Poveștile sașilor: Faschingul – sărbătoarea care alungă iarna – un carnaval, o ultimă băută! La Bistrița s-a petrecut cu polka cântată de o formație de preoți, măști și... Alexa Dragu așa cum nu ați mai auzit-o (VIDEO)

Bistrița este la origine un oraș construit de și cu o mare influență a sașilor, fiind parte a Transilvaniei medievale cunoscute sub denumirea de Siebenburgen – cele șapte cetăți. Nosen sau Nosa a fost prima denumire a burgului, prima datare fiind undeva prin secolul al XIII-lea, devenind Bistritz după o influență dată de denumirea slavonă a râului care trecea pe lângă cetate (Bâstra – apa care curge repede).

Amprenta săsească a rămas vizibilă de-a lungul timpului atât în Bistrița cât și într-o mare parte a județului prin clădiri cu stil un arhitectonic tipic, cultură și obiceiuri. Din păcate, comunitatea săsească este una destul de mică în prezent, fiind cel puțin două momente definitorii pentru exodul sașilor din regiune. Un prim exod s-a realizat între 1944 și 1945, iar un al doilea episod s-a întregistrat în anii 70 în perioada comunistă.

În prezent mai există în județul Bistrița-Năsăud aproximativ 500 de etnici germani, din care puțin peste 350 sunt activi în Forumul German, la nivelul orașului Bistrița comunitatea săsească fiind una restrânsă, cu o medie de vârstă destul de crescută.

Faschingul/Fastnacht/Foosnicht este o sărbătoare cu multe variante și obiceiuri, de la sat la oraș, în funcție de comunitate și de zona etnografică. În comunitățile din Transilvania, Lolele la sași sau Fărșangul la maghiari, se țineau în perioada dintre Bobotează (Epiphanis) și Miercurea Cenușii (Aschenmittwoch), înainte de lăsata secului, marcând simbolic pregătirea pentru începerea noului an agrar. Cuvântul Fasching vine de la germ. Fastschank, în traducere ultima băută, o ultimă petrecere înainte de lăsata secului.

„Țin foarte mult la aceste obiceiuri, sunt momente care ne mai țin împreună, ne adună efectiv. Este și un moment de intimitate al nostru, dar pe care îl împărtășim cu apropiați români sau maghiari. Este unul dintre acele obiceiuri săsești pe care vrem să le păstrăm, la fel ca și Sachsentreffen – întâlnirea sașilor transilvăneni, manifestare care se va organiza în acest la Bistrița în perioada 20-22 septembrie, aceasta fiind și cea mai mare sărbătoare săsească din Transilvania. Indiferent de sărbătoare, noi invităm pe toți cei care rezonează cu valorile și tradițiile săsești să ni se alăture” – a declarat pentru stiridebistrita.ro președintele Forumului Democrat German din Bistrița-Năsăud – Paul Cristian Roth-Gross, organizator al evenimentului alături de Thomas Hartig - directorul executiv al FDG BN.

O astfel de petrecere a avut loc și la Bistrița, vineri seara, în incinta Hotelului Diana, acolo unde au fost prezenți aproximativ 100 de persoane, sași, maghiari și români, în scădere față de edițiile anterioare. Masa îmbelșugată a fost acompaniată de muzica specifică petrecerilor săsești, polka și valsul fiind printre vedetele ringului de dans, toate asezonate cu măști, căci specificul petrecerii a fost cel de carnaval. Printre cei prezenți s-au numărat și membrii Fanfarei Forumului German, componenții acesteia fiind maghiari, precum și trupa de dansuri săsești „Vergissmeinnicht” (Floare de nu-mă-uita) din cadrul secției germane de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița.

„Coloana sonoră” a fost asigurată de o formație inedită specializată în enterteinmentul balurilor săsești, compunsă din trei preoți sași din trei localități transilvănene diferite: Sibiu, Făgăraș și Codlea – Trio Saxones Plus. Deși sunt patru muzicieni în acest band, denumitrea a fost dată după cei trei preoți. Acești preoți dedicați comunităților pe care le păstoresc au în comun și dragostea pentru muzică. S-a întâlnit tot în cadrul unei sărbători săsești și au văzut că muzica le este numitor comun. După câteva luni de repetiții, Trio Saxones Plus devine o formație dorintă în mai toate evenimentele comunității germanice din Transilvania și nu numai, aceștia „performând” și în străinătate.

Una dintre surprizele serii s-a legat de Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, școala de la care a pornit pe un traseu artistic internațional și Anita Hartig – o soprană îndrăgită în toată lumea, născută și educată la Bistrița. Alexa Dragu este noua stea muzicală a Bistriței, prezența sa în cadrul talent-show-ului Vocea României fiind una de excepție. Alexa a preferat însă, în cadrul acestui eveniment, să nu performeze dintr-un repertoriu pop, preferând lied-urile. Talentul Alexei a fost pus în evidență poate mai bine decât dacă artista încă elevă a Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița ar fi interpretat un anume hit internațional:

Faschingul este considerat ca strămoș al celebrelor baluri vieneze. Se spune că Maria Tereza a interzis la un moment dat petrecerile publice, astfel că, în Germania și Austria, aceste petreceri de fasching se țineau ascunse, în diferite locații somputoase, în timp transformându-se în adevărate baluri mascate.

 

Comentarii

Paul Roth-Gross

02.02.2019 14:29

Multumim si va asteptam si la alte manifestari!

ane marie

02.02.2019 14:45

Cu mare bucurie in suflet am urmarit acest eveniment care spune despre traditia saseasca mult, suflet , dragoste si unitate , copiii cu dansurile traditionale , costumele populare sasesti ....si am fost foarte placut impresionata de prestatia Dnei Alexa Dragu , a punctat minunat acest eveniment .Felicitari organizatorilor si cu speranta ca in septembrie sa ne reintalnim cat mai multi sasi in Bistrita ....numai de bine

Adauga comentariu