Repriza secundă - principalul adversar al Gloriei 2018, publicul - încărcarea wireless cu energie a jucătoarelor! Horațiu Pașca, după meciul cu ERD: „Nemulțumitului i se ia darul!” (FOTO-VIDEO)

Nu se poate spune că rezultatul meciului dintre Gloria 2018 și Erd HC din Ungaria (25:25) este unul slab, ci doar unul care a rănit orgoliul și așteptările crescute. Ce-i drept, „vinovate” pentru aceste așteptări sunt tot fetele antrenate de Horațiu Pașca, acestea evoluând aproape perfect la Lublin și mai apoi acasă, în meciul de campionat cu CS „U” Cluj-Napoca.

Gloria obține cel de-al doilea punct în prima prezență europeană, acolo unde evoluează alături de alte nume importante ale handbalului de pe bătrânul Continent. MKS Lublin este campiona en-titre a Poloniei și mai are în palmares său o finală a Cupei EHF câștigată, precum și alte prezențe în grupe sau faze superioare ale competițiilor europene. Erd HC este fruntașă și ea în cel mai spectaculor și valoros campionat din Europa, cel al Ungariei, plus palmares european deloc de neglijat. De Odense nici nu mai are rost să amintim.

Având în vedere aceste aspecte, faptul că în acest moment Gloria 2018 Bistrița-Năsăud are deja 2 puncte în Grupa C a Cupei EHF, fără meci pierdut, fiind pe locul doi după Odense, este bine către foarte bine. Practic, având în vedere evoluția celor două meciuri, Gloria putea să acumuleze 4 puncte, sau măcat trei, situație în care era deschisă calea visurilor către fazele superioare ale competiției. Dar, ce s-a întâmplat?

Meciul de sâmbătă seara din Sala Polivalentă a fost aproape tras la indigo cu cel din Polonia, fapt recunoscut inclusiv de antrenorul Horațiu Pașca. Prima repriză la discreția jucătoarelor Gloriei, cu faze superbe pe contraatac, coordonare ca la carte între atac și apărare, concetrare maximă și poftă de joc. La pauză ceva se întâmplă, căci pauza a devenit deja cel mai hâd adversar al jucătoarelor glorioase din prima repriză.

Se pierde din coordonare și se induce ideea unei „relaxări” timpurii, deși nu este vorba de așa ceva. Jucătoarele intră pe teren eventual prea concentrate și pierd exact acolo unde au câștigat ceva mai devreme, în coordonare, sau cum ar spune Pașca, în timeing! Forța șuturilor la poartă, atunci când acestea există, este foarte mult atenuată, parcă de oboseală. Nu mai există viziune și preocupare pentru contraatac care, după cum aminteam în cronica meciului cu CS „U” Cluj-Napoca, poate deveni o armă secretă redutabilă.

După jumătatea reprizei, mucul ajunge la degete și începe o ofensivă soră cu infarctul. Mișcarea aproape browniană a extremelor Dincă, Moroianu sau Costa în fața semicercului amețesc unguroaicele, iar portarul de rezervă al ERD, Julie Foggea (care le-a terminat psihic pe fetele noastre prin paradele sale) își pierde din „noroc” și încasează gol după gol.

Dar minutele pierdute în care adversarul recuperează pe tabela de marcaj și în plus se mai și distanțează, se simte în momentul fluierului final. Atât în meciul de la Lublin, cât și în cel de acasă, Gloria are avantajul ultimului atac la scor egal. Odense nu a ratat această ocazie și a obținut punctajul maxim cu Erd, acasă la unguroaice. Gloria nu a reușit să fructifice aceste ocazii și să spele „necazul” primei jumătăți a celei de-a doua reprize irosite.

Diferența dintre meciul cu MKS de la Lublin și cel cu Erd de acasă a fost în difernța mai mare de recuperat din partea handbalistelor în roșu și negru pe terenul propriu, dar aici a intervenit ceva care îți face pielea de găină: publicul, sala întreagă care trepida la propriu, o situație energetică ce a dus la încărcarea wireless a jucătoarelor lui Pașca! Așa ceva nu se poate trăi decât acolo, în sală...

Privind partea plină a paharului numit rezultat final, Gloria nu pierde al doilea meci consecutiv din grupe, dar din punct de vedere cel puțin realist, nici nu câștigă. Una peste alta, bistrițenii au avut parte de un spectacol sportiv de calibru european, cu tot ceea ce înseamnă el: faze frumoase de ambele părți, meci antrenat, fără prea mari erori de arbitraj, tribune superbe, la nivel de cupe europene și ele, dar mai ales „priza” unui meci, esența sportului în ochii publicului.

Horațiu Pașca recunoaște și el pauza ca fiind un fel de „gaură neagră” pentru handbalistele Gloriei: „Am întâlnit o echipă puternică ce a știut să fructifice un avataj psihologic (...) Mai în glumă, mai în serios, cred că nu ne prinde bine pauza. Nu cred că e lipsă de concentrare, nu e lipsă de pregătire, cred că e pur și simplu o lipsă de timeing”. Întreaga declarație a antrenorului Gloriei de după meciul cu Erd, în materialul video de mai jos.

După cum aminteam în materialele noastre precedente, Gloria 2018 are cea mai „fierbinte” lună de la accederea sa în Liga Florilor, implicit în cupele europene. Meci după meci, atât în campionat cât și în Cupa României, precum și meciurile din grupele Cupei EHF.

Au fost deja disputate trei meciuri de la începutul anului, cu Lublin în Polonia și cu CS „U” Cluj-Napoca și Erd acasă. Urmează un meci foarte greu în compania CSM București, miercuri 15 ianuarie, în deplasare, apoi partida cu Odense din Danemrca, patru zile mai târziu. La revenirea în țară este programată partida cu Timișoara în cadrul Cupei României, tot în deplasare, iar în 26 ianuarie meciul de acasă cu handbalistele din Danemarca.

 

Adauga comentariu