PENSII SPECIALE pentru medicii urgentiști, nu AMENZI pentru timpii mari de așteptare din UPU! Vezi cine își dorește asta și cum justifică acest lucru

O Hotărâre de Guvern care a fost adoptată în sedința Executivului prevede amendarea atât a personalului medical, cât și a spitalului, în cazul în care timpii de așteptare în Unitățile de Primire ale Urgențelor depășesc anumite limite. Amenzile variază între 1.000 și 3.000 de lei pentru personalul medical și între 20.000 și 30.000 de lei pentru unitatea spitalicească.

De aici a pornit o întreagă dispută în spațiul public, medicii urgentiști fiind cei nemulțumiți de aceste prevederi. Pe lângă aceste nemulțumiri au apărut și interpretările prevederilor legislative care modifică HG nr. 857/2011 (privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice), căci trebuie înțeles exact ce înseamnă acei timpi de așteptare.

Conform managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, ec. Gabriel Lazany, Executivul se referă la timpii de așteptare până la preluarea în triaj a unui pacient și nu este vorba de timpii de așteptare de după clasificarea urgențelor pe coduri.

Confrom legislației în vigoare, în România există patru coduri majore de triaj în medicina de urgențe, astfel: codul roșu – timpi de așteptare 0 (zero) – manevre de resuscitare și adiacente, fiind vorba de salvarea imediată a vieții. Codul verde – timp de așteptare 60 minute – urgențe. Între aceste doupă coduri există și un cod intermedial, codul galben – timp de așteptare 15 minute – aici fiind vorba de situații cu risc major. Apoi urmează alte două coduri considerate fără risc, codul albastru – timp de așteptare 120 minute – non-urgențe, precum și codul alb – timp de așteptare 240 de minute – non-urgențe – consultații.

„Conform precizărilor pe care le-am primit din partea Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde este coordonarea UPU prin dr. Arafat, timpul de așteptare este considerat din momentul în care vine pacientul și până este preluat în triaj, nu timpul în care pacientul așteaptă până i se face tratamentul! După ce pacientul este preluat în triaj și îi este atribuit un cod, acesta așteaptă până îi vine rândul. La Bistrița, pacientul când ajunge la UPU este primit în triaj imediat, nu există timpi de așteptare. După acest moment există timpi de așteptare care, în anumite perioade, pot ajunge și la 14 ore” – susține Gabriel Lazany.

Normativele în vigoare, cele legate de numărul de paturi alocate unei instituții spitalicești, reglementează un număr de 13 patruri pentru Unitatea de Primire a Urgențelor din Bistrița, număr care nu poate fi suplimentat, chiar dacă urmează o extindere a Unității în sine. Alta este problema în „urgențe”, una de nivel național, și anume numărul de medici urgentiști, unul subdimensionat nu din cauza normelor sau a statului de funcții din SJU, ci din pricina lipsei de medici specializați în medicina de urgență!

Numai în cazul Bistriței există un deficit de 4-5 medici urgentiști, aceste posturi fiind scoase la concurs periodic, fără ca cineva să se prezinte. Astfel, numărul de ore lucrate de personalul medical din UPU ajunge chiar să se tripleze în raport cu reglementările legale:

„Medicina de urgență este o specialiate deficitară la nivel național, pentru că este o specialitate medicală grea! Este o specialitate medicală hăituită, chiar dacă ne place sau nu să recunoaștem acest lucru. Nu sunt mulți tineri care se îndreaptă către această specializare, chiar dacă este una foarte bine plătită. Am înțeles că sunt țări în vest care au implementat un sistem prin care medicii pot lucra în medicina de urgență un număr limitat de ani, tocmai pentru a evita acest fenomen de burn-out. Eu am spus nu o dată și repet, cred că este o categorie profesională care cu adevărat s-ar preta pentru sistemul de pensii speciale. Ăștia chiar merită! În momentul de față, pentru a putea asigura permanența pentru pacienții județului, avem medici care lucrează 350-400 de ore pe lună, în condițiile în care, conform Codului Muncii, programul normal de muncă pentru un om este de 122 de ore. Vă dați seamă că sunt momente în care nu mai ai răbdare, să-ți păstrezi calmul cu un paciant care vine și-ți spune ora 2 în noapte că este constipat” – a argumentat Lazany.

Dincolo de aceste considerente, managerul SJU Bistrița a reiterat faptul că dacă s-ar ajunge la amendarea personalului medical din urgențe, pentru timpii de așteptare, s-ar ajunge într-o situație și mai grea, cea în care și cei care există acum în UPU s-ar reorienta către alte ramuri medicale.

 

Adauga comentariu