Percepția unui manager de spital public competitiv: „Programul național de oncologie - principala miză a privatizării sănătății”

Unul dintre subiectele intens dezbătute în aceste zile este legat de privatizarea sistemului de sănătate din România, chestiune legiferată de către Guvernul Orban printr-o Ordonanță de Urgență. Mizele evidente sunt sumele mari de bani ce sunt puse în joc, iar modul de „scurgere” al acestora a fost explicat, pe o anumită latură, de un manager al unui spital public performant.

Este vorba de Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, unitate spitalicească considerată ca etalon în sistemul public de sănătate. Chiar dacă privatizarea înseamnă implicit o competiție între spitalele de stat și cele private, Lazany susține că nu se teme de concurență, dacă aceasta este loială:

„În calitate de reprezentant al unui spital public, sincer vă spun, nu mă sperie concurența. Concurența este întotdeauna constructivă, dar, bineînțeles, vorbim de o concurenă loială, făcută ca să ofere aceleași condiții ambelor părți. În primul rând, prin faptul că se permite medicilor angajați în sistemul public că își desfășoare activitatea și în privat, este deja o concurență neloială, întrucât întotdeauna sistemul public a reprezentat o pepinieră de racolare a pacienților. Deci atâta timp cât un medic vine, își desfășoară activitatea de bază la spital, după care poate să meargă în zona privată unde să își continue aceeași activitate, nu este corect. Am întâmpinat astfel de probleme. Privatizarea în sistemul de sănătate nu este de ieri de astăzi. Avem la Bistrița sistem privat de dializă, avem spital privat cu mai multe specialități medicale, avem laboratoare private, dar intervine această concurență neloială și nimeni nu explică cum afectează spitalul public. Spitalul public, ca orice societate comercială are un buget de venituri și cheltuieli. Și el trebuie să facă venituri, are cheltuieli și trebuie să își susțină existența. Veniturile spitalelor publice, în cea mai mare pondere, se realizează prin prestarea de servicii medicale de diferite feluri. Da, suntem de acord cu privatizarea, dar atâta vreme cât zona publică este tratată diferit de cea privată, atunci nu putem fi de acord”, a precizat managerul SJUB.

Lazany a specificat faptul că una din marile mize ale privatizării sistemului de sănătate este reprezentată de sumele imense de bani alocate programelor naționale, unul dintre acestea fiind cel legat de afecțiunile oncologice:

„Scopul adevărat al acestei mișcări este programul național de oncologie, care derulează foarte mulți bani. Pe privați nu-i va interesa partea de spitalizare continuă și tratarea pacienților prin spitalizare, ci doar serviciile unde pacientul vine și pleacă, adică spitalizarea de zi și administrarea citostaticelor, cheltuielile majore mai mult ca sigur vor rămâne în zona public”, a conchis Lazany.

 

sursa foto titlu: bunadimineataiasi.ro

 

Adauga comentariu