Piețele din Bistrița – bătaia de joc a unei administrații incorigibile: imaginea de ansamblu este aproape identică cu cea din anii 70-80 (FOTO)

Patina – locul exact unde administrația bistrițeană simte o durere atunci când vine vorba de nevoile populimii. Și pentru că nevoile acelei populimi trec inclusiv prin stomac, în categoria „patina” descrisă intră și piețele Bistriței.

Ultimul tam-tam scos pe gura administratorilor pe post de flatulență cu iz de fori de primăvară este marea modernizarea a Pieței Decebal, obiectiv bifat de vrednicul Cristian Niculae în dreptul spoelilor electorale denumite populist și pur demagogic investiții pentru comunitate.

În fapt, în Piața Decebal s-au făcut niște lucrări de reparații, cârpeli pe românește, care au constat în schimbarea acoperișului din zona meselor, recondiționarea așa-ziselor mese, precum și asfaltarea zonei respective. Cum s-a schimbat Piața Decebal după aceste lucrări? La față, de suprafață, căci condițiile în care se desfășoară toată activitatea comercială din numita piață nu au suferit absolut nici măcar o îmbunătățire.

Concret, producătorii reali care vin în piață pentru a-și vinde produsele stau vara în aceeași căldură, la care se mai adaugă niște „luminatoare” pe post de lupe, mesele de tablă recondiționate (vopsite) au același efect la încălzire, cel de plită, iar iarna frigul intră în oase la fel ca și până acum. Vântul și curenții de aer ce se formează în acea zonă sunt la fel. Nu tu niște pereți protectori, măcar în batjocură puși pe laturile zonei de mese, pereți care ar mai fi atenuat din efectele negative descrise mai sus.

Ce zice constructorul?

Ei bine, constructorul a executat o lucrare comandată prin licitație. Atât s-a cerut, atât s-a executat: schimbarea învelitorii acoperișului! Spoiala numită asfaltare, deja tipică ideologiei lui Niculae, pretendent la titlul de primar, a fost efectuată de propriul serviciu al Primăriei, prin binevoința Direcției de Servicii fușărite Publice.

Ce zic comercianții?

Ar spune multe, dar nu și-ar asuma mai nimic, căci frica față de autoritățile „binevoitoare” care îi acceptă îi piață nu a murit în 89, ci și-a schimbat doar forma. Ei vor rămâne cu aceleași dureri de spate cauzate de curenți, rămân neprotejați față de intemperiile care se distrează de minune când văd acel acoperiș simbolic. Marfa adusă spre comercializare are tot aceeași protecție ca și până acum, adică nici una, condițiile de păstrare la fel. Există o singură toaletă (la „un leu”) pentru miile de persoane care trec zilnic prin locația respectivă, iar de dotări precum chiuvete măcar la fiecare capăt de rând, nici nu are sens să mai vorbim. Dacă e să mai pomenim de locuri speciale dedicate sacrificărilor de animale, atunci chiar că vorbim SF-uri!

Ce zic politicienii?

De această dată opoziția a fost pe fază și nu s-a decalat în așteptarea altor reacții. Ioan Turc, președintele PNL BN, a taxat această ineptă lucrare înainte de redeschiderea pieței după lucrări, acesta observând elementele descrise mai sus.

„Ce am văzut acolo m-a oripilat! Oameni buni, dacă ai infrastructură și teren, așa cum ai în Piața Decebal, cu 116.000 de euro, cu cât a spus Primăria ca a făcut reabilitările de acolo, adică cu 550.000 de lei faci două case. PSD-ul din Primărie cu acești bani a muruit cu ceva căruia îi spun asfalt, au vopsit niște stâlpi, au schimbat acoperișul și au pus luminatoare. Mesele au rămas aceleași pe care marfa se îmborșește vara și îngheață iarna (...) Am recomandat celor din Primărie să cumpere Hala Decebal, care poate fi transformată într-o piață închisă, cu temperatură controlată, în care un astfel de comerț să de facă în condiții normale” -  a precizat Ioan Turc într-o conferință de presă.

Doris Rai, extrem de vizibilă în utlima perioadă, nu a lăsat acest „eveniment” să treacă neobservat și apelează la memoria colectivității bistrițene în ceea ce privește risipa banului public, amintind de creditele luate de municipalitate pentru obiective impertinente, incluzând și reabilitatea Pieței decebal la capitolul „multe proiecte bifate, calitate zero”:

„Săptămâna și proiectul îndoielnic, dar făcut cu bani mulți, la Bistrița! Am avut capitolul cu asfaltările care sunt de cea mai proastă calitate, ștrandul deschis cu întârziere, acum avem piața Decebal care teoretic a fost reabilitată, practic s-a dat cu mătura și s-au vopsit tarabele. Dezastru! (...) De atâția ani, milioane de euro s-au dus pe investiţii aberante: prea cunoscuta Pârtie din Wonderland, struți, căsuţe pentru veveriţe (ați și uitat de ele), mere, site-uri de promovare a municipiului care au evaporat 525.000 lei, doar până în 2016 și câte și mai câte”.

Cum este situația în celelalte piețe din municipiu

Fiind, o zi de vineri, în spatele Pieței agro-alimentare Independenței-Nord se desfășoară săptămânalul târg al vechiturilor. Anticarii se dezvăluie pe jos, indiferent de vreme, ajutați doar de pături sau celofane întânse. Câțiva își cară cu ei niște mese improvizate, alții își expun vechiturile direct din portbagajul mașinilor. Exact cum se făcea prin 1980.

Piața agro-alimentară Independenței-Nord, care a și fost „gazdă” a piețarilor din Decebal pe timpul lucrărilor de reabilitare, subzistă cam din aceeași perioadă, având aceeași structură metalică la exterior, cu celebrele mese de beton în interior. Aici există o cișmea, iar de toalete mai bine nu pomenim.

Piața „de la ruși”, cea de pe Calea Moldovei, este una non-alimentară, dar care beneficiază parcă de alte condiții, fiind mult mai protejați atât vânzătorii cât și cumpărătorii de eventualele intemperii. Sunt constituite mici încăperi, curenții de aer există, dar parcă nu lovesc decisiv. În schimb, locația este dată „în consemn” căci se dorește extirparea ei și mutarea într-un loc încă neidentificat.

Ar mai fi și piața de en-gros de pe Tărpiului, o improvizație aproape comică. Este vorba de un spațiu fără acces pentru mașini (mici sau mari), că tot vorbim de „en-gros”, fără alte dotări, doar o împrejmuire ce seamănă mai degrabă cu o așezare nomadă.

Piața Producătorilor Locali ai Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud” este fără exagerare cea mai mare bătaie de joc la adresa conceptului în sine de piață! Are loc în fiecare sâmbătă lângă Biserica Evanghelică din centrul orașului, este compusă din câteva mese destinate târgurilor ad-hoc și nu oferă absolut nici o facilitate comercianților. Produsele expuse spre vânzare în această piață săptămânală sunt la mare căutare nu numai între bistrițeni, ci și în rândul turiștilor care se află în zonă.

Acestea sunt piețele Bistriței anului 2019, o sfidare la adesa tuturor celor implicați: producători și cumpărători. Piețe care nu au depășit moral perioada anilor 70-80, așa cum nici mentalitatea administrației locale nu reușește să treacă de acea perioadă.

foto: Piețișor Bistrița - sursa foto: Bistrița de altă dată

Comentarii

vizitator

12.07.2019 13:49

Si minciuna-i o poveste. Înca din 2011, când au fost făcute publice primele detalii ale proiectului „Amenajare și Modernizare Piața Agro-alimentară Decebal” se prevedea că aici vor fi construite două hale, spații comerciale supraetajate și parcări subterane.Mai târziu, a fost aprobat proiectul urbanistic de consilierii municipali și de atunci nu s-a mai făcut nimic. Conform proiectului de modernizare ar fi trebuit amenajată o clădire în regim de înălțime P+2 E pentru reorganizarea actualei piețe de flori, la parter urmând să fie amenajată piața agroalimentară (de flori și brânzeturi), etajul 1 ar fi destinat magazinelor pentru produse industriale care acum funcționează pe strada Calea Moldovei, iar la etajul doi ar putea fi amenajate birouri.A doua clădire care ar fi trebuit amenajată în Piața Decebal, în zona actualei piețe de legume ar fi avut, la fel, un regim de înălțime format din parter + 2 etaje, la etajul doi al acestei clădiri care va fi destinată activităților comercializării de legume și fructe urmând să fie și o zonă de parking.Si pentru ca tacamul sa fie complet , se mai prevedea fluidizarea traficului și ușurarea accesului în piață pentru partea de aprovizionare , prin amenajarea la intersecția Bulevardului Decebal cu strada Cuza Vodă și cu strada Ursului un pasaj pietonal subteran.Vezi: https://www.timponline.ro/vezi-cum-va-arata-piata-decebal-dupa-modernizare/

Adauga comentariu