Rodna, epicentrul cutremurului în cazul scandalului izbucnit în jurul actelor false pentru așa-zisele persoane cu handicap din Bistrița-Năsăud. Sunt vizate și comunele Feldru, Salva, Runcu Salvei sau Telciu

Povestea scandalului izbucnit în Bistrița-Năsăud în jurul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și înșelăciune în cazul unor documente medicale este una mai veche, ea începând în anul 2016. Aici, trebuie reamintit faptul că,  Inspectoratul Județean de Poliție a confirmat următorul fapt: ”Începând din anul 2017 și până în prezent, două femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 52 și 60 de ani, ar fi intermediat pentru diferite persoane de pe raza județului obținerea unor acte medicale false, care ar releva situații medicale grave și care ulterior ar fi fost folosite în vederea solicitării și obținerii, pe nedrept, de diferite prestații sociale, în special indemnizații de handicap”.

 

Totul a început în 2016

Istoria  certificatelor de handicap începe prin 2016, atunci când, primăria Rodna a decis să reevalueze dosarele cetățenilor care beneficiau de ajutoare sociale. Potrivit viceprimarului Iosif Partene, 20 dintre aceste dosare au fost închise, fapt confirmat de primarul Valentin Grapini. Rămași fără sursă de venit, romii care beneficiau de ajutoare sociale au găsit o altă formulă ”magică” de-a face rost de bani: certificatul de handicap. Doar în doi ani, la biroul de asistență socială au fost depuse peste 100 de dosare care trebuie puse în plată pentru acordarea drepturilor legale persoanelor cu handicap.

Atunci, primarul Valentin Grapini declara în presa locală următoarele: ” Eu nu înțeleg cum vine asta, mai ales că sunt oameni pe care îi cunosc, unii au mașină, permis de conducere, iar el are dosar de bolnav psihic. Mi-a spus consilierul meu, Daniel Frunză, cel care se ocupă de asistență social, că vin la primăria cu toate actele legale și care atestă că suferă de afecțiuni psihice grave. Dacă medicii spun și cetifică nebunia lor, nouă, celor de la primărie, nu ne mai rămâne decât să le luăm de bune și să plătim. Nu îmi place această situație, chiar dacă de la bugetul local asigurăm doar 10% din suma plătită, nu este corect. Sunt în Rodna persoane cu handicap fizic grav și, pe care, le tot cheamă la comisii să îi verifice dacă nu cumva au început să meargă. Asta e nenorocirea că pe ăștia nu îi verifică nimeni”.  

Grapini spunea, tot atunci,  că a sesizat verbal Inspectoratul Județean de Poliție, polițiștii deschizând în ianuarie 2019 un dosar penal.

 

3 octombrie 2019:  A început urmărirea penală a trei persoane

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, Adrian Briciu, a fost începută  urmărirea penală ” împotriva a trei persoane, care pe baza influenței pe care o aveau asupra unor medici au intermediat, în schimbul unor sume de bani, obținerea pe nedrept de indemnizații pentru handicap sau a incapacității de muncă pentru mai multe persoane. Până în acest moment am reușit să stabilim un număr de peste 50 de persoane care au beneficiat de aceste drepturi, însă sunt indicii că numărul acestora este mult mai mare”

 

Ar fi  vorba de trei medici care ajutau pe cei trei intermediari să facă dosarele de handicap pentru obținerea respectivelor indemnizații. Nu este pentru prima dată când primarii din comunele respective, Grigore Țiolan, Feldru, Sever Mureșan, Telciu sau Valentin Grapini au vorbit, deseori, despre această problemă, arătându-se cât se poate de nemulțumiți de numărul mare de așa-zise persoane cu handicap care beneficiază de indemnizații fie că      ”sufereau de boli grave la ochi”, fie erau în ”incapacitate” de muncă, consecință a unor ”afecțiuni” cardiace.

 

În ceea ce privește numărul persoanelor care beneficiază de indemnizații în baza certificatelor de handicapat eliberate de medici, cert, acest număr variază de la o primărie la alta, dar și de la o perioada la alta. De altfel, primarii spun că există un număr de indemnizați la început de an, acest număr putând crește. Astfel, la Telciu sunt 30 de persoane cu indemnizații, în Feldru, 44, iar în Rodna, la începutul lui 2019, au fost fost depuse peste 100 de dosare care trebuie puse în plată pentru acordarea drepturilor legale persoanelor cu handicap. De altfel, la Rodna au existat un număr de 280 de persoane care au beneficiat de bani fiind considerați asistați social, acum mai sunt doar 80. Cei mai mulți dintre ei refuză să muncească în folosul comunității din Rodna.

 

 

 

Adauga comentariu