Pubelele galbene încep să sosească în Bistrița-Năsăud. Ele vor intra în dotarea fiecărei case din mediul rural și urban

Primele loturi de pubele din cele 60.000 comandate în Germania, au ajuns în curtea Supercom. Potrivit celor spuse de directorul executive al ADI Deșeuri, Pavel Plăian, pubelele vor fi distribuite în întreg județul, primele urmând să ajungă în zona de câmpie.

”În  zilele și săptămânile urmatoare se va desfașura acțiunea de dotare a fiecărei gospodării/locuințe individuale din județ cu câte o pubela galbenă de 240 de l destinată colectării deșeurilor reciclabile din plastic și metal. Pubela are încorporat un cip-RFID care va permite individualizare pubelei, stabilirea locației acesteia și monitorizarea numărului de goliri pentru aplicarea instrumentului „Plătește pentru cât arunci”, a explicat Plăian.

Trebuie știut faptul că:  Pubela galbenă va înlocui sacul galben pe care fiecare gospodărie l-a primit (prin intermediul operatorului sau al primăriei) începând cu luna noiembrie 2019. Ea va fi predată utilizatorilor pe bază de proces-verbal de predare-primire. Distribuirea acestora în fiecare localitate din județ va fi realizată după un program, anunțat în prealabil de către operatorul SC Supercom SA.

Împreună cu pubela galbenă va fi înmânat utilizatorului și un fluturaș informativ cu privire la tipurile de deșeuri ce trebuie depuse în pubela galbenă precum și calendarul de colectare a pubelei.

Reamintim următoarele:

În cadrul proiectului de reformare a activității de salubrizare din județul Bistrița-Năsăud, vor fi introduce rute suplimentare pentru colectarea din poartă-n poartă a deşeurilor reciclabile”. De asemenea, Pavel Plăian a confirmat și  achiziţionarea a 60.000 de pubele galbene cu cip (pentru deşeuri din plastic şi metal) care vor fi împărţite gospodăriilor din mediul rural şi beneficiarilor de la case, din mediul urban. Nu în ultimul rând, vor fi achiziţionate 900 de „încasetări metalice” pentru blocuri, unde cetăţenii vor avea acces pe bază de cartelă pentru deşeurile menajere, plus softurile informatice de colectare a datelor”. Potrivit celor spuse de Plăian, investițiile impuse opertorului în cadrul proiectului trebuie făcute până la data de 1 martie: ” Vă mai pot spune că miercuri, 15 ianuarie, vor ajunge la Bistrița, primele 15.700 de pubele galbene, în aşteptare fiind şi 250 de „încasetări metalice”.

În ceea ce îi privește pe cetățenii care locuiesc la bloc, aceștia vor depune gunoaiele menajere în containerele din acele spații ”încasetate”, iar deșeurile reciclabile în containerele semiîngropate. Pentru locuitorii de la case, ei vor avea la dispoziție pentru a realize activitatea de selectare o pubelă pentru plastic şi metal, una pentru deşeuri menajere, iar sticla şi hârtia vor fi depuse la containerele semiîngropate.

În acest moment, în județul Bistrița-Năsăid , doar 230.000 persoane plătesc taxa de salubrizare, 50.000 de plătitori fiind înregistrați la nivelul municipiului Bistrița, un număr de peste 70.000 de cetățeni sustrăgându-se acestei taxe. Contractul cu operatorul de salubritate Supercom are o valabilitate de 8 ani, începând cu data de 5 martie 2019, compania plătind o redevenţă de aproximativ 600.000 lei pe an.

 

 

 

 

Adauga comentariu