Spălare de mâini sau măsură de prevenție în cazul dării de mită în Spitalul Județean de Urgență Bistrița?! Lazany introduce declarația „anti-mită” pentru pacienți

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a trecut și încă mai trece printr-un proces complex de modernizare, atât din punct de vedere al condițiilor de spitalizare, al dotărilor la nivel internațional, dar mai ales din cel al resurselor umane. Peste 40 de medici specialiști au ajuns la Bistrița în ultimul an, iar „importul” continuă. Dar...

Povestea mitei continuă să existe în SJU Bistrița, chiar dacă numai la nivel declarativ neasumat. Conform unui studiu prezentat în materialele noastre AICI, SJU Bistrița se află încă în topul spitalelor în care se cere mită pentru actul medical, indiferent că aceste „cereri” sunt venite din partea medicilor sau din partea altor categorii de personal.

Conform managerului SJU Bistrița, Gabriel Lazany, deși în perioada de raportare (primul semestru al anului 2019) au fost înregistrate 32 de cazuri de dare de mită, pe biroul lui sau cel al altor autorități nu a ajuns nici măcar o sesizare în acest sens, deși el insistă în a i se aduce la cunoștință orice manifestare neconformă a angajaților spitalului.

Pentru a trece de linia sensibilă a „sesizărilor” neasumate, Lazany a trecut prin Consiliul de Administrație o propunere de document în care pacienții declară pe propria răspundere că nu vor da mită, document în preambulul căruia sunt prezentate singurele „cerințe” ale spitalului în materie de plăți: cei 10 lei coplată, respectiv 20 de lei pentru fiecare zi de internare în cazul aparținătorilor pe secția pediatrie.

Întrebat dacă același tip de document nu s-ar impune și de cealaltă parte, cea a personalului medical, Gabriel Lazany consideră că „sunt foarte mulți care-și fac treaba și care nu concep sa ia ceva! Consider că pe aceia i-aș jigni cu o astfel de declarație”.

„Declarația semnată de personal a fost varianta care mi-a fost prezentată de cei care au implementat sistemul anti-mită ISO 37001 la spitalul Fundeni. Nu am reușit să-i văd eficiența, ce ar putea schimba. De accea am considerat că, conștientizarea pacienților este mult mai eficientă” – a declarat Lazany pentru stiridebistrita.ro.

Cât de eficient va fi acest document, care se va implementa în cursul lunii octombrie, se va vedea eventual la o nouă raportare, probabil peste un an. Procesul de schimbare al mentalităților, indiferent că e vorba de personalul medical sau de pacienți și aparținătorii acestora, este unul de durată.

Media de vârstă a personalului medical superior este în scădere în SJU Bistrița, tinerii doctori venind deja cu o altfel de gândire, marcată, ce-i drept, de salariile atractive din sistem, dar și de condițiile oferite în această unitate spitalicească.

Adauga comentariu