Rugă pentru părinți: enigmatici și... deloc cuminți, bătrânii noștri, ca eroii, înfruntă frigul și „covidul” în Piața Decebal din Bistrița. Cineva să îi oprească (în viață)!

Ora 8 fără câteva minute, în Piața Decebal din municipiu, se întregristrau vreo 2-3 grade Celsius. Câțiva piețari mai speră la ceva clienți, căci și subzistența lor este pusă la grea încercare în aceste momente. Clienții își fac apariția, încovoiați de ani, boli și multe griji inutile în aceste momente.

Un bunic la vreo 80 de ani, cu pași rari și pierduți printre rândurile din piață, își aruncă privirea sporadic spre mese. Face o tură mică, fără să se oprească la vreun precupeț. Ajunge în cele din urmă într-un capăt, acolo unde, pe o masă, stăteau două sticle de lapte. Lângă el o bunică cam de aceeași etate. Lângă el înseamnă chiar lângă, nu la vreo distanță de unu sau doi metri. Ambii cercetează sticlele de lapte, două la număr, de parcă ar avea de ales.

În același timp, în alt colț al pieței, o altă bunică pare că negociază ceva anume cu un piețar. De fapt, conform obiceiului, se pornește o poveste lungă între cele două persoanje. Apoi, bunicuța pornește către altă masă unde se repetă istoria: nimic de cumpărat, totul de povestit.

În cele 15 minute petrecute în piață, nu mai puțin de 20 de bunici și-au făcut valul pe acolo. Mai o sticlă de lapte „bio”, o legătură de pătrunjel, cel mult un kil-două de cartofi. Câți dintre aceștia purtau mască și mănuși? Doi! Câte dintre cumpărăturile făcute de bunici erau de maximă urgență și necesitate? Să fim serioși, niciuna!

Însă toți acești bunici încovoiați de viață și boală, oare nu au copii și/sau nepoți, care să-i ajute la cumpărături? Evident că marea majoritate au, însă încăpățânarea lor este mai presus de orice sfat primit, indiferent de unde ar veni. Poate de la Biserică, dacă ar veni astfel de sfaturi, bunicii ar mai crede una-alta.

Indiferent că umblă hai-hui (să nu spunem aiurea) prin piețe, pe străzi și mai ales prin mijloacele de transport în comun, bătrânii noștri se expun unui pericol nevăzut și mai ales neînțeles de ei.

Oameni buni, STAȚI ÎN CASE! Lăsați-vă copiii și nepoții să vă aducă cele necesare. Vă puteți baza pe ei, fără nicio problemă, le spuneți doar ce doriți și de unde, căci știm că sunteți pretențioși! Altfel, îi veți pune în situația de a plânge după voi...

Adauga comentariu