PSD va ataca în contencios numirile a 24 de prefecți de județe, printre care și a lui Stelian Dolha

PSD va ataca în contencios numirile a 24 de prefecți de județe. Este una din declarațiile politice făcute astăzi de deputatul PSD de Bistrița-Năsăud, Danel Suciu. El a vorbit și despre situația prefectului Stelian Dolha într-o conferință de presă susținută împreuna cu primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, vicepreședinbte al PSD BN.

Potrivit  celor spuse de Daniel Suciu, din cei 28 de prefecți numiți până la această oră de către Guvernul Orban, cel puțin 24, ocupă illegal această funcție: ” Ca un element de noutate, să ştiţi că cel puţin un aviz se dădea acolo, pe loc, de la Guvern, de pe un calculator aflat în sala unde se ţine şedinţa de guvern. Mulţi dintre ei nu puteau ocupa această funcţie, conform legii”, susține Suciu. El a confirmat faptul că: ” s-a făcut procedură prealabilă către Guvernul României, în care le-am atras atenţia să revină asupra acestor numiri, în caz contrar vom ataca în contencios-administrativ - atacă cei care au făcut plângerea prealabilă, cei interesaţi - şi eu vă spun că există riscul major ca instanţa de judecată să zică: înapoi, băieţi, că nu e prea bine ce aţi făcut”.

 

În ceea ce îl privește pe Stelian Dolha, deputatul Daniel Suciu i-a pus următoarele întrebări, retorice, desigur: ” De ce te-ai angajat, domnule Dolha, la grupul senatorial al PNL cu o săptămână înainte de numirea pe funcție… Din ceea ce știu, Stelian Dolha este detașat pe funcția de prefect al județului Bistrița-Năsăud de la grupul PNL din Senat, ceea ce nu știu dacă este tocmai legal, așa că, și în cazul lui Stelian Dolha, ne vom adresa conteciosului administrative”, a punctat deputatul Suciu.

 

În aceeași ordine de idei, Daniel Suciu a confirmat faptul că toți prefecții demiși din funcție au depus o plîngere prealabilă, printre semnatari numărându-se și Ovidiu Frenț. Totuși, în cazul lui Stelian Dolha, deputatul Daniel Suciu a admis faptul că actualul prefect are un  mandat de deputat care, potrivit unei interpretări a Codului Administrativ, este echivalat cu absolvirea cursului de înalţi funcţionari publici, condiție principal pentru ocuparea funcției de prefect al unui județ.

 

 

 

Comentarii

Sed lex

18.01.2020 14:36

1. Mandatul de fost parlamentar nu conferă calitatea de înalt funcționar public, echivalează doar cu un program/curs de formare al înalților funcționari publici, conform Codului administrativ.
2. Funcționarul parlamentar nu este asimilat unui funcționar public, deci nu se poate face o detașare. Apropo, dl. Dolha a susținut concurs pentru acel post la Parlament?
3. Este obligatorie vechimea de cel puțin 7 ani în specialitatea studiilor. Dl. Dolha este filosof-antropolog conform CV-ului propriu
http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=108&cam=2&leg=2012&pag=0
În consecință, numirea prefectului Dolha este ilegală prin nerespectarea a cel puțin trei condiții legale.
Sperăm să nu se confirme faptul că PNL BN vor să numească doi Subprefecți la Bistrița, mai plătim încă unul care nu face nimic???
Dura lex sed lex!

Adauga comentariu