Şi magistraţi din Bistriţa-Năsăud au căzut în plasa DNA! Procurorul Adriana Veturia Moldovan şi judecătorul Petru Rus, condamnaţi la mustaţă

Procurorii DNA nu au ochit în Bistriţa-Năsăud doar politicieni sau oameni de afaceri corupţi, ci chiar şi magistraţi. Iar un astfel de caz a fost prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, faţă de care DNA a început urmărirea penală în iunie 2009, tot atunci aceasta fiind reţinută pentru 24 de ore, ea fiind totodată dusă în faţa instanţei Curţii de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă, pentru trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite şi instigare la fals intelectual.

 

 

Judecătorii clujeni au admis propunerea procurorilor DNA, însă în recursul care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Adriana Veturia Moldovan a reuşit să scape de gratii.

Procurorii Anticorupţie arătau la acea vreme că, în cursul lunii mai 2009, Adriana Veturia Moldovan a acceptat construirea cu titlu gratuit, de către omul de afaceri Ioan Scurtu, pe atunci patronul Dimex 2000 Company SRL, a unui pod în valoare de 30.000 lei peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa ei de vacanţă. În schimb, magistratul năsăudean i-a promis lui Scurtu că va interveni pe lângă judecătorul Petru Rus, de la Judecătoria Năsăud, pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă pentru el într-o cauză civilă. Apoi, în cursul lunii iunie 2009, Adriana Veturia Moldovan a pretins întocmirea unor acte justificative ce atestau nereal achitarea contravalorii aferente lucrărilor de construcţie a podului, acte care au şi fost emise de o societate comercială.

De asemenea, în luna mai 2009, procuroarea Moldovan i-a cerut aceluiaşi judecător Rus Petru, ca într-o încheiere de şedinţă dată într-o cauză penală să fie menţionat în locul său numele unui alt procuror, care în realitate nu a participat la judecarea cauzei.

„Aceasta, întrucât avocatul inculpatului din cauza respectivă era chiar fiul lui Moldovan Adriana Veturia, ceea ce ar fi atras incompatibilitatea acesteia în calitate de procuror de şedinţă”, precizau procurorii DNA, într-un comunicat dat publicităţii la acea vreme.

Tot în luna iunie 2009, Adriana Veturia Moldovan a primit de la Vasile Ruşti suma de 2.200 lei pentru a interveni la magistraţii (procurori şi judecători) care erau învestiţi cu soluţionarea cauzei în care fratele acestuia era cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de viol.

 

Achitare la Curtea de Apel Cluj! Judecători: Procurorii DNA şi-au fundamentat dosarul numai pe interceptări

 

Adriana Veturia Moldovan a fost trimisă în judecată în aprilie 2010, împreună cu judecătorul Petru Rus, omul de afaceri Ioan Scurtu şi Vasile Ruşti.

După aproximativ un an şi jumătate, mai precis pe 9 decembrie 2011, toţi inculpaţii din dosar au fost achitaţi de instanţa Curţii de Apel Cluj.

Judecătorii clujeni au motivat achitarea prin faptul că procurorii DNA şi-au fundamentat acuzaţiile „numai pe convorbirile telefonice şi ambientale interceptate şi înregistrate (deci pe elemente de fapt subiective şi pe aparenţe)”.

Mai mult, magistraţii Curţii de Apel au criticat aspru rechizitoriul: „Cuvintele şi expresiile folosite în rechizitoriu, constată Curtea, au fost extrem de dure şi retezau instinctiv tendinţa oricui de a se apăra. Instanţa apreciază că aproape şochează modul în care sunt boldite, subliniate şi apoi transpuse cu MAJUSCULE unele convorbiri telefonice, inducând subliminal impresia că acestea ar fi probele de bază”.

 

Instanţa Supremă a fost mai dură

 

Finalul era însă, încă departe, întrucât procurorii DNA au atacat sentinţa în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde primul termen în dosar a fost stabilit abia în 2013. După doi ani de procese, pe 12 martie 2015, magistraţii de la Instanţa Supremă au pronunţat verdictul. Adriana Veturia Moldovan a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu executare. În aceeaşi zi, ea a fost încarcerată în Penitenciarul Gherla.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi inculpaţi, şi aceştia au fost condamnaţi, însă au primit pedepse cu suspendare. Astfel, Ioan Scurtu şi Vasile Ruşti, ambii acuzaţi de cumpărare de influenţă, au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Petru Rus, acuzat de fals intelectual, a primit 6 luni cu suspendare.

Adriana Veturia Moldovan a stat în închisoare doar circa 6 luni, ea fiind eliberată condiţionat pe data de 15 octombrie 2015. 

Adauga comentariu