Producătorii locali sunt și ei oameni, nu maimuțe cu care să vă fotografiați! Bătaia de joc continuă la Târgul săptămânal „Produs în Bistrița-Năsăud”

Avem un dar macabru de a strica și ce e bun, frumos și funcționează! Asta se întâmplă la Bistrița, acolo unde politrucii pozează în mari iubitori ai tradiționalului local, dar îl ucid prin nepăsare și batjocură!

S-a înființat o asociație, patronată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în care au fost racolați producătorii locali din județ. O idee superbă, menită să promoveze tradiționalul autentic prin punerea în valoare a celor care, prin eforturi proprii, se chinuie efectiv să scoată în lumina cotodiană încărcată de leduri și neoane, licurirea celui mai pur localism.

Pe lângă manufacturieri artizani denumiți producători de „hand-made”, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud are și o serie de membri încăpățânați în a produce diferite sortimente agro-alimentare neaoșe, precum uleiurile presate la rece, miere și produse apicole, produse de panificație, brânzeturi, preparate din păstrăv, sau pur și simplu roade ale pământului crescute în mod ecologic și tradițional.

Toți acești producători au fost ademeniți într-un joc parșiv la Bistrița, lângă Biserica Evanghelică, acolo unde în fiecare sâmbătă se organizează un Târg al produselor locale, târg căutat de bistrițenii deja obișnuiți cu aceste bunătățuri. Totul este îmbrăcat în laude și pe bună dreptate, căci produsele găsite în acest târg nu se regăsesc în marile lanțuri comerciale, gustul acestora fiind unic.

Toată această poveste frumoasă a produselor locale a fost însă deturnată de politrucii profitori și hapsâni de imagine, căci pentru ei, acești producători locali înseamnă doar o imagine de autopromovare. Producătorii sunt cărați pe la târguri naționale și internaționale, acolo unde politrucii se bat cu pumnii în piept când vine vorba de localism și de frumusețea zonei din care provin.

Ce primesc în schimb acești oropsiți ai machiavelismului politic local? Cică o zonă de desfacere a produselor locale, special amenajată pentru ei. Adică îi lasă în zona centrală a orașului să-și vândă produsele, o dată pe săptămână, sâmbăta, de la 9 la 14. Municipalitatea pune la dispoziția producătorilor niște așa-zise mese de târg, pe care aceștia le plătesc, 15 lei pe zi! Mai mult decât atât, sunt zile în care producătorii sunt nevoiți să meargă în depozitele municipalității, acolo unde sunt stocate aceste mese, să le încarce în mașini și apoi să le descarce la locația târgului.

Vara mai merge cum mai merge, însă există și zile ploioase în care producătorii trebuie să-și rezolve problema „umedă” cum or vrea! Nu mai vorbim de perioada de iarnă, atunci când producătorii „beneficiază” de exact aceleași condiții ca pe timpul verii.

Cu toate acestea, anumite „personalități” marcante ale orașului, au obrăznicia de a se fotografia cu producătorii locali, mimând susținerea produselor locale tradiționale! Este exact ca și cum te-ai fotografia cu maimuța la mare, sau cu ursul la Sovata!

Stiridebistrita.ro a tras mai multe semnale de alarmă în acest sens, dar elemente precum Cristian Niculae (candiat care se bagă în orice, promite și fuge) nu sunt capabile să priceapă un mesaj simplu: nu te folosești de oameni și apoi le întorci spatele!

Variante sunt, voință canci! Municipalitatea deține sufucente spații în zona centrală pe care le-ar putea pune la dispoziția acestor producători, premanent, chiar și contra cost, căci dacă ei dau 15 lei pentru câteva ore la o masă de campanie, cu singuranță vor plăti pentru condiții mai decente. De asemenea, municipalitatea are și căsuțe special construite pentru evenimente de tip târg, care ar putea fi puse la dispoziția producătorilor, cu o amplasare permanentă pe Pietonal. În aceste căsuțe există posibilitatea de a monta un frigider, pentru cei cu produse care necesită temperaturi mai scăzute, sau chiar a unor aparate de încălzit pe timp de iarnă, fiind feriți de intemperiile naturii.

După cum spuneam, variante ar exista, cu voința stăm mai prost. Ne mândrim cu producătorii locali ori de câte ori avem ocazia, dar când vine vorba de susținere reală, facem ureche șută și frecăm menta din bordură-n bordură!

Adauga comentariu