Și-a luat lumea-n cap, cu dansul în picioare: Ionuț „Kidu” Mânzat – bistrițeanul pornit să cucerească lumea prin dans (FOTO-VIDEO)

Atunci când visurile tale sunt pline de culoare, ritm și mișcare, iar singura frică este legată de plafonare, nu-ți mai rămâne decât să spargi barierele voinței și să pleci în căutarea mișcărilor prefecte! Aceasta este filozofia simplă, dar deloc ușoară de pus în aplicare de către un ins plămădit într-ale dansului.

Povestea lui Ionuț Mânzat a.k.a. Kidu nu are un început anume, eventual momentul propriei nașteri de acum 29 de ani, iar sfârșitul cu siguranță nu se poate anticipa, deși personajul în cauză visează deja la plajele însorite ale Spaniei, acolo unde el vede o școală de dans, soare, mare și salseros...

Kidu este unul dintre cei 9.700.000 de români care au ales să plece din țară. În cazul lui nu e vorba doar de un trai mai bun, deși este de înțeles că își dorește asta. Motivul pentru care bistrițeanul a părăsit România este legat în special de evoluția sa într-un domeniu pe care-l consideră esența trăirii lui: dansul!

„Nu m-am mulțumit cu ceea ce am reușit să acumulez în materie de dans, aici în țară, iar gândul că mă plafonez m-a făcut să-mi caut noi izvoare în altă parte. E vorba doar de a evolua, iar pentru acest lucru este nevoie de aprofundări în ceea ce privește lumea dansului, de a face cursuri. Dacă vrei să fi bun într-un domeniu, atunci trebuie să înveți de la cei mai buni!” – ne-a mărturisit Kidu.

Ionuț Mânzat a fost un copil extrem de energic, iar creierul lui reacționa nu la o minge după care trebuia să fugă sau să o lovescă, ci la auzul muzicii. Primele lui întâlniri cu dansul „organizat” au fost în incinta Casei de Cultură, actualul Palat al Culturii, acolo unde a învățat primii pași numărați de dans, în cadrul „Sincron”, probabil singura școală de dans din acea perioadă.

Își amintește de acele momente cu un zâmbet melancolic, la fel și de perioada când a îmbrățișat dansurile populare, moment pe care-l consideră unul foarte important în construcția sa ca dansator.

„Prima trupă în care am evoluat ca dansator „organizat” a fost Sincron, la Casa de Cultură. Aveam 7 ani și încă țin minte cu plăcere instrucțiunile doamnei Voichița... Au urmat apoi cinci ani de zile de dansuri populare în cadru ansamblului „Nunta Zamfirei”, un ansamblu în care a evoluat și mama mea. A fost o perioadă în care am învățat disciplină, ritm, cultură și mecanisme ale dansului” – spunea Ionuț, având o privire care parcă urmărea o proiecție a propriei copilării.

Anul 2007 îi aduce lui Kidu o schimbare bruscă de stiluri. La 17 ani îmbrățișează cu succes streetdance-ul, acesta fiind mai mult decât un mod de viață pentru următorii 8 ani. Prin streetdance bistrițeanul descoperă magia dansului internațional, dar și o lume la care nu avea acces nici în vise, căci nu știa ce să viseze:

„Prin streetdance am descoperit o zonă superbă din minunata lume a dansului. Am călătorit, am participat la cursuri, la concursuri, am fost pentru prima dată într-un bootcamp, am descoperit o lume plină de viață și ritm”.

Kidu a trecut prin b-boying, breakdance-ul fiind un must have în lumea dansatorilor de street, apoi s-a specializat pe poping și locking, subramuri în care s-a regăsit cel mai bine. Aici a început să simtă nevoia de a evolua în dans, iar România îi putea oferi această evoluție, căci streetdance-ul era în plină expansiune. Experiențele alături de In-Action și apoi Reborn, prima școală privată de street dance din Bistrița, acolo unde a existat și încă mai există o familie mare de dansatori, l-au făcut pe Kidu să privească cu totul altfel dansul.

De aici au început să crească dorințele și așteptările, să înceapă o evoluție profesională axată strict pe dans. De la streetdance la dansurile latino a fost un singur pas, iar după această treaptă urcată totul s-a transformat într-un mod real de viață. După aprofundarea serioasă a dansului latino, Kidu trece la următorul nivel și pornește pe cont propriu. Începe primele clase de salsa la Bistrița, dar în paralel visează la perfecțiune.

Finalul anului 2015 vine cu o decizie majoră pentru tânărul dansator: plafonarea nu este o opțiune, iar evoluția sa ca dansator latino nu se mai poate realiza aici. Kidu își ia pur și simplu lumea în cap, cu dansul în picioare! Următoarea destinație: Marea Britanie.

Fiind tot timpul în contact cu ceea ce se întâmplă pe această scenă a dansului, Ionuț decide să o ia de la zero într-un loc unde se întâmplă evenimente la un nivel superior. Londra este capitala show-urilor în domeniu, așa că nimic nu-l mai oprește pe bistrițean. Eventual supraviețuirea...

Inițial se stabilește într-un orășel de lângă Manchester unde și-a găsit un job. Party-urile și cursurile costă, iar a muncii nu este o rușine, indiferent de ceea ce prestezi. Kidu se angajează manipulant într-un depozit, iar salariul se duce pe chirie, hrană, transport către Londra și retur, party-uri și bineînțeles cursuri.

Tot în Londra Ionuț descoperă ceea ce va avea să deivnă ținta lui profesională: mambo, mai exact funcky mambo, un stil de dans foarte apreciat, dar extrem de minuțios. Fiind un ambițios by default, Kidu țintește una dintre cele mai mari școli de dans din acest areal latino: Adolfo Indacochea and LSD Milano! Pe românește, i s-a pus pata! Școala de dans a renumitului coregraf nu este una ieftină, dar cu siguranță reprezintă vârful pentru Kidu.

Aici o cunoaște pe Diana, o spanioloaică cu exact aceleași ambiții. Cei doi devin un cuplu de dans, apoi un cuplu de viață. După experiența londoneză cu Adolfo, Kidu și Diana se simt pregătiți și țintesc tocmai în capitala mondială a dansului latino, acolo unde mambo este religie: Milano!

„Milano este locul unde își are sediul academia de dans a lui Adolfo. Milano este Mecca pentru iubitorii de mambo, iar noi nu suntem doar iubitori ai acestui gen, suntem împătimiți și dorim să ne hrănim din cunoștințele lui Adolfo exact ca un vampir transilvănean” – recunoaște Ionuț.

Una din țintele propuse de ce doi dansatori este corpul de balet profesionist al renumiturlui coregraf, un corp de balet în care primează perfecțiunea. Astfel începe o nouă etapă din viața lui Kidu, de această dată alături de Diana.

„Din Londra am plecat la părinții Dianei, în sud-estul Spaniei. De acolo ne-am pornit cu mașina plină de cutii, cu toate cele trebuincioase unei case, către Milano. Aveam amândoi strânși ceva bănuți, economii făcute din cursurile pe care am reușit să le predăm la rândul nostru în Londra. Exact ca în Londra, chiriile în Milano nu sunt ieftine deloc! Nici cursurile de la academie nu sunt gratis, ce să mai vorbim de party-urile la care musai să mergi, căci acolo intri în contact direct cu lumea la care visăm” – s-a destăinuit Ionuț.

După un prim sezon în Milano, unul epuizant din toate punctele de vedere, Kidu și Diana pleacă în Calabria, într-un sat de vacanță, acolo unde au obținut un job de vară exact ca-n filme! Mulți își aduc aminte de Dirty Dancing, de acel sat de vacanță în care unul dintre eroii principali, interpretat de Patrick Swayze, este instructor de dans, de aerobic, face animație, dar și spectacole demonstrative. Tot ceea ce Kidu povestea era parcă scenariul acelui film!

Banii obținuți de cei doi dansatori erau resursa principală pentru un nou sezon la școala lui Adolfo de la Milano. Ciclul se repetă, iar cei doi reușesc să intre în trupa de amatori a celebrului coregraf, ceea ce este un pas înainte, încă o bifă pusă în planul perfecțiunii.

Kidu și Diana mai sunt pentru câteva zile în România. Urmează câteva work-shop-uri la Bistrița, Cluj-Napoca și Timișoara, apoi se vor întoarce la Milano. Competiția pentru un loc în trupa profesionistă a coregrafului Adolfo este una mare. Ambiția celor doi este însă acolo unde trebuie. Kidu recunoaște faptul că este doar o țintă, următoarea țintă din parcursul său ca dansator, însă nu se va poticni aici.

„Și eu, dar și Diana avem o vârstă. Eu am împlinit de curând 29 de ani. Diana are 30. Noi visăm la oșcoală de dans undeva pe malul mării, la soare, evident în Spania. Soarele este cel mai bun prieten al nostru, ne încarcă cu energie de fiecare dată, așa că ne-am hotărât să fim în preajma lui. Dar pentru asta mai avem încă de învățat. Deocamdată ne urmăm scopul la Milano, dar nu ne vom poticni aici dacă nu vom prinde „profesioniștii”. Este doar o țintă fixată pentru a învăța, restul e doar dans...” - și-a încheiat Kidu povestea pentru această etapă.

Bistrițeanul își va continua cu siguranță viața în lumea dansului. Dacă va rămâne la mambo sau va descoperi un alt stil, este o altă poveste, dar cu siguranță va fi una legată tot de ambiție, tot de autodepășire și de refuzul categoric de a se plafona. Din păcate, în planurile lui Ionuț nu se regăsește întoarcerea acasă, nu în actualul context, nici în viitorul apropiat. Iubește România și o regăsește peste tot unde merge deoarece în sufletul lui rămâne izvorul de unde și-a liniștit prima sete de dans, unde a descoperit bătaia bărbuncului, ritmul călușarilor și prefecțiunea învârtitei.

 

Adauga comentariu