„Secretul” ministrului rămâne secret! Numele lui Ioan Deneș apare în dreptul unor acuzații grave, legate de tăierile ilegale de lemn din păduri: peste 38 de milioane de metri cubi au dispărut în zece ani!

Una dintre poveștile răstălmăcite și purtate prin meandrele unui evident concret ale acestui neam blagoslovit este cea a tăierilor ilegale de lemn din păduri, dar și a celor legale, am spune noi. Un nou scandal marca riseproject a răsărit dintre cioatele codrilor, iar numele lui Ioan Deneș se află în centrul atenției.

Despre tăieri legale și ilegale ale pădurilor s-a tot vorbit și cu sigurnață se va mai vorbi. Rise Project mai scoate o „valiză” pe piața media, una cu pereți din lemn, pe frontispiciul căreia sunt gravate inițialele beclenarului nostru, Ioan Deneș: „Secretul sinistru pe care îl știe ministrul”.

În fapt, jurnaliștii îl acuză pe Deneș de faptul că știa de un volum foarte mare de lemn dispărut din pădurile patriei, fiind vorba de 38,6 de milioane de metri cubi în zece ani, dar pe care l-a omis în raportările oficiale.

„Volumul real dispărut anual din pădurile noastre, timp de un deceniu, se ridică la 38,6 de milioane de metri cubi. De două ori mai mult decât în raportările oficiale. În fiecare an din ultimii zece a fost tăiată ilegal o pădure de două ori cât Bucureștiul. Cifra a fost ascunsă oficial, dar RISE a obținut documentele întocmite de specialiștii Inventarului Forestier Național (IFN), un departament nou al statului, impus de legislația europeană, care colectează date din păduri pentru strategiile naționale în domeniu”, se arată în ancheta riseproject.

Jurnaliștii explică în material faptul că au existat două etape în care s-a „măsurat” lemnul din pădurile României. Prima etapă a avut loc în perioada 2008 – 2012. „O rețea virtuală de suprafețe, cu toți factorii măsurați incluși, a fost suprapusă peste pădurile României. Rezultatele extrapolate la nivel național au fost publicate, iar la sfârșitul anului 2015 a apărut prima estimare a lemnului tăiat ilegal: 8 milioane de metri cubi. Numai că cifra asta era una intermediară (lemnul ilegal calculat de IFN între 2008 și 2012, plus primii doi ani din ciclul următor)”

Legat de aceste două cilcuri ale recensământului pădurilor din România, Ioan Deneș făcea în luna februarie 2019 o declarație-șoc la Bistrița: „Pădurile din România sunt mai mari acum ca suprafață și ca volum decât erau în urmă cu cinci ani!”.

„Statistica e pripită, au sărit imediat greii din industria lemnului. Calculele nu reflectă realitatea. Abia la “recensământul” următor, spuneau ei, tăierile ilegale pot fi estimate corect.

Zis și făcut. A urmat etapa a doua în perioada 2013-2017. Vizitând din nou, timp de cinci ani, pădurile verificate inițial, inspectorii au inventariat, pur și simplu, arborii care au dispărut între cele două cicluri de măsurători. Dimensiunile cioatelor i-a ajutat să calculeze volumul de lemn exploatat.

Restul e matematică. Dacă media volumului anual exploatat în România este de 18 milioane de metri cubi, oficial, iar analiza IFN susține că ar fi 38,6 de milioane, atunci diferența de 20,6 milioane nu poate fi acoperită de acte. Altfel spus: lemn tăiat ilegal. 

La 50 de euro metrul cub, adică prețul lemnului de foc (cel mai mic din piață), rezultă că se fură aproape un miliard de euro, ca în codru. Și direct din el”, precizează sursa citată.

RISE a obținut analizele IFN (ciclul II), documente ascunse de opinia publică, la care au avut acces exclusiv oficialii din ministerul pădurilor. Vorbim despre pagini și tabele care arată realitatea îngrijorătoare la nivel național, pe regiuni, forme de proprietate, categorii de vârstă și diametre. Regiunea cea mai afectată de tăieri este Transilvania cu 18,7 milioane mc media anuală exploatată. Urmează Moldova cu 11,9 milioane mc, apoi Muntenia cu 8 milioane mc.

Conform jurnaliștilor Rise, procurorii anti-mafia au intrat pe fir. „Problema traficului de lemn a fost analizată și de Consiliul Concurenței. Ultimele rapoarte despre piața primară a resursei arată că “ponderea tăierilor ilegale, în România este, în continuare, semnificativ mai mare decât în restul Uniunii Europene și că tăierile ilegale afectează în mod grav sectorul silvic şi industriile conexe, cât şi încasările la bugetul de stat. Există o tendință de creștere a lemnului tăiat ilegal, care este consumat ca lemn de foc“.

Redacția stiridebistrita.ro a încercat să intre în legătură cu Ioan Deneș, bineînțeles fără succes. Se pare că ministrul așteaptă o solicitare oficială din partea celor de la Riseproject, pentru a oferi un răspuns oficial.

 

 

Comentarii

ecologistul

31.10.2019 11:43

Daca ati pus ministru de la cefereu , acarul din poza asta stie, sa transporte lemne. NO !

Adauga comentariu