Prefectul județului, Stelian Dolha, continuă seria intimidărilor și a presiunilor! De acestă dată sunt luați în vizor managerii instituțiilor sanitare din Bistrița, practică „demnă” de un prim-secretar

Total depășit de anumite situații, tocmai acele situații în care un liberal ar trebui să-și etaleze fracul diplomatic, prefectul de Bistrița-Năsăud se crizează dictatorial și acționează ca atare, fără logică, fără maniere, „dăcât” politic!

Ziua de ieri, 6 mai, a cam pus capac nervilor prefectului, căci acesta a reacționat ingrat asupra unor persoane apolitice, profesioniste, tocmai din domeniul sănătății, pur și simplu pentru faptul că firava sa persoană nu a fost prezentă, sau nu a fost informată, asupra a două evenimente petrecute la nivelul municipiului Bistrița.

Prima palmă prefecturală a fost acordată obrazului managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, omul fără de care siguranța sanitară din județ nu ar fi arătat cu arată acum. Pe scurt, să înțeleagă „avocații”, postacii și inclusiv tovarășul Dolha, Gabriel Lazany a reinventat pur și simplu ceea ce este azi SJU, o muncă deloc ușoară, anevoioasă, de multe ori purtată de unul singur contra unor altor „somități” cu titluri mari și interese mărunte, timp de mai bine de 10 ani.

Mai mult, viziunea și previziunea lui Lazany au stat la baza a ceea ce înseamnă azi, în vreme de pandemie, securitatea sanitară la nivelul SJU, acesta declarând carantina înainte cu o lună de intrarea în starea de urgență, precum și punerea în funcțiune a unor circuite medicale sigure. Fără acestea, Bistrița putea fi o nouă Suceavă pe harta Covidului în România.

Punctul slab al noului prim-secretar de Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a fost și este în continuare comunicarea. O parte a acestei probleme este pusă pe seama directivelor primite de la nivel înalt, acolo unde deja „celebrul” Grup de Comunicare Strategică a luat decizia de a stopa informarea transparentă, fapt ce i-a convenit de minune lui Dolha. Bine, Stelian Dolha mai are și alte pucte slabe în acest mandat de prefect, dar nu fac subiectul analizei de azi și le vom trata cu altă ocazie, așa cum are și puncte bune.

Problema testărilor în Bistrița-Năsăud, mai ales că acest județ deține două aparate Real Time PCR, contină să facă „valuri” în Instituția Prefectului. Gabriel Lazany anunța zilele trecute faptul că SJU va face testări la cererea populației, contra-cost, fapt ce l-a scos din pepeni pe Dolha, deoarece nu a făcut EL acest anunț.

Pentru liniștea tovarășului Dolha, îi amintim că, de fapt, el a aruncat pentru prima dată în spațiul public această ipoteză, plecată de la o discuție de principiu avută cu Lazany. Dolha anunțase prematur faptul că se vor face testări la cerere, stipulând și un interval de timp în care ar putea începe acest demers, aruncând acțiunea propriu-zisă în curtea SJU.

Citește și... Testări Covid-19 la cerere în Bistrița-Năsăud, în viitorul apropiat: prefectul Dolha spune că de săptămâna viitoare, managerul SJU, Gabriel Lazany, este de altă părere. Cât va costa o astfel de testare (material scris la data de 1 mai 2020).

Gabriel Lazany, contactat de stiridebistrita.ro, a specificat la acel moment faptul că s-a discutat această posibilitate, însă nu era de acord cu data de pornire a testărilor în sine, anunțată de Dolha. Conform managerului SJU, intervalul de timp în care ar începe testările la cererea populației exprimat de Dolha nu putea fi acoperit fizic de laboratorul SJU, deoarece erau făcute programări pentru aproape întreg intervalul, dar că va căuta alte soluții pentru a grăbi acest demers. Ceea ce a și făcut!

Lazany a încheiat un protocol de colaborate cu un laborator din Cluj-Napoca, aceasta fiind soluția cea mai bună pentru acest moment. Ca atare, managerul SJU a postat pe contul de facebook a instutuției această informație, moment în care orgoliul tovarășului Dolha a explodat: SJU postase înaintea lui informația cu pricina:

Prefectul a pus mâna pe telefon, a „scofălit-o” pur și simplu pe purtătoarea de cuvânt a SJU, pentru ca mai apoi să trimită epistole către conducerea instituției, prin care „aduce aminte” că informările legate de Covid TREBUIE să treacă prin filtrul prefectural, fiind strecurate și amenințări voalate, căci, nu-i așa?, SJU este în subordinea Ministerului Sănătății, iar EL este reprezentantul Guvernului în teritoriu! Contactat de redacția noastră, Gabriel Lazany nu a dorit să comenteze acest episod!

În cealaltă parte a orașului, la Centrul de Transfuzie Sanguină, un aparat de plasmafereză (extracția plasmei din sânge) – procedură în care bolnavii vindecați de Covid-19 pot dona plasmă ce se poate folosi în tratamentul altor bolnavi infectați cu noul coronavirus, a fost donat de o persoană juridică, iar momentul a fost marcat de o conferință de presă la care a fost prezent și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, cel care a intermediat această donație.

Stelian Dolha a răbufnit din nou, de această dată la adresa managerului CTS, Adina Beudean, amenințând-o pe acesta, conform surselor noastre, cu „un dosar aflat deja pe masa unui decident din Ministerul Sănătății”.

Contactată de redacția nostră, Adina Beudean susține că nu are niciun conflict deschis și personal cu prefectul județului, cu care a și avut deja o întâlnire:

„Nu fac parte din niciun partid politic, mai mult, nu mă interesează politica absolut deloc. Eu mă consider un profesionist și încerc să mă comport ca atare. Printre obligațiile mele, cele de manager al CTS BN, se regăsește și cea de promovare a activității centrului, precum și cea de conlucrare cu absolut toate instituțiile din județ. Am avut în această dimineață o întâlnire cu domnul prefect pentru a lămurii situația și vă pot spune cu mâna pe inimă că acesta s-a comportat impecabil, ca un adevărat domn, nu am simțit vreo aversiune față de persoana mea. Dânsul nu mi-a reproșat nimic legat de aparatul în cauză, ci doar de faptul că am permis comentarii politice în conferința de presă”, ne-a precizat Adina Beudean.

Mai mult, Centrul de Transfuzie Sanguină a postat pe pagina de facebook, imediat după întâlnirea dintre Dolha și Beudean, următorul text:

„Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița nu este și nu va fi niciodată o instituție politizată. Suntem o instituție guvernamentală ce deservește nevoile fiecărui membru al societății noastre indiferent de rasă, opinii sau credință. Astfel, pentru o mai bună înțelegere a activității noastre privind punerea în folosință a aparatului de recoltare a plasmei convalescente bogată în anticorpi anti-SARS-CoV-2, vrem să vă aducem la cunoștință faptul că întâlnirea cu presa s-a organizat EXCLUSIV din dorința de a aduce la cunoștința opiniei publice și promova acest nou serviciu, pe care îl considerăm util în această situație de pandemie. Cel mai important obiectiv al Centrului de Transfuzie Sanguină, este acela de a conștientiza nevoia de donare de sânge, astfel încât să putem asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea componentelor sanguine pentru pacienții care au nevoie”.

Ceea ce nu știe doamna Beudean este „talentul” diplomatic al politicianului Stelian Dolha, un personaj foarte abil atunci când vrea. Managerul CTS nu avea de unde să știe ce declarații va face președintele Radu Moldovan și ce întrebări i se vor pune, iar dânsa, nefiind familiarizată cu „elementul” politic, nu a reacționat, iar acest fapt i-a fost reproșat de prefectul Dolha.

Redacția noastră a încercat să intre în legătură telefonică cu prefectul Stelian Dolha pentru a comenta aceste subiecte, însă fără succes.

Clinciurile politice continuă la nivelul celor două instituții din Bistrița-Năsăud, însă cel puțin o parte ar trebui să se abțină de la reacții impulsive, îndreptate către persoane care își fac datoria curat și exemplar. Nimic nu este mai josnic decât o luptă politică purtată prin terțe persoane, făcându-i pe aceștia victime colaterale, în special în aceste momente delicate și în zone destul de sensibile.

„Răfuiala” lui Dolha a atins apogeul în momentul reacțiilor avute la adresa unui jurnalist care și-a pus anumite întrebări, adică și-a făcut datoria. Stilul deloc elegant prin care acționează prefectul de Bistrița-Năsăud în subteranele politice, acolo unde instictul primar îl face să pună mâna pe telefonul cu fir direct către București, pare că nu s-a oprit, acum fiind luați în colimator persoane cărora ar trebui să le acorde sprijin.

Centrul de Transfuzie Sanguină este o instituție care nu are legătură directă cu „județul”, indiferent cum s-ar numi, CJ sau Prefectură. Atunci când oamenii din CTS au probleme, nimeni din aceste zone județene nu intervin, însă când vine câte un ajutor nesperat, politrucii sar ca hienele la beregată. Copilăresc, dar real, din păcate!

Stelian Dolha a ajuns prefect după un „stagiu” la Guvern, acolo unde a fost angajat doar pentru a se „califica” pentru prefectură. Inițial, cocoțarea liberalului pe scaunul de prefect a avut ca scop acumularea de imagine necesară în lupta electorală pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, însă după căderea variantei în care funcția cu pricina s-ar fi obținut prin votul majorității consilierilor județeni, Dolha și-a schimbat optica și a renunțat la idee.

Ceea ce a rămas însă este pornirea lăuntrică de a lupta politic cu Radu Moldovan, chiar cu prețul victimelor colaterale, adică o luptă indirectă, perfidă și evident marcată de lașitate.

 

LATER EDIT:

Deși nu a răspuns solicitării noastre în care îi ceream prefectului Stelian Dolha un punct de vedere legat de situația de mai sus, acesta a preferat să comenteze informațiile apărute în spațiul public pe pagina persoanlă de facebook. Redăm în integralitate această postare:

Donarea către instituțiile medicale din Bistrița-Năsăud, via Centrul de Transfuzie Sanguine Bistrița, a unui aparat performant de plasmafereză, capabil să recolteze plasmă cu anticorpi de la pacienții care s-au vindecat deja de CoVid-19 pentru tratarea bolnavilor, este fără nicio îndoială una dintre veștile extrem de bune pe care le-am primit în județ de la debutul pandemiei. Atât prin Instituția Prefectului, cât și personal, mă voi ocupa de urgentarea avizelor și autorizărilor, de care acest aparat, unul dintre cele 14 primite ca donație în tot atâtea județe, să poată fi complet functional, iar plasma convalescentă obținută de la donatorii foști pacienți să poată fi inclusă în protocoalele terapeutice de tratament.

Ceea ce este regretabil însă, este modul în care Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, o instituție fundamental apolitică, pusă în slujba sănătății publice și a salvării vieții, a ajuns să fie folosită pe post de tribună electorală de persoane publice de prim rang din județ, aflate, chiar și în această perioadă de cumpănă, într-o campanie de imagine personală și partinică fără limite.

În condițiile în care donația s-a făcut către Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, este de neînțeles cum a ajuns președintele Consiliului Județean să organizeze o conferință de presă, într-o instituție a statului român, fundamental apolitică, cu care nu are niciun fel de legătură pe linie profesională. E foarte grav și că și-a permis și i s-a permis, folosind imaginea si reputația acestei instituții care servește doar sănătatea publică, de a se promova și de ataca de aici Guvernul si președintele României. Este inacceptabil ce s-a întâmplat. Așa cum este inacceptabilă și continuarea acestei campanii, profund mincinoase și denigratoare, pe care o duce atât ziua, cât și noaptea prin subordonații săi, plătiți din bugetul public al județului. Referitor la așa-zisa solicitare de demitere a directorului Centrului de Transfuzii, precizez că doamnei director i s-au cerut explicații strict legate de documentele donației și aparatului de plasmafereză pentru a urgenta circuitul aprobărilor, documente transmise în cursul dimineții de astăzi și explicații legate de organizarea conferinței de presă de către o altă entitate publică în sediul instituției pe care o conduce, eveniment care a derapat într-unul cu conotații politice. Precizez și faptul că nu am cerut demiterea doamnei director Adina Beudean, monitorizarea pe linie profesională și managerială a conducerii Centrului de Transfuzii fiind atributul altor instituții.

Comentarii

Vizitator

07.05.2020 16:25

Nu-i prima dată când în plină pandemie și stare de urgență, Radu Moldovan se plimbă nestingherit prin unitătile medicale din Bistrita si se fotografiază lângă aparatele din dotarea acestora, fără ca nimeni să nu-l tragă de mânecă .Pentru exemplificare: https://rasunetul.ro/radu-moldovan-ii-scrie-ministrului-sanatatii-si-cere-demiterea-secretarului-de-stat-baciu-nu

Adauga comentariu