au pierdut prin pădure. Câțiva sportivi și-au reluat antrenamentele individuale, iar tinerii ce au scăpat din ghiarele izolării și-au dat întâlnire în această zonă. E mai dificilă gruparea acestora în tirouri, însă nu e nimic exagerat.

Zonele comerciale fierbinți ale bistriței au revenit la viață, fiind vorba de cele două „mall”-uri din zona Calea Moldovei, acestea înscriindu-se în definiția de caz a celor care au hotărât deschiderea magazinelor cu intrare direct din stradă.

În „mall”-ul de la Selogros s-a regăsit cumpătarea, magazinele preferate ale bistrițenilor fiind deschise, evident cu punerea în aplicare a regulilor de igienă și distanțare socială. În celălalt „mall”, de la Kaufland, situația este una diferită, căci aici sunt excepțiile.

Aproape toate magazinele de aici s-au deschis, oferta fiind mai diversificată în acestă locație. Astfel și populația și-a concentrat atenția în această zonă, parcarea complexului fiind din nou plină, ca-n „zilele bune”.

Pietonalul a rămas tăcut și liniștit, plimările prin această zonă fiind fără „țintă”, terasele rămânând închise.

Dacă această cumpătare ar rămâne constantă și în continuare, s-ar putea să scăpăm cu bine și din starea de alertă. Depinde însă de zilele ce vor urma, căci weekendul ce urmează este primul sfârșit de săptămână „liber” din această eră pandemică.

Adauga comentariu