Romii merg singuri la alegerile locale. Niki Scorpion vrea independenţă politică. Unde ar putea depune liste Partida Romilor PE Bistriţa-Năsăud?

După foarte mulţi ani, mai precis după 20, liderul cel mare al romilor, Nicolae Păun, zis Niki Scorpion a reajuns şi la Bistriţa, unde, şef la Partidă este tot Emil Neia Lăcătuş. Sigur că, scopul principal al vizitei este una din multele campanii pe care romii le susţin la nivel naţional, de data asta fiind vorba de „Vrem respect”, o încercare a liderilor acestei etnii de-ai conştientiza pe cei mulţi cât de mulţi sunt. Evident, Păun, cel care a avut mai multe probleme de ordin penal în ultimii ani, el fiind şi arestat pentru o scurtă perioasă de timp, încearcă să îşi facă o imagine completă a ceea ce înseamnă Partida Romilor în Regiunea de Nord-Vest,  cum stă Partida în teritoriu şi cât de bine este „prizată” de proprii etnici. Oficial, pentru că, neoficial, Nicolae Păun încearcă să încheie cât mai multe protocoale politice, romii bistriţeni fiind printre primii care au semnat o hârtie cu PSD. Nu ştim cum a decurs întâlnirea cu preşedintele PSD BN, Radu Moldovan, dar cu siguranţă, având în vedere actuala situaţie politică, liderul PSD nu îşi poate lua un anagajament ferm că îi va oferi lui Neia Lăcătuş un loc eligibil pe lista PSD la Consiliul Judeţean, acolo unde de ştie un singur nume, cel al lui Radu Moldovan.

Altfel, Păun le-a transmis următoarele liderilor romi veniţi la întâlnire din întreg judeţul Bistriţa-Năsăud: “ Trebuie să fim pregătiţi să depunem liste în toate comunele unde avem comunităţi, să mergem cu liste la toate consiliile orăşeneşti dar şi la Primăria Municipiului Bistriţa. De asemenea, Partida Romilor va găsi candidat pentru lista cu care ne vom prezenta la Consiliul Judeţean”, a transmis Nicolae Păun liderilor romi din teritoriu”. Liste separate la alegerile locale însemnă că Partida Romilor va avea candidaţi în toate cele 10 localităţi unde există comunităţi mari de romi, inclusive municipiul Bistriţa, dar şi la Năsăud, Lechinţa, Teaca, Rodna sau Reteag.

 

 

Cine e Nicolae Păun?

 

Fostul deputat Nicolae Păun a rămas în istoria politică pentru declaraţia sa făcută înainte să fie reţinut de DNA: “ Mădălin Voicu trebuie să stea acasă, că a sărit opinia publică. Eu, ţiganul din Ferentari, trebuie să stau în arest. Eu trebuie să le trag pe toate. Mădălin Voicu nu e arestat pentru că e iubit de populaţie, e apreciat în Parlament”. Declaraţia a fost făcută în 2016.

 

Nicolae Paun a fost  acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi de folosirea unor documente false pentru obtinerea de fonduri europene. Procurorii au susţinut  că fostul deputat ar fi accesat fonduri europene în valoare de 24 de milioane de lei, şi, totodată, ar fi primit de la guvern peste 3 milioane de lei. Banii care - dupa cum a promis Păun - ar fi trebuit folositi pentru a-i ajuta pe ţiganii săraci să înveţe o meserie şi să se angajeze. În realitate însă, sustin procurorii, niciunul dintre cei vizati nu si-a gasit loc de munca si nici n-au fost organizate cursurile de formare profesională. Dupa ce a fost arestat preventiv, Nicolae Paun a facut marturisiri in fata anchetatorilor. El a spus că o parte din banii alocaţi de Guvern Asociaţiei Partida Romilor ar fi fost direcţionati către comunităţile de ţigani din două judeţe, ca să îi ajute pe Victor Ponta şi Mădălin Voicu să câştige voturi la alegerile parlamentare din 2012.

 

Adauga comentariu