SCANDALUL „ȚEVILOR” DE LA COLIBIȚA: Deversări de dejecții sau doar simple drenaje?! Autoritățile au ieșit pe teren, țevile cu pricina au ieșit din teren! „Fake News” – răspunsul Prefecturii (FOTO-VIDEO)

Una dintre cele mai elogiate zone din județul Bistrița-Năsăud – Colibița – a ajuns subiect de scandal la nivel național după difuzarea unui material prezentat de PRO TV, în care au fost filmate niște țevi prin care s-ar scurge dejecții provenite de la cabane sau pensiuni, direct în lac.

Încă din dimineața zilei de 6 martie Prefectura a organizat și trimis spre a verifica acest subiect o echipă de control formată din reprezentanți ai Prefecturii, în frunte cu prefectul Ovidiu Frenț, ai Direcției de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu, Agenției de Protecție a Mediului și Primăriei comunei Bistrița Bârgăului.

Echipa a început controlul într-o zonă învecinată zonei în care s-a făcut filmarea de către cameramanul PRO TV și a continuat în sensul opus locației indicate de acesta. Controlul s-a desfășurat la alți doi agenți economici care prestează activități în zona lacului, activități turistice.

La insistențele jurnaliștilor, echipa de control s-a deplasat și în locația unde au fost filmate tevile cu pricina, dar surpriză: țevile nu mai existau în poziția avută cu o zi înanite. Între timp și-a făcut apariția și proprietarul terenului în cauză care a explicat, foarte supărat, situația:

„Sunt țevi de drenaj, sunt noi-nouțe, nu au fost folosite. Am factura de la achiziția acestora. Nu am făcut nimic aici fără acordul Apelor Române. Țevile respective au fost doar fixate și pregătite pentru lucrările pe care le vom continua după ce va trece iarna, după ce se va usca și vom putea lucra. O treabă dintr-asta pe mină mă termină! Oricum este o perioadă grea, iar o știre de acest gen la nivel național mă pune la pământ!”.

Investitorul respectiv, care a refuzat să fie filmat și să i se decline identitatea, susține că a scos aceste țevi din cauza impactului negativ pe care l-a avut știrea respectivă și nu a mai dorit ca alte filmări sau fotografii să mai apară în acest sens, având în vedere faptul că este o lucrare aflată în espectativă.

Prefectul Ovidiu Frenț a declarat, după finalizarea acestei etape de control, că nu se pune problema unei poluări masive, a unei bombe ecologice, iar acolo unde se vor depista ilegalități se vor aplica amenzi:

„Am verificat împreună cu echipa de control posibile deversări în acumularea de apă Colibița a unor dejecții. S-au prelevat probe din locurile pe unde din anumite conducte se scurgeau ape a căror natură nu eram siguri că este pluvială, sau apă menajeră, sau de altă natură, iar în urma efectuării analizelor de laborator, vă vor fi comunicate rezultatele. Din ceea ce se vede, investitorii au respectat normele impuse, în special cele referitoare la mediu, la fosele septice. Nu ne dorim o stațiune locală poluată și fiți siguri că dacă vom găsi cazuri neconforme vom lua măsurile necesare, pentru că nu este firesc ca doi-trei inconștienți să strice prestigiul stațiunii. Comisia de control funcționează din anul 2014, iar până în prezent au fost constatate și neregului, s-au aplicat amenzi atât din partea Gărzii de Mediu cât și din partea Sistemului de Gospodărire al Apelor. În continuare, nu pot să garantez că nu vor mai fi încălcări ale legii, dar ele vor fi pedepsite, amenzile în continuare se vor aplica acolo unde va fi cazul. Azi am constatat doar faptul că există anumite tuburi pe care vine apă murdară, iar analizele de laborator ne vor arăta dacă această apă este una pluvială, menajeră sau de alt gen. Suntem într-o perioadă în care se topește zăpada și curg ape murdare pe aceste țevi, dar nu sunt poluante. Tevile prezentate în știrea de ieri fac parte dintr-un sistem de colecatre a apei pluviuale, sistem care nu a fost finalizat”.

Între timp, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a emis un comunicat cu o serie de precizări în legătură cu informațiile vehiculate în presă:

„În urma informațiilor vehiculate în spațiul public, care reclamau deversarea de ape uzate menajere în lacul Colibița, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa face  următoarele precizări:

La această oră se realizează verificări în teren privind aspectele semnalate, de către o comisie mixtă, care cuprinde reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul   Bistrița-Năsăud, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bistrița-Năsăud și ai Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
În știrea prezentată de către PRO TV este speculat faptul că ar fi vorba de rețele de canalizare improvizate, de la pensiunile din zonă, care ar deversa direct în lac.
Din primele informații pe care le deținem până la finalizarea verificărilor din teren și raportându-ne strict la ceea ce a fost filmat, cel mai probabil este vorba despre conducte care evacuează ape rezultate din precipitații și din drenarea apelor subterane”
.

Reprezentanta Gărzii de Mediu, comisarul Andreea Husu, a declarat la fața locului că au fost prelevate probe din mai multe locuri unde se aflau tuburi sau țevi, iar rezultatele de laborator vor da verdictul în acest sens:

„Am efectuat prelevări de probe de apă iar în urma rezultatelor de laborator vom lua decizia care se impune. Dacă rezultatele vor releva depășiri ale indicatorilor de calitate, societatea va fi sancționată conform prevederilor de mediu. Am verificat mai multe locații, dar dintr-un singur loc avem suspiciuni. A durat mai mult deoarece am identificat mai multe surse de evacuare și vrem să fim siguri, pentru că într-o parte, după aspectul apei care era mai limpede, poate să fie apă pluvială, dar nu putem fi siguri. Noi vom continua controalele, vom continua investigațiile. În câteva luni sperăm să parcurgem din nou Colibița ca să nu mai avem probleme cu deversări. Trebuie să fim foarte conștienți că nu toate țevile care se văd indică faptul că este o scurgere de ape uzate, ceea ce este un fapt îmbucurător. Și noi ne-am speriat în urma reportajului de ieri, dar la locul respectiv nu s-a adeverit nimic, nu curgea nimic, nu se confirmă ceea ce s-a prezentat în materialul respectiv”.

Investitorii din zona lacului Colibița susțin faptul că materialele apărute în presă le aduc un deserviciu extrem de mare, toate aceste venind pe fondul anunțului referitor la golirea lacului pentru efectuarea unor lucrări la baraj:

„Un astfel de zvon afectează clar activitatea turistică în zonă, ne face probleme și creează o pată pe Colibița, pe care ne-am chinuit mult să o promovăm. Am avut deja telefoane și semne de întrebare vis-a-vis de ce se întâmplă, din partea clienților. Au sunat inclusiv turiști cu rezervări făcute, sunt îngrijorați, ei vor să-și facă vacanța liniștiți. Am avut inclusiv anulări de rezervări!” – a declarat Vasile Coruțiu, unul dintre cei mai mari investitori din turism de la Colibița. Pierderea unor clienți a fost invocată și de proprietarul pensiunii pe terenul căreia au fost filmate țevile în cauză.

Vasile Coruțiu a mai precizat faptul că apa lacului este folosită de către agenții economici și taxată ca atare de Apele Române prin contorizare, iar vidanjările foselor septice se fac regulat de către toți agenții economici în baza unui contract cu Aquabis:

„Atâta timp cât noi consumăm apă din lac este absolut normal să avem grijă ca apa din lac să fie curată! Avem contracte atât pentru apa utilizată cât și pentru cea uzată. Toată lumea procedează la fel, sunt niște reguli foarte clare, toți funcționează la fel, cel puțin agenții economici. Nefiind surse de apă curentă deocamdată în zonă, toată lumea folosește apa din lac ca și apă menajeră. Apa a fost întotdeauna și este și acum o apă curată, ca dovadă că este pește răpitor în lac, iar acesta nu stă într-o apă murdară și poluată”.

Insituția Prefectului a emis și un comunicat în urma controalelor efectuate în zonă:

„Vestea bună este că țevile filmate la Colibița, care au constituit subiectul unei știri negative, fiind suspectate că ar fi țevi de scurgere, sunt doar niște tuburi care drenează și dirijează apa pluvială spre lac.
În această perioadă se topește zăpada, iar proprietarii au dirijat apa rezultată printr-un sistem de drenaj. Așadar, apa care a curs prin acele conducte din cele două locații diferite este nepoluată!
Prefectul Ovidiu Victor Frenț, împreună cu echipa operativă din cadrul „Comisiei de Control Colibița”, s-a deplasat la fața locului și a constatat aceste aspecte. De asemenea, membrii echipei operative au prelevat probe și de la alte conducte găsite pe malul lacului, iar în urma analizelor de laborator, vă vom comunica rezultatele. Sperăm că și acelea vor fi bune!”
.

Dincolo de acest caz în care niște țevi care păreau a fi transportatoare de dejecții și care s-au dovedit a fi doar niște elemente ale unui sistem de colectare a apelor pluviale și drenaj, rămân câteva semne de întrebare legate de acțiunea corpului de control, care și-a întârziat prezența în locația specificată de cameramanul PRO TV, dar și de vociferările neasumate ale unor persoane care încă susțin faptul că există anumiți proprietari ce își deversează dejecțiile în lacul Colibița.

 

 

 

Comentarii

ecologistul

06.03.2019 21:38

Cu siguranta ONG-urile de Mediu si Asociatiile de Pescari sunt cu mult inaintea d-vs tovarasi ! Cu mult peste toate aceste asa zis institutii ale statului. Neconcludent tovarasi. Nu asa se face un control, o jumate de zi. Acolo stai dracului o saptamana si umbli la scociorat malurile cu o solutie de contrast. Daca Prefectul doreste mai multe sa ne invite la discutii.

Balan Marius- e...

08.03.2019 08:13

Realitatea este ca atat Protv si mai ales administratia au pus botul ca si copoiul de vanatoare la 4 taji portocalii. Situatia insa o stim noi pescarii si cetatenii din zona care bat  bine malurile lacului. Tovarasi sunteti PROSTI de bubuiti. Nu asa se cauta infractiunile privind conductele. Mereti in bgiata vosta !!!!!!

Adauga comentariu