Piața Centrală mai are o (mică) șansă să rămână VERDE: Primăria Bistrița a fost acționată în instață în speța „mineralizării” zonei din vecinătatea Bisericii Evanghelice

Doi din cei aproximativ 5.000 de bistrițeni care au contestat proiectul municipalității privind „mineralizarea” Pieței Centrale, proiect care prevede înlăturarea spațiilor verzi și tăierea brutală a unui număr important de arbori din zona Bisericii Evanghelice, continuă demersurile începute în 2018 prin stângerea de semnături de la cetățeni prin acționarea în instanță a municipalității.

„Ne opunem proiectului de așa zisă modernizare a PIEȚEI CENTRALE  pentru că mai mult de jumătate din cei 104 arbori existenți vor fi tăiați, rondourile cu flori vor fi desființate și perimetrele înierbate la fel. Astfel temperatura la sol va crește în lunile de varăîntre 4 și 6 grade, ceea ce va crea un disconfort major bistrițenilor. Deasemenea va crește și gradul de poluare al zonei prin emisiile de noxe și particule de la autovehicule (…)proiectul promovat de primăria municipiului Bistrița prin vocea primarului, viceprimarilor și a consilierilor locali care reprezintă partidele la putere dorește dalarea și betonarea întregului spațiu verde. Administrația locală actuală dorește, după cum spune primarul Ovidiu Teodor Crețu ca piața noastră, din jurul Bisericii Evanghelice, să semene cu cea din SIBIU sau VIENA. Considerăm că Bistrița trebuie să semene doar cu ea, așa cum ne-a fost lăsată de străbuni iar identitatea ei de o mare valoare istorică, arhitecturală și cromatică nu poate fi schimbată” – spune Marius Bălan, ecologistul care alături de Cristian Țetcu a semnat inclusiv o plângere prealabilă adresată Consiliului Local Bistrița.

Ecologiștii susțin că factorii de decizie din cadrul Primăriei Bistrița au încălcat cu bună știință mai multe legi și că în ciuda nenumăratelor sesizări făcute în acest sens, coaliția PSD-ALDE-UDMR din CL nu a ținut seamă de cele expuse.

„Redăm acum punctual legile care se încalcă dacă acest proiect va fi pus în aplicare:
1. Legea 544 /2001 privind luarea deciziilor administrative. Astfel, în cadrul simulacrului de dezbatere public organizată de primăria municipiului nu au fost afișate toate cele cinci variante de proiect. A fost prezentat doar unul, cel solicitat și acceptat de edilul Bistriței, care masacrează toate spațiile verzi, cu toate că existau și variante mai prietenoase cu mediul și mai apropiate de viziunea bistrițenilor.
2.Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului, art.13, 32 și 34 care prevăd că emiterea de cărți de urbanism incomplete, cu date eronate încalcă legislația. Astăzi, în Piața Centrală, conform CF figurează curți, construcții, anexe și nu spații verzi, după cum știm toți bistrițenii.
3.Legea 7/96 a Cadastrului, art 1 și 2 prin care autoritățile sunt obligate să actualizeze situația cadastrală a localitățilorși art 23 privind situația cadastrală.
4.OUG 195/2005 art 71 care interzice schimbarea în planurile urbanistice a destinației terenurilor amenajate ca spații verzi.
5. Legea 24 / 2007  a spațiilorverzi art 6, 7 și 10 care obligă administrațiile locale ca până cel târziu în data de 1 ianuarie 2011 să fie finalizat auditul spațiilor verzi și notificat. În ce an suntem? 
6. Legea 315 a administrației locale, prin care consilierii au obligația să acorde audiențe și să organizeze întâlniri cu cetățenii, având în vedere că de șase luni acest proiect este contestat. Nici un consilier local nu a dat curs acestor prevederi legislative”.

Având în vedere toate aspectele precizate mai sus, Bistrița Civică au acționat în instanță Primăria Bistrița.

 

Adauga comentariu