Riviera Rezidence vrea să modernizeze uriașa clădire a ”sindicatelor” din Piața Eminescu. Nu e Gelu Drăgan, ci Petru Rus, co-fondator al Metropolis. Clădirea a fost scoasă la vânzare de EMI Corporation

Cu puțin timp în urmă, mai precis pe data de 7 septembrie, apărea pe stiridebistrita.ro povestea despre patrimonial sindical al Bistriței, concentrate, cumva, în piața Mihai Eminescu, acolo unde ar fi trebuit să se mute fie defunctul UGSR, adică Uniunea Generală a Sindicatelor, fie confederațiile sindicale apărute după Decembrie 1989 în urma desființării Uniunii și a Partidului Comunist Român. Nu o voi lua de la capăt respectiva poveste, dar voi insera în acest material și ceea ce au scris cititorii despre istoria uriașei clădiri din piața Eminescu.

Drăgan a oferit clădirea spre vânzare

Adevărul e la cititori: ”După cum se știe, Casa de cultura a sindicatelor din Piața Eminescu trebuia să fie obiectivul central al unui complex cultural pentru care înainte de 1989 s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, o sală de sport, săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Între timp, clădirea  Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un  Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de "Cămin Cultural" pentru spectacole folclorice”

Confruntat cu dezinteresul autoritățiilor locale și județene, dar și cu investiții în clădirile ce adăposteau cândva fosta filatură, transformată după 1990 în Mefil SA (n.red. – o altă poveste tristă despre cum s-a făcut praf industria bistrițeană și despre care vom vorbi cât de curând), probabil că, Gelu Drăgan a negociat cu oameni de afaceri intreresați să imvestească în imobiliare. Așa l-a găsit pe unul din patronii de la Grupul Metropolis, Petru Rus, firmă cu care avea vechi legături de afaceri prin sala de Bingo închiriată în spațiile uriașului imobil.

De la jocuri de noroc și turism la imobiliare

Un bistrițean s-a asociat cu proprietarul Iulius Mall și Palas, Iulian Dascălu, unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu o avere estimată de Capital în 2016 la 450-460 milioane euro. Firma lor, RIVIERA OFFICE, a ridicat o clădire de birouri cu 10 niveluri în cea mai bine cotată zonă din Cluj-Napoca, scria bistritabusiness.ro în 2017.  Era vorba chiar de Petru Rus, co-fondator al grupului Metropolis, cel mai mare organizator de jocuri de noroc din România. Compania lui Petru Rus și Iulian Dascălu se numește RIVIERA OFFICE SRL, are sediul în Cluj-Napoca, și a fost înființată în 2014. Inițial, alături de Petru Rus apărea ca asociat egal ieșeanul George Acasandrei. În noiembrie 2015, cei doi cooptează în acționariat doi noi asociați: Iulius Holding SRL și Riviera Rezidence SRL. Cele două firme, prima deținută de Iulian Dascălu, a doua de Petru Rus, preiau practic controlul în RIVIERA OFFICE, fiecare cu câte 49,94%. În 2016, Petru Rus și George Acasandrei cesionează celor două firme și ce părți sociale mai aveau ca persoane fizice, astfel că Iulius Holding și Riviera Rezidence devin unici asociați, cu câte 50% fiecare, în RIVIERA OFFICE. Un nou administrator este instalat în funcție, în persoana lui Claudiu Guttman, directorul de la Iulius Mall.

Așa a ajuns  Riviera Rezidence SRL să ceară de la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud autorizațiile necesare pentru efectuarea unor lucrări de intervenție pentru clădirea din Piața Mihai Eminescu, de la numerele 1-4.

„Proiectul are ca obiectiv principal modernizarea imobilului existent pe două nivele (parter și etaj), cu acces în imobil prin două intrări, din Piața Mihai Eminescu și din Strada Gării. La nivelul parterului, clădirea este prevăzută cu holuri de acces, două zone cu grupuri sanitare, două săli de jocuri electronice, salon bingo, birouri și o zonă de club-discotecă, care la momentul de față este dezafectată. La etaj sunt coridoare, grupuri sanitare, spații de birouri și o zonă de club-discotecă dezafectată. Zonele de club de la parter și etaj comunică între ele prin intermediul a trei scări separate dedicate doar zonei de club”.

De asemenea, proiectul prevede transformarea spațiilor existente (cu funcțiunea de alimentație publică-club, sală jocuri) în spații comerciale și birouri. Pentru o eficientizare a utilizării spațiului existent, se dorește și realizarea a două nivele intermediare în spațiile existente cu înălțime mai mare de 12 metri, precum și refacerea fațadei prin realizarea de goluri noi, pentru iluminare naturală și acces.

Pentru cei care vor beneficia de aceste spații, cei de la Riviera Rezidence au închiriat 23 de locuri de parcare în apropiere.

Spațiile comerciale se vor întinde pe 478 de metri pătrați, suprafața de spații de agrement și alimentație publică, mai exact sala bingo, sala de jocuri electronice, club și cafenea se vor întinde pe 1.878 de metri pătrați, iar spațiile de birouri și cele administrative vor ocupa 2.153 de metri pătrați, se arată în documentele Agenției.

De ce se delimitează Petru Rus, co-fondator al grupului Metropolis, de propria  afacere?

Explicația este următoarea: pe 6 septembrie, hotelul de 5 stele Metropolis din Bistrița, operat de Metropolis Grup – firmă deținută de Petru Rus și Radu Chifa, a fost scos la vânzare de ANAF. ANAF a încercat să vândă hotelul prin licitație, stabilind un preț de pornire de circa 30 mil. lei, la care se adaugă TVA. În plus, proprietățile scoase la vânzare sunt grevate de anumite ipoteci, care, teoretic, vor trebui și ele rezolvate.

Conform portalului termene.ro, datoriile totale ale firmei Metropolis Bets depășeau, la finele lui 2016, 32 milioane lei, iar pierderea pe 2016 a fost de cca. 1 milion de lei. De asemenea, Metropolis Grup, operatorul hotelului – are datorii restante la bugetul de stat de 10,6 milioane lei, la data de 30.06.2017, potrivit datelor ANAF.

Întrebare: Cine se ocupă de insolvența Phoenix Games SRL?

SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL se ocupă de grupul Metropolis – SC Phoenix Games SRL, mai precis de insolvența Phoenix Games SRL, care este sub incidenţa Legii 85/2006 . Momentan se află în reorganizare, sub aripa administratorului judiciar desemnat de instanţă – SCP Consult Management UV IPURL, condusă de Vasile Urs. Conform planului de reorganizare, totalul datoriilor firmei se ridică la peste 15,9 milioane lei.

Cine sunt cei de la SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL?

În acest articol vom reaminti doar că e vorba de o firmă profesionistă și care activează de cel puțin 15 ani în sectorul falimentelor și a administrării bunurilor ce au aparținut celor care au dat faliment.

Concret, SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL este firma care s-a ocupat de lichidarea fostului CPL, sau Mopal SA după Revoluție. O spun documentele vremii: ”La data de 08.03.2010, S.C.P Consult Management UV IPURL Bistriţa, scoate la vânzare S.C „MOPAL” SA, „in faliment-in bankruptcy-en fallite”, în conformitate cu „dispoziţia judecătorului sindic, pronunţată prin încheierea nr.300 din 16.05.2008 şi încheierea de şedinţă din 22.05.2009”, scoate la vânzare în bloc, prin licitaţie cu strigare, următoarele active : -terenuri  incintă din Bistriţa şi zona de cale ferată uzinală, în suprafaţă de 154.872 mp; -construcţii incintă şi zonă cale ferată cu suprafaţa construiută desfăşurată de circa 87.000 mp. Preţul bunurilor de vânzare este de 90.309.662 lei, licitaţia începe la 67.732.247 lei”.

Cine a profitat de tot terenul de sub fostul CPL, Mopal SA: Metropolis Grup. Comentariile sunt de prisos!

 

Comentarii

Vizitator

13.09.2019 13:55

Şi totuşi, chiar dacă perspectiva clădirii fostei  Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un "Mall Cultural" sunt compromise, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. Infelul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures.

Adauga comentariu