Pericolele din Centrul Bistriței: bucăți mari din acoperișurile și tencuielile clădirilor se desprind și cad pe trotuare! Din fericire, ÎNCĂ nu sunt victime (VIDEO)

Tot mai multe case din zona centrală a municipiului Bistrița au de suferit din cauza nepăsării proprietarilor, dar și din cauza lipsei de soluții viabile, practice, din partea autorităților. Ce-i drept, ploile căzute în ultima perioadă au accelerat procesul de „dezintegrare” al clădirilor cu pricina.

Stiridebistrita.ro va prezentat mai multe situații în care fațadele caselor din Zona Zero a orașului nu numai că alterează imaginea burgului, dar prezintă și un risc ridicat de producere al unor evenimente nedorite.

După Strada Nicolae Titulescu, arteră prezentată ultima dată în materialele noastre, acolo unde mai multe fațade ale unor clădiri știrbesc imaginea acestei străzi de legătură dintre Centru și zona Palatului de Justiție, pe lângă imaginea pasajelor care arată parcă că(l)cate de vandali, au apărut și căderi ale tencuielilor unor case de pe străzile Dornei și Gheorghe Șincai.

În seara zilei de 20 iunie, pe strada Dornei a fost solicitată intervenția Poliției Locale pentru a delimita o parte de trotuar pe care erau căzute bucăți de tencuială de la o casă, conform observatorbn.ro:

La nici o zi distanță, pe strada aflată în continuarea străzii Dornei, Gheorghe Șincai, voluntarii SVSU au intervenit pentru degajarea unor elemente de construcție aflate în pericol de cădere de la acoperișul unei clădiri.

Situația a fost gestionată rapid, înainte ca acele bucăți din clădire să cadă pe trecători. De această dată... Dar oare data viitoare, ce se va întâmpla?

Vinovați pentru aceste incidente sunt proprietarii clădirilor, cei care sunt obligați prin lege să-și rezolve problemele legate de consolidarea construcției. Din păcate, proprietarii respectivi nu pot fi constrânși de către autorități în vederea rezolvării problemelor legate de structura clădirilor cu pricina, în cel mai „bun” caz aceștia fiind amendați. Problemele însă nu se rezolvă așa!

Consiliul Local Bistrița nu se sinchisește să găsească o modalitate practică de rezolvare a acestor situații care pot degenera în adevărate tragedii! Nimeni din acel for legislativ nu poate gândi o serie de măsuri concrete și imediat aplicabile, iar cei care se pozează aproape zilnic pe șantierele orașului găsesc tot felul de scuze și răspunsuri impertinente.

Îi întrebăm pe edilii Bistriței, cei care începând de vineri de la ora 12:00 intră în weekend și nu mai au curiozități legate de oraș sau cetățeni: dacă copiii dumneavostră ar trece printr-un loc de unde se desprinde câte-o bucată mare de acoperiș sau tencuială, cum ați reacționa?!

Comentarii

Vizitator

22.06.2019 09:19

Cu foarte putine exceptii cladirile din centrul istoric al Bistritei arata deplorabil, iar primaria nu face nimic, desi exista Legea nr. 166/2016, cunoscuta si sub numele de „Legea fațadelor”, referitoare la renovarea faţadelor clădirilor istorice, aflate în proprietate privată, cu bani de la primărie, aceştia urmând să fie recuperaţi în cel mult zece ani. Administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari. Prin urmare, Primaria Bistrita nu trebuie sa reinventeze apa calda si sa treaca la actiune.

Andrei

22.06.2019 14:17
Primaria are simt practic,de ce sa repare fatadele monumentelor istorice,care costa scump,mai bine pun niste termopane la blocuri si le vopsesc in toate culorile curcubeului.In blocuri locuiesc mai multi votanti,in case vechi doar cativa pensionari amarati,mai bine le da o amenda...

Adauga comentariu