Ruleta softurilor piratate în firmele de pariuri și jocuri de noroc: percheziții de amploare în toată țara! Bistrița-Năsăud pe lista neagră

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliției Române efectuează la această oră 59 de percheziţii, în București și 36 de județe, la reprezentanții unei societăți, care ar fi instalat și utilizat programe de calculator fără licență.

Este vorba de sediile sociale, dar și de punctele de lucru ale firmelor care au ca activitate jocurile de noroc și pariuri, acolo unde există suspiciuni de folosire a unor programe informatice fără licență, în aceste cazuri fiind vorba de un prejudiciu adus titularilor de drepturi de autor.

Activitățile sunt desfășurate pe raza municipiului Bucureşti și a județelor Ilfov, Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Cluj, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

„La data de 25 septembrie 2019, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție, efectuează 59 de percheziţii la sediul social și punctele de lucru ale unei societăți comerciale” – informează Inspectoratul General de Poliție din România.

În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de reproducere neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă.

De asemenea, din cercetările efectuate până la această oră, a rezultat că reprezentanții unei societăți având ca obiect principal de activitate „Activități de jocuri de noroc și de pariuri” ar fi instalat și utilizat, în perioada 2016 – 2019, programe de calculator fără licență, aducând astfel prejudicii materiale și de imagine titularilor drepturilor de autor. În acest sens vor fi puse în aplicare 5 mandate de aducere a persoanelor bănuite, care vor fi conduse la sediul P.Î.C.C.J., în vederea audierii și dispunerii de măsuri legale.

De ce joacă patronii unor astfel de firme o ruletă a softurilor?

În marea lor majoritate, aparatele folosite de firmele în cauză dețin un soft înregistrat și verificat la Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc. În cazul „păcănelelor”, aceste fiind cele mai uzuale jocuri de noroc, fiecare aparat cu jocuri de tip video slots are o marjă de câştig a casei, iar majoritatea operatorilor aleg un procent de 95% care se întoarce la jucători (RTP), însă există şi excepţii de la această regulă. Softurile sunt verificate pentru conformitate de către ONJN, acestea fiind nevoite să respecte parametrii listaţi de producător, fără a fi alterate, conform telekomsport.ro.

Pentru a ocoli sistemul de verificare al ONJN, patronii unor astfel de firme preferă să joace o ruletă riscantă a softurilor care, de multe ori, scad procentul RTP și cresc astfel probabilitatea câștigurilor „casei”. Alții ocolesc acest sistem doar din dorința de a „salva” niște cheltuieli legate de plata licenței efective.

 

foto cu caracter ilustrativ, sursa - telekomsport.ro

Adauga comentariu