Robert Sighiartău vs Daniel Zamfir: Faptul că firma familiei mele, Comatautosport, a aplicat la programul IMM Invest nu este nici imoral și nici illegal. Au mai aplicat încă 99.000 de firme. Nu dăm credite de consum!

 

 

Secretarul general al PNL, deputatul bistrițean Robert Sighiartău, a explicat pentru www.propolitica.ro și www.stiridebistrita.ro care este punctul său de vedere cu privire  la acuzele care îi sunt aduse în spațiul public de către senatorul PSD, Daniel Zamfir, cel care a scris cu ceva timp în urmă de faptul că  ”prietenii” ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, sunt abonați de bază la programul IMM Invest.

 

Daniel Zamfir: ” Haideti sa vedem pentru cine da statul roman garantii ca sa repornim economia: Capital Leasing, Mobilo Credit, EcoFinance IFN, Imocredit, Easy Credit 4 All, Agrinvest Credit, Rocredit, Krom Invest, Rapid Credit și IFN Împrumut SA.  O fi si IFN-ul secretarului general al PNL, Robert Sighiartau?
 

Nu e nimic imoral și illegal

 

Asta spune deputatul Robert Sighiartău care a precizat că a decis să renunțe la ”silenzio stampa” pentru că  ” trebuiesc date mai multe explicații cu privire la aceste calomnii apărute în spațiul public”

 

Robert Sighiartău: ” Așa este sunt acționar la aceste firme dar e vorba de firmele familiei mele. Orice bistrițean știe de Comatautosport, companie înființată și condusă ani mulți de regretatul meu tată. Amintesc că firma a fost înființată de tatăl meu în 1991 cu numele de Automotovelo. Prima dată a fost adusă reprezentanța Daewoo, după 2000 am început importul de autoturisme second-hand, iar în 2003 au fost făcute în județul Bistrița-Năsăud primele leasinguri autor: omul care nu avea bani cash să își cumpere o mașină, și-au achiziționat-o în rate”.

 

Programul IMM Invest și Comatautosport

 

„Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a aplicat prin IFN-urile controlate de el la credite cu dobândă zero, garantate de colegul Cîțu de la Finanțe, iar banii îi va folosi pentru a împrumuta populația cu DAE de eventual 9800% anual.
Asta ca să vedeți pe cine ajută Cîțu, de fapt!”.

 

Robert Sighiartău: ” E o prostie! În primul rând e un program dedicat tuturor IMM-urilor și vreau să spun că fiecare IMM care se înscrie pe platform respectivă va putea accesa un credit, dar de la o bancă. Statul doar garantează dobânda pentru o perioadă de 6 luni pentru creditul luat, urmând ca după această perioadă de timp, adică din decembrie, banca să îți continue creditul la condițiile pieței, adică la dobânda și comisionul lunar afferent perceput de banca respectivă”, spune deputatul bistrițean.

 

Robert Sighiartău a mai spus că, este normal ca în condițiile pandemiei care a afectat grav afacerile auto, ”Comatautosport” să aplice la acest program. Avem peste 100 de angajați în firmele familiei. Eu nu am putut spune familiei mele să nu intre în acest program. Ce să facă, să omoare business-ul pentru că eu sunt politician sau să nu comenteze pesedistul Daniel Zamfir și securiștii lui despre mine și familia mea. Vă garantez că toți banii făcuți în această afacere sunt bani cinstiți, bani albi”.

 

Ce i-a spus Robert Sighiartău lui Daniel Zamfir?

 

” Domnul Zamfir a început o luptă pe toate fronturile cu băncile. E mai de demult povestea asta, în această luptă fiind implicate și anumite IFN-uri, asta, pentru că, fratele lui a luat un credit uriaș de la o bancă pentru o uriașă investiție imobiliară. El nu a mai putut plăti creditul, iar băncile s-au întors împotriva fratelui lui Zamfir. De aici e toată această luptă.

 

” L-am sunat pe Daniel Zamfir și i-am spus următoarele: Nu dau credite de consum prin firma la care sunt acționar. Comatautosport, da, așa este, vinde mașini prin leasing, dar niciun cetățean din Bistrița sau din această țară nu este obligat să își cumpere mașina de la Comatausport, el poate să aleagă orice altă firmă sau bancă ce face leasinguri, iar dobânzile sunt între 5 și 9%. De ce, domnule Zamfir acreditați idea că și Comatautosport ar proceda identic ca acele IFN-uri care au dobânzi de 600%. Noi nu facem așa ceva, e o manipulare grosolană”, a explicat Robert Sighiartău.

 

Ce este un IFN?

 

 

Instituţiile financiare nebancare (IFN) sunt instituţii reglementate, la fel ca şi băncile, de către Banca Naţională a României (BNR).

 

Un IFN poate funcţiona doar dacă  primeşte autorizaţie de funcţionare de la BNR, iar pe parcurs este monitorizat şi supravegheat de către BNR (atât prin obligativitatea de raportare către BNR a diverselor date, obligativitatea aplicării regulamentelor emise de către BNR, cât şi prin inspecţiile periodice pe care BNR le poate face).

 

Diferenţa majoră dintre un IFN şi o bancă este faptul că un IFN nu poate lua depozite de la populaţie, de aici cerintele de capital social şi de risc mai relaxate pentru un IFN faţă de o bancă.

 

IFN-urile sunt asociate foarte mult cu produsele financiare denumite credite rapide, dar nu trebuie privite doar sub acest aspect limitativ, aşa cum voi explica mai departe.

 

Creditele rapide sunt credite de mică valoare şi pe perioade scurte (maxim o lună), însă costurile pentru astfel de împrumuturi rapide sunt foarte mari.

Creditele de nevoi personale acordate de IFN-uri au dobânzi apropiate de ale băncilor pentru tipurile de produse pentru care nu se cer garanţii.

 

Venitul minim acceptat este de cel puţin 300-450 lei, fiind luate în considerare mai multe surse: venitul din salarii, drepturi de autor, chirii, dividende, pensii, diurnă.

Documentaţia solicitată este minimă: act de identitate, adeverinţă de venit,, ultimul talon de pensie în original, cerere de credit, accord preluare date cu caracter personal, factură de utilităţi.

Adauga comentariu